Magyar rövidfilm versenyez az Oscar-jelölő Szarajevói Filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2022. július 28.

Mikrofilm

Gyimesi Anna Affrikáta című rövidfilmjének Bosznia-Hercegovinában lesz a világpremierje, a filmterv két éve megnyerte a fesztivál pitch programjának fődíját. Ezen kívül két másik magyar alkotást is bemutatnak a seregszemlén.

Klára két tizenéves lányt nevel egyedül, egyikük ráadásul mozgáskorlátozott. Szinte teljesen feladta értük életét, az eltemetett vágyai azonban felszínre kerülnek, amikor egy tengerparti nyaralás során találkozik egy idegennel. A rejtélyes férfi nemcsak gyermekéért vállalt önkéntes mártíromságát hozza felszínre, de lányaival alkotott hármasa stabilitását is megzavarja.

Ez Gyimesi Anna Affrikáta című rövidfilmjének története, melynek főszerepében Kováts Adél látható, operatőre pedig az a Pálos Gergely, aki többek között Roy Andersson Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmjét fényképezte. Gyimesi Anna filmterve két éve megnyerte a Szarajevói Filmfesztivál Talent Sarajevo Pack and Pitch programjának fődíját, idén pedig az European Short Pitch koprodukciós fórumán már work-in-progress formában vett részt. A kész rövidfilm most a szarajevói seregszemle hivatalos válogatásában mutatkozhat be, ami azért is nagy szó, mert a fesztivál Oscar-jelölőnek számít – azaz nem kizárt, hogy jövőre akár az Oscar-jelöltek között találkozhatunk az Affrikátával.

A Nemzeti Filmintézet által támogatott kisjátékfilm az Umbrella és a Cinesuper gyártásában készült, a KRAFT Rentál, a Post Office, a SAINT Audio, illetve a 2021-es Pest Megye Szépe Választás verseny alapító igazgatója, Bada Zoltán támogatásával.

Gyimesi kisfilmje mellett két további magyar filmet vetítenek Szarajevóben: Turai Balázs Amok című animációját, valamint Vermes Dorka Alba vulva című művét.

A 2022-es Szarajevói Filmfesztivált augusztus 12-19. között rendezik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk