Egy szuper hír: 100 magyar filmet lehet ingyen megnézni az ünnepek alatt

  • Gera Márton
  • 2018. december 21.

Mikrofilm

Fábri Zoltán, Sára Sándor és még 52 rendező filmjeiből lehet válogatni.

A tavalyi év egyik legszimpatikusabb filmes akciója minden bizonnyal az volt, amikor elérhetővé tettek egy csomó magyar filmet, melyeket ingyen lehetett megnézni. Szerencsére a Filmalap–Filmarchívum folytatja a hagyományt, és a mai naptól 100 magyar alkotást pakolt fel fel a netre, hogy azokat mindenféle korlátozás nélkül meg tudjuk nézni.

100 Filmajándék a Filmarchívumtól

100 Filmajándék a Filmarchívumtól A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum karácsonyi ajándékkal lepi meg a filmszerető közönséget. December 21-től január 4-ig 100 film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján.

A listán 54 rendező 100 filmje szerepel, összesen 4200 percben, a legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik. Többek között lehet nézni az idén 85 éves Sára Sándor filmjeit, például között a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alattat, vagy a Lefegyverzett ellenséges erőket. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.

De megnézhetünk retro felvételeket is a hatvanas évek Budapestről, és a két ünnep között felújított minőségben élvezhetjük Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjeit is.

A filmek 2018. december 21-től 2019. január 4-ig a Filmarchívum Vimeo csatornáján láthatók.

100 Filmajándék a Filmarchívumtól - Magyar Nemzeti Filmarchívum

A tavalyi nagysikerű akció után ismét karácsonyi ajándékkal lepjük meg a filmszerető közönséget: december 21-től január 4-ig 100 magyar film szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján. Az ünnepi napokban a közönség szabadon élvezheti a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményeit, klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket éppúgy, mint sosem látott ritkaságokat.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?