Olaszországban kapott életműdíjat Tarr Béla

  • narancs.hu
  • 2023. december 18.

Mikrofilm

A Marco Melani-díjat „szigorú és radikális esztétikájáért” kapta, amellyel azt fejezi ki, milyen embernek lenni.

Tarr Béla december 16-án a Toszkánában található San Giovanni Valdarnóban vehette át életműdíját. A Marco Melani-díjat 2006 óta ítélik oda, az elismerés célja, hogy életben tartsák a településről származó filmes alkotó emlékét azzal, hogy egy olyan művészt díjaznak, aki innovatívan kísérletezik a filmnyelvvel. Az 1948­-1996 között élt Marco Melani olasz filmkritikus és forgatókönyvíró volt, elsősorban a tévének dolgozott, valamint rendszeresen szervezett kiállításokat és filmbemutatókat.

A 2023-as díj indoklásában azt írják: Tarr Béla szigorú és radikális esztétikával vitte vászonra az emberi állapotot. „Az elmúlt harminc év egyik legfontosabb filmrendezője, a csodálatos hosszú felvételek, gyönyörű képek és melankolikus filmek mestere” – fogalmaznak. A díjhoz kapcsolódóan programsorozatot is szerveztek, levetítették a Werckmeister harmóniákat és Tarr két kisfilmjét, valamint bemutatták Marco Grossoli olasz nyelvű Tarr-monográfiáját is.

Az elismerést tavaly Lars von Trier, két éve pedig az a Chantal Akerman kapta, akinek filmjét nemrég minden idők legjelentősebb mozijának választottak. Az előző években főleg olasz művészeket ismertek el a díjjal, 2015-ben például az Oscar-díjas Bernardo Bertoluccit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk