Spike Lee lesz a 74. cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke

  • narancs.hu
  • 2021. március 16.

Mikrofilm

A testületet először fogja vezetni fekete művész.

Spike Lee amerikai rendező lesz a 74. cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be kedden a szervezők. A testületet először fogja vezetni fekete bőrű művész. Spike Lee lett volna a tavalyi seregszemle zsűrijének elnöke, de a fesztivál többszöri halasztás után végül elmaradt a koronavírus-járvány miatt.

"Ígéretének megfelelően" Spike Lee ezért a 74. fesztiválon fogja betölteni a tisztséget, amelyet július 6. és 17. között rendeznek meg a francia Riviérán, és amelynek előkészületei már megkezdődtek azzal, hogy a válogató bizottság számos filmet megtekintett - írták közleményükben a szervezők. A hivatalos programot és a zsűri többi tagjának nevét júniusban teszik közzé.

Cannes-i filmfesztivál

 
Spike Lee amerikai rendező a zsűri Nagydíjával a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén 2018. május 19-én. Spike Lee a BlacKkKlansman című filmjéért vehette át az elismerést
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon
 

 A feketék jogaiért a filmjeiben is elkötelezetten küzdő, és a nagyközönség számára is népszerű alkotásokat készítő rendező felkérése a zsűri elnöki posztjára erős jelkép a világ egyik legjelentősebb fesztiváljának részéről. "A fáradhatatlan Spike Lee harminc éve élesen világítja meg kora problémáit, olyan modern formában, amely könnyed és szórakoztató" - hangsúlyozták a szervezők.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy a kijelölt időpontban megrendezzék a cannes-i fesztivált, egy év után a filmes világ legjelentősebb eseménye lehet. Az elmúlt hónapokban ugyanis a legjelentősebb filmfesztiválokat csak interneten tudták megtartani.

Figyelmébe ajánljuk