Elhunyt Otar Joszeliani grúz-francia filmrendező

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 18.

Mikrofilm

Nyolcvankilenc éves volt.

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Otar Joszeliani grúz-francia filmrendező, a Lombhullás és a Pasztorál alkotója – közölte vasárnap a BBC News.

„Gyászolunk. Elhunyt Otar Joszeliani, a nagyszerű filmrendező, csodálatos ember, közeli barátom” – jelentette be a halálhírt Jurij Roszt fotóművész, újságíró a Telegram közösségi üzenetküldő szolgáltatáson. Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke mély szomorúságát fejezte ki a filmrendező halála miatt, és Joszelianit a „georgiai művészet megbecsült alakjaként” méltatta. 

Otar Joszeliani a grúz fővárosban, Tbilisziben született, 1966-ban rendezte Lombhullás című első nagyjátékfilmjét, amely két díjat is elnyert a cannes-i filmfesztiválon. A rendező 1982-ben, Pasztorál című filmjének berlini filmfesztiválon aratott sikere után költözött Franciaországba, mivel hazájában korlátozták filmje forgalmazását, és nem bízott benne, hogy otthon sikeres pályát futhat be. 

A Hold kegyeltjei című filmje 1984-ben elnyerte a zsűri különdíját a velencei filmfesztiválon, ahol később még több alkotását is bemutathatta. Hétfő reggel című filmjéért 2002-ben Ezüst Medve-díjat kapott rendezőként a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. 2011-ben a Müncheni Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal ismerte el munkásságát.

Az imdb.com filmes adatbázis szerint Joszeliani vasárnap halt meg Tbilisziben. 

(Címlapképünk forrása: Wikipedia)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.