Saját zenekaráról rendezhet dokumentumfilm-sorozatot a Kormorán alapítója

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Mikrofilm

A Nemzeti Filmintézet öt dokumentumfilm és két animációs sorozat gyártásának támogatásáról döntött, lesz itt lovasíjászat és Eperjes Károly is. 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást készülő alkotások televíziós és streaming bemutatására pályázati úton. A Döntőbizottság ezúttal öt dokumentum- és két animációs alkotás gyártására szavazott meg támogatást.

Koltay Gergely, a Kormorán együttes alapítója 30 millió forintból rendezhet dokumentumfilm-sorozatot saját zenekaráról. A Kossuth-díjas zenész Folytassátok holnap című alkotása a Kormorán történetét és korát örökíti meg.

Eperjes Károly, Magyar Passió című legutóbbi játékfilmje után ezúttal egy ismeretterjesztő filmsorozatban tér vissza, és a kereső ember útjáról beszélget elismert egyházi, illetve a témában jártas személyekkel. A Csendhez szokott szív című alkotást Törcsi Levente és Kovács Levente rendezik 13,8 millió forintos támogatással.

Zengő nyíl, az NFI 6,86 millió forintos támogatásával Kiss Attila önmegvalósító életútján és a körülötte működő egyesületen keresztül nyújt betekintést a lovasíjászat hétköznapjaiba. A "sport, a kultúra és a tudomány határmezsgyéjén mozgó műfaj kiemelkedő képviselőjéről" Fáy Réka rendez dokumentumfilmet.

Két Erdélyről szóló alkotás megvalósítását is támogatja a Filmintézet. Zsigmond Attila Kopott kövek című dokumentumfilmjében 7,7 millió forintos támogatással mutathatja be egy dél-erdélyi kastély visszaszerzésének történetét, míg az operatőr-rendező Bálint Arthur 9,8 millióból viheti filmvászonra egy erdélyi bányászváros tündöklését és bukását Mesterséges város című dokumentumfilmjében.

A Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetett Glaser Katalin Városi legendák című animációs sorozatának első évadjaiban az ikrekről szóló közhelyeket, az érrendszert, de a nemezelés technikáját is megismerhettük, az NFI 31,5 millió forintos támogatásával pedig készül a folytatás. Az animációs sorozat új részei ezúttal is a szájról szájra terjedő legendákat örökítik meg.

A kiskamaszoknak szóló tudományos-fantasztikus ismeretterjesztő animációs filmsorozat, a Budapest Spaceport folytatását 19,6 millió forinttal támogatja a Filmintézet. A Mészöly Ágnes által írt és Bálint Szilárd által rendezett alkotás egy fiatal lányról szól, aki apja akarata ellenére belevág az űrhajós kiképzésbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?