Chicagóban is díjat nyert Reisz Gábor filmje

  • narancs.hu
  • 2023. október 21.

Mikrofilm

A Magyarázat mindenre a legjobb filmnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is behúzta.

A velencei filmfesztiválon kapott elismerés után újabb fődíjat nyert a Magyarázat mindenre. Reisz Gábor filmjének Chicagóban ítélték oda a legjobb filmnek járó díjat, a Gold Hugót – közölte a film forgalmazója.

A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre „zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie.”

A film emellett a legjobb forgatókönyvért járó Silver Hugo díjat is elnyerte, ezt Reisz Gábor és Schulze Éva írták. 

„Nagyszerű történet, amely mesterien játszik az elvárásokkal – anélkül forgatja fel az alaptörténetét, hogy valaha is elárulná a közönségét. A forgatókönyv bensőséges módon mutatja be, hogyan válik felnőtté egy fiatal fiú, miközben egy ország rendkívül összetett politikai helyzetét is elemzi” 

– rajongták körbe a film történetét is.

A Magyarázat mindenre október 5. óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 36 ezer néző váltott rá jegyet. A filmről kritikánk itt, interjúnk Reisz Gáborral pedig itt olvasható.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk