Díjat nyert Reisz Gábor filmje a velencei fesztiválon

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 9.

Mikrofilm

A kritikusok „briliáns, lenyűgöző és intelligens” alkotásként jellemezték a filmet, amely saját finanszírozással, szlovák támogatással készülhetett el.

A Magyarázat mindenre című magyar film nyerte Velencében az Orizzonti (Horizontok) szekcióban a „Legjobb film” díját – közölte a forgalmazó, a Cirko Film. A díjat a rendező, Reisz Gábor vette át a fesztivál záróceremóniáján, a Lidón.

Beszéde végén egy mondatban magyarul köszönte meg stábjának a munkát, és hozzátette: a magyar közönség október ötödikétől láthatja a filmet a mozikban, és szeretné, ha „elkezdenénk beszélgetni, amíg van kivel”.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba, akinek családja van.

Az abszolút tendencia, hogy akik az elmúlt húsz évben csinálnak filmeket, azokat most elkaszálják

 mondta a rendező tavaly ősszel a TelexnekÚgy tapasztalta, hogy az állami filmfinanszírozás és -támogatás odaítélése valamiféle koncepcionális elbírálás alapján működik.

Ezért a most díjat nyert filmje, a Magyarázat mindenre már saját finanszírozással indult el. Ebbe többek között a Szlovák Audiovizuális Alap is beszállt.

A forgalmazó közlése szerint a Magyarázat mindenre velencei fogadtatása egyöntetűen pozitív volt: a Screen Daily „mesteri, kifinomult és meglepően pártatlan”, a Cineuropa pedig „briliáns, lenyűgöző és intelligens” alkotásnak nevezte.

A filmet csütörtökön telt házzal vetítették a miskolci Cinefesten, a vetítés után Reisz Gábor azt mondta, hogy „minden magyar embernek ajánlja ezt a mozit”. Szeptember 22-től megkezdődnek a hazai premier előtti vetítések és közönségtalálkozók, moziforgalmazásban pedig október 5-től látható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk