Olaszországban kapott életműdíjat Tarr Béla

  • narancs.hu
  • 2023. december 18.

Mikrofilm

A Marco Melani-díjat „szigorú és radikális esztétikájáért” kapta, amellyel azt fejezi ki, milyen embernek lenni.

Tarr Béla december 16-án a Toszkánában található San Giovanni Valdarnóban vehette át életműdíját. A Marco Melani-díjat 2006 óta ítélik oda, az elismerés célja, hogy életben tartsák a településről származó filmes alkotó emlékét azzal, hogy egy olyan művészt díjaznak, aki innovatívan kísérletezik a filmnyelvvel. Az 1948­-1996 között élt Marco Melani olasz filmkritikus és forgatókönyvíró volt, elsősorban a tévének dolgozott, valamint rendszeresen szervezett kiállításokat és filmbemutatókat.

A 2023-as díj indoklásában azt írják: Tarr Béla szigorú és radikális esztétikával vitte vászonra az emberi állapotot. „Az elmúlt harminc év egyik legfontosabb filmrendezője, a csodálatos hosszú felvételek, gyönyörű képek és melankolikus filmek mestere” – fogalmaznak. A díjhoz kapcsolódóan programsorozatot is szerveztek, levetítették a Werckmeister harmóniákat és Tarr két kisfilmjét, valamint bemutatták Marco Grossoli olasz nyelvű Tarr-monográfiáját is.

Az elismerést tavaly Lars von Trier, két éve pedig az a Chantal Akerman kapta, akinek filmjét nemrég minden idők legjelentősebb mozijának választottak. Az előző években főleg olasz művészeket ismertek el a díjjal, 2015-ben például az Oscar-díjas Bernardo Bertoluccit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!