Lehet, hogy megússza a büntetést a szexuális bűncselekményekkel vádolt filmmogul?

  • narancs.hu
  • 2018. október 11.

Mikrofilm

Ejtette az egyik vádpontot Harvey Weinstein ügyében az ügyészség.

A manhattani körzeti ügyész ejtette az egyik vádpontot Harvey Weinstein szexuális bűncselekményekkel vádolt, bukott filmmogul ügyében.

Az illetékes bíró a csütörtöki tárgyaláson, amelyen a vádlott is jelen volt, elfogadta az ügyész indítványát arról, hogy Lucia Evans esetében ejtsék a vádat.

Harvey Weinstein júniusban jelent meg először a testület előtt azután, hogy hivatalosan is vádat emeltek ellene két nő sérelmére elkövetett szexuális zaklatás, erőszakos nemi közösülés, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt.

Evans az első nők között volt, akik az újságíróknak feltárták ügyüket, egy évvel ezelőtt a The New Yorker című napilapnak elmondta, hogy Weinstein orális aktusra kényszerítette őt az irodájában, 2004-ben.

Benjamin Brafman, Weinstein ügyvédje augusztusi beadványában arra kérte az illetékes New York-i bíróságot, hogy ejtsék az ügyfele ellen szexuális bűncselekmények miatt emelt vádakat.
Most pedig azzal érvelt, hogy Evans hazudott mind a vádesküdtszéknek, mind a The New Yorker újságírójának a Weinsteinnel történt találkozójáról.

Közben az ügyészség tudomására jutott, hogy Evans egy barátnője, akivel a nő együtt volt azon az esetén, amikor Weinsteinnel találkozott, ellentmondó vallomást tett a rendőrségen a történtekről. Februárban a barátnő egy nyomozónak elmondta, hogy az éttermi találkozón Weinstein pénzt ajánlott nekik, ha megvillantják a mellüket. Először nemet mondtak, de Evans később arról számolt be neki, hogy az étterem előcsarnokában megtette, amit a filmproducer kért.
A tanú azt is elmondta, hogy a Weinsteinnel való irodai találkozó után Evans beszámolója azt sugallta, hogy a történtek kölcsönös beleegyezésen alapultak. Weinstein filmszerepet ajánlott a nőnek, ha orálisan kielégíti, és ő beleegyezett.  
A tanú, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, elmondta, hogy Evans ivott és „zaklatottnak, feszélyezettnek tűnt és remegett”, amikor feltárta a történteket.
A nyomozó az ügyészség szerint nem osztotta meg velük ezeket az információkat, állítólag azt mondta a nőnek, ne tárja fel a részleteket, mondván, „a kevesebb több”, és felhívta a figyelmét arra, hogy nem köteles együttműködni a nyomozókkal.

Az ügyészek azt is feltárták, hogy találtak egy el nem küldött e-mailt, amelyet Evans három éve fogalmazott mostani férjének, és amelyben a szexuális támadás részleteit másként írja le, mint ahogy elmondta a nyomozóknak tett vallomásában.

Evans ügyvédje közleményében csalódottságának adott hangot az ügyészség döntése miatt, és hangsúlyozta, hogy az ügyfele vádpontjainak ejtéséről hozott döntés nem Weinstein bűnösségéről vagy ártatlanságáról szól. „Nem ássa alá Lucia következetes állítását arról, hogy Harvey Weinstein szexuális erőszakának áldozata lett” – tette hozzá.

A Harvey Weinstein ellen emelt öt másik vádpont továbbra is fennáll.
Az ügy ezen fordulata azonban megfigyelők szerint kihívás elé állíthatja Cyrus R. Vance manhattani ügyészt, akit élesen bíráltak amiatt, hogy 2015-ben nem emelt vádat, amikor egy olasz modell szexuális zaklatással vádolta meg a filmmogult. Weinstein ügyvédje ugyanis a vádpont ejtését felhasználhatja arra, hogy hiteltelenítse az egész eljárást, és kétségeket keltsen a többi vádlóval kapcsolatban – vélik megfigyelők.
Benjamin Brafman azonnal be is jelentette, hogy az összes többi vád ejtését kérni fogja.
A Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat 66 éves társalapítóját több mint 70 nő vádolta meg nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker amerikai napilapok feltárták zaklatási ügyeit. Weinstein ártatlannak vallja magát.

A dívány alkonya

A független filmek bajnokáról, Hollywood királycsinálójáról, Obama és Hillary bőkezű támogatójáról, a 81 Oscarral büszkélkedő szuperproducerről a New York Times írta meg először, ami Hollywoodban már rég nyílt titkoknak számított: Harvey Weinstein a kilencvenes évektől egészen mostanáig szexuális ragadozóként viselkedett nők tucatjaival. A vádak a zaklatástól a nemi erőszakig terjednek.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk