Tévétorrent

Julia Roberts és mosolya: nehéz kifogásokat találnunk

Mikrofilm

A terápia annyi, hogy a visszatérők Julia Robertsszel beszélgetnek, és ha ez mégsem lenne elég: a kezelésnek van egy titkos összetevője is.

Homecoming. A cím egy rek­reációs programot takar, amely a háborúból hazatérő katonáknak segítene feldolgozni a történteket és visszailleszkedni a társadalomba. A terápia annyi, hogy a visszatérők Julia Robertsszel beszélgetnek, és ha ez mégsem lenne elég: a kezelésnek van egy titkos összetevője is. E köré a titok köré épül ez az összeesküvős krimi-thriller keverék.

A két idősíkban futó sztori emlékképek összerakásának kísérlete: a terápia végeztével ugyanis furcsa módon senki, még Julia Roberts sem emlékszik a pontos történetekre. Mindezt a mindössze 30 perces részek rendkívül jó dramaturgiával tudják elővezetni. Jó ritmusú a feszültség adagolása, és nyomasztó az atmoszféra. Mindez attól nagy szó, mert a sorozat kétszemélyes beszélgetésekből áll, ilyesmivel viszonylag ritkán sikerül sokáig fenntartani az izgalmakat.

A Mr. Robotot is jegyző Sam Esmail azonban egy audiovizuális műremeket is ad mindehhez: rendkívül átgondolt, igényes képek és szimbólumok, kidolgozott kameramozgás, amelyek legalább annyira támogatják és viszik előre a történéseket, mint maguk a dialógusok.

Julia Roberts és mosolya is hozzáidomult az önmagát kereső és vádló középkorú szociális munkás szerepéhez. S ezen még túl is tesz Shea Whigham figurája és játéka: ügyetlen, szürke, elnyomott hivatalnok, aki egy panaszbejelentés miatt kezd el kutatni a Homecoming program után, majd aktakukacból igazi igazságkereső, csendes hőssé válik. Ha megfeledkezünk a zárójelenet és a háttérben álló összeesküvés részleteinek elkönnyelműsködéséről, akkor nehéz kifogásokat találnunk.

Magyar felirat: Segédmunkás


Figyelmébe ajánljuk