Egy hónapja megjelent, de még mindig készítik a Stranger Things új részeinek effektusait

  • narancs.hu
  • 2022. július 29.

Mikrofilm

A vágók is folyamatosan dolgoznak.

Habár az elmúlt időszakban sokasodnak a viharfelhők a Netflix feje fölött, egyik legsikeresebb sorozatára még mindig számíthat: a Stranger Things immár a negyedik évadát tapossa, de a nézők továbbra is imádják, amit bizonyít rekordokat döntögető nézettsége is. A cég is érezte, hogy egy ekkora értékét kár elvesztegetni, így saját korábbi filozófiájának is búcsút intett, és a legújabb felvonást immár nem egyben, hanem két részletben tette elérhetővé. A negyedik évad első fele május 27-én, míg az utolsó két rész július 1-jén érkezett. A sorozat már eddig is a legdrágább tévéműsorok közé tartozott, most azonban sikerült még egy lapáttal rátenni az eddigi látványvilágra. Többek között erről, na meg a munka nehézségeiről számolt be egy panelbeszélgetésen Dean Zimmerman és vágótársai.

Mint elmondta, a negyedik évad lezárása több, számítógépes trükkel megalkotott jelenetet tartalmaz, mint a teljes harmadik évad összesen. Nemcsak a Tótágas kísérteties világát, vagy a földöntúli szörnyek megalkotását kellett így megoldaniuk, de a forgatás néhány nem várt nehézségét is ezzel a módszerrel tudták kiküszöbölni. A Billy nevű karakter ugyan visszatért az új epizódokban, hogy álmában kísértse mostohatestvérét, Maxet, ám az őt alakító Dacre Montgomery nem tudott ott lenni a 2020-ban zajló forgatásokon. Épp ezért animált képekkel és vágási trükkökkel csempészték őt vissza a képernyőre: az egyesült államokbeli Atlantában felvették Max részét, a felvételeket elküldték Ausztráliába, ahol egy rögtönzött díszletben rögzítették Billy epizódjait, majd számítógépen illesztették össze a képeket.

A pandémia miatt a forgatással nyolc hetet csúsztak, a premier időpontja azonban változatlan maradt, így a késést a vágóknak kellett behozniuk az utómunka során. A csúszás nemcsak a vágókat, de a vizuális effekteken dolgozó szakembereket is elképesztő munkára és rengeteg túlórára kényszerítette – voltak, akiknek le kellett mondaniuk más munkájukat, hogy minden idejüket a Stranger Thingsre szenteljék. A negyedik évad utolsó részei július eleje óta kint vannak, ám az utómunka még így sem fejeződött be: Zimmerman szerint a vágók jelenleg is folyamatosan töltik fel a számítógépes effektekkel megalkotott jeleneteket, hogy a javított változattal frissítsék a Netflixen elérhető epizódokat. A sorozat mögött álló Duffer testvérek ugyanis azt szeretnék, hogy a sorozat olyan tökéletes legyen, amennyire csak lehetséges. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.