Hova lesz a világ: már Lady Gaga is beleszólhat abba, hogy ki kapjon Oscar-díjat

  • Szabó Ádám
  • 2019. július 6.

Mikrofilm

Már több mint 9 ezren vannak!

Tovább duzzasztotta tagságát az Oscar-díjat odaítélő Akadémia : 842 új tagot hívtak meg soraikba, ezzel is javítva a különböző etnikumok és kisebbségek képviseletén a szervezeten belül: előbbiek aránya az elmúlt négy évben 8-ról 16 százalékra nőtt, utóbbiaké pedig 25-ről 32-re.

 

Sok újonc az idei díjátadón hívta fel magára a figyelmet:

 

köztük van a Free Solo – Mászókötél nélkül című dokumentumfilmjéért a szobrot elnyerő Jimmy Chin (felesége, a film társrendezője, a magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi azonban kimaradt a szórásból); a Pókember – Irány a Pókverzum! rendezői, Phil Lord és Chris Miller; a legjobb betétdallal győztes, a színésznők között viszont csak jelölést kapó Lady Gaga vagy épp Marina de Tavira, akit a Romáért nomináltak.

A tévés szerepeik elismeréseként szavazhatnak ezután a filmes fődíjra olyanok, mint Alexander Skarsgard (Hatalmas kis hazugságok); Elizabeth Moss (A szolgálólány meséje), vagy épp Sterlig K. Brown (Rólunk szól).

 

Ha mindenki elfogadja a meghívást,

 

az Akadémiai tagok száma 8200-ról 9042-re nő – ők mind ún. preferenciális szavazással döntik el a Legjobb film díjának sorsát (ennek lényegét ebben a cikkben foglaltuk össze), míg a szobrok többségéről a kategóriáért felelős bizottságok tagjai döntenek.

Az akadémiát évek óta éri az a vád, hogy túlságosan konzervatív, a díjak többségéről pedig még mindig középkorú, fehér amerikai férfiak döntenek. A MeeToo és az OscarSoWhite nevű mozgalmak után a szervezet alapos vérfrissítésbe kezdett, és egyre több fiatal, feltörekvő, Amerikán kívüli filmest, nőket és különböző etnikumhoz tartozókat vettek fel tagjaik közé. A változtatás egyik leglátványosabb eredménye a Holdfény 2017-es győzelme volt, de ide sorolhatjuk a Tűnj el! díjazását vagy a Fekete párduc jelölését is – a hurrá-hangulat azonban idén ismét tiltakozásba csapott át, amikor a Zöld könyv elnyerte a legjobb film díját.

A Zöld könyv és a Bohém rapszódia az idei Oscar rosszfiúi

Közepes filmek díjazása miatti felháborodás, vagy jól megtervezett lejárató kampány - mi történhet még az Oscarig? A díjszezon minden évben hasonló forgatókönyv szerint zajlik: egy-egy film kampánya nem közvetlenül a jelölés előtt, hanem akár fél-egy évvel hamarabb elkezdődik, jellemzően egy A-kategóriás filmfesztivállal.

Figyelmébe ajánljuk