Ez a film pontosan megmutatja, milyen nehéz helyzetben van Európa

  • Gera Márton
  • 2018. november 22.

Mikrofilm

Mi tud tenni egy német nő, hogy megmentse a menekülteket? Filmajánló.

Középkorú nő vitorlázik a tengeren; hol nyugodtan élvezheti a szabadságát, hol viharba kerülve hánykolódik a hullámok közt kis hajójával. Van is célja meg nincs is, a vitorlázás inkább arról szól, hogy távol legyen a saját mindennapjaitól. És ezt sikerül is elérnie: a tenger egy menekülteket szállító hajó mellé sodorja - az utasok  Európa felé tartanak egy jobb élet reményében.

Mit tesz Rieke, egyáltalán, mit tehet a Németországban mentőápolóként dolgozó nő, ha segíteni akar azokon, akik a hajón rostokolnak?

Styx feliratos előzetes (12)

Rike, a doktornő  tökéletesen mintázza meg mindazt, amit a nyugati emberről gondolunk: intelligens, magabiztos, eltökélt és határozott. Régóta dédelgetett álma, hogy egyedül keljen útra vitorlásával az Atlanti-óceánon fekvő Ascension-szigetre. Az álomnyaralás ígérete azonban hamar szertefoszlik, amikor egy hatalmas vihar után egy léket kapott halászhajó mellett találja magát.

A beszédes és egyben mitológiai című Styx – Hamis szelek végtelenül egyszerű történettel csábít, de a tengeren hánykolódó vitorlás és lélekvesztő mögött megbújik a szinte megoldhatatlan kérdés: hogyan tudunk úgy segíteni, hogy az tényleg segítség legyen? Elegendő-e, amit Rieke tesz, aki felvesz a vitorlására egy menekültet?

A hosszú beállítások és a látszólagos eseménytelenség mögött ott a metafora, amely a Styxben a legfontosabb. A vitorlázó nő akár mi is lehetnének, pontosabban a kételyek között őrlődő Európa, amelynek egy része minden menekültet felvenne a hajójára, csak hát vannak korlátok, esetünkben például az, hogy a vitorlás nem akkora, mint Mészáros Lőrinc jachtja. Ez a dilemma ott van végig a filmben, látni a főszereplő Susanne Wolff tekintetében, és látni abban is, ahogy a hajó rázkódik a tengeren.

false

Ami viszont a legjobb a szinte a semmiből érkező Wolfgang Fischer filmjében, az éppen az, hogy a rendező nem akar kész válaszokat a nézőnek adni, hiszen neki sincsenek kész válaszai. A Styx nem akarja megmondani, mit gondoljunk, mit tegyünk, egyszerűen csak felteszi a kérdéseket, felmutatja a problémákat, és otthagy minket velük, ahogy Riekét a tengeren.

A filmet mától játsszák a mozikban

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk