Megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt: most egy brit sorozatban tűnt fel az Omega slágere

  • narancs.hu
  • 2019. március 25.

Mikrofilm

740 ezer forinttal számolhat a kiadó.

Nem az első eset, hogy az Omega népszerű számát, a Gyöngyhajú lányt jogtalanul használják fel külföldi produkciók számára: egy angliai rajongó jelezte az együttesnek, hogy az ITV The Bay című sorozatának előzetesében (a videót azóta eltávolították) csendül fel az ismert dal, amelyben még Kóbor János hangja is hallgató – írta meg a Blikk.

„Ha tudtunk volna róla, a zenekart és a szerzőket is értesítjük. Az ITV a tudomásunk és hozzájárulásunk nélkül használta fel a Gyöngyhajú lány részleteit” – mondta az érintett kiadó, a Hungaroton főszerkesztője. Reisz Ildikó hozzátette, eljárnak az ügyben, ennél többet viszont nem árult el. A lap megkérdezett egy szakértőt is, aki szerint  2000 fontnál, tehát 740 ezer forintnál többre nem számíthat a kiadó.

Korábban egyébként az amerikai rapsztár, Kanye West használta fel engedély nélkül a dal 85 másodperces részletét a New Slaves című dalához, amiért végezetül a kiadó reklamációját követően 50 ezer dollárt, tehát 14 millió forintot fizetett, ami fele-fele arányban oszlott meg a kiadó és a szerzők-előadók között – emlékeztetett a lap.

Kapcsolódó:

Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel

A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt. Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. "Nagyon örülök, hogy vége van" - közölte Presser Gábor pénteken az MTI-vel.

Figyelmébe ajánljuk