Szeretted a Monkot? Ha igen, ezt a sorozatot egyszerűen imádni fogod!

  • Gera Márton
  • 2018. október 12.

Mikrofilm

A The Good Cop igazi nosztalgiabomba: nincs benne semmi újdonság, mégis szórakoztató.

Mivel el nem ítélhető módon manapság is elég gyakran adják a magyar csatornák, a Monk biztosan sokaknak jelent valamit itthon is.

Ez volt talán a 2000-es évek legjobb epizodikus krimisorozata, és mindezt úgy sikerült összehoznia, hogy nem akart többnek látszani annál, mint ami volt: ez a széria nem a Drót vagy a Luther helyére pályázott, egyszerűen csak szórakoztató volt, és persze a nyomozós vonalat is igyekezett csúcsra járatni. Megspékelték mindezt egy hiperokos, de komplexusos detektívvel (a most épp a Broadwayt meghódító musicalben, a The Band’s Visitben játszó Tony Shalhoub alakította Adrian Monkot), és megszületett az akkor tökéletes tökéletes recept.

A Monk nyolc évadon keresztül futott, 2009-ben ért véget, és ez még az az időszaka volt a televíziózásnak, amikor tudták a tévések, hogy mikor kell abbahagyni valamit, ez a sorozat például pont azelőtt fejeződött be, hogy elfáradt volna.

Csak hát a készítők szinte teljesen eltűntek: a Monkot összehozó Andy Breckman szinte nem is hallatott magáról, a szereplők nagy részét pedig nagyítóval kellett keresni a vásznon vagy a tévében. Azt persze most se lehet mondani, hogy a Monk visszatért, ugyanakkor a Netflixen pár hete elérhető The Good Cop mégiscsak olyan, mint egy Monk-pótló.

The Good Cop | Official Trailer [HD] | Netflix

From the creator of Monk comes The Good Cop, a new Netflix Original series starring Tony Danza and Josh Groban. All episodes available September 21st. Watch The Good Cop on Netflix: https://www.netflix.com/in/title/80157073 #Netflix #TheGoodCop #JoshGroban SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7 About Netflix: Netflix is the world's leading internet entertainment service with 130 million memberships in over 190 countries enjoying TV series, documentaries and feature films across a wide variety of genres and languages.

Nem véletlen, hogy a streaming szolgáltató is igyekezett úgy hirdetni a sorozatot, hogy azt Andy Breckman, a Monk producere hozta össze. Ám a hasonlóságok nem állnak meg itt: itt is nyomoznak, itt is egy-egy ügyet járnak körül részről részre, megint erősen építenek a karakterekre, csak most nem a Golden Gate híd és San Francisco, hanem a Brooklyn híd és New York a háttér.

Az átívelős krimisorozatok, a The Killing és a True Detective korában persze mindez könnyen tűnhet meghaladottnak, de mégsem az: ma ugyanis a profin összerakott, ezernyi szálat megnyitó krimisorozatok mellett nagyon is hiányzik valami, ami elé le lehet ülni, és negyven percig tényleg kikapcsol. Úgy, hogy nem akarja átverni a nézőt, úgy, hogy lehet vele együtt gondolkodni és nevetni.

false

 

Fotó: Netflix

Ahogy a Monk, úgy a The Good Cop is a krimi és a komédia elegye: két kihallgatás között kapunk tucatnyi poént, és ezek elsősorban most is a figurákból fakadnak. A dolog pedig működik: tényleg lehet azon nevetni, hogyan éli mindennapjait a nyugdíj előtt álló nyomozó (őt éppen a Drótban is szereplő Isiah Whitlock alakítja), akinek ars poeticája, hogy a rendőr soha nem fut, de hasonlón jó a rossz zsaru figurája, aki a főszereplő apját játssza, és a karaktere arra épül, hogy a múltban nem vetette meg a törvénytelen módszereket.

Hogy van-e itt olyan színész, mint amilyen a Monkban Tony Shalhoub volt, az persze hamar kiderül: nincs, aki úgy vinné vállán ezt a sorozatot, mint ő, ám ez nem is akkora probléma, elvégre a színészek jól kiegészítik egymást.

false

 

Fotó: Netflix

A 10 részes évad ugyanakkor kissé hullámzó színvonalú, vannak olyan epizódok, amikor már a huszadik percben rájön a néző, hogy itt bizony a magát áldozatnak beállító férj a gyilkos, míg más sztorik tényleg képesek gondolkodásra késztetni az embert. Nem egy Monkkal van tehát dolgunk, a The Good Cop viszont mégis azt bizonyítja, hogy szükség van ilyen könnyed krimisorozatra.

The Good Cop első évadának összes része elérhető a Netflixen.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.