Törőcsik Mari, ahogy még nem láthattuk

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Mikrofilm

A színésznő egyik legerősebb alakításával is találkozhatunk az 5. Budapesti Klasszikus Film Maratonon. Janisch Attla kultfilmjét, a Hosszú alkonyt ráadásul digitálisan felújított kópiáról vetítik.

Idős régésznő ünnepli szakmai sikereit szülőföldjén, tanítványaival együtt. Hazaúton gyerekkori emlékei után ered, az utazás pedig hamar túllép a fizikai síkon, és igazi lidércnyomássá változik: az eltévedt főhős saját, múltbeli élményeiből sem leli meg a kiutat, elmosódik a határ valóság és (rém)álom között.

Az 1997-ben bemutatott Hosszú alkony Janisch Attila szürreális tudat-trilógiájának második darabja, melyet az Árnyék a havon (1991) előzött meg és a Másnap (2004) zárt le. Míg utóbbiak története inkább a bűn témája köré fonódik, a Hosszú alkony az elmúlást mutatja be a rendező jellegzetes látásmódjában, egy nagyszerű Törőcsik Marival a főszerepben – a színésznő időskori alakításai között talán ez a legösszetettebb és legemlékezetesebb.

A Hitchcock, Bergman és Resnais filmjeit idéző mozit most digitálisan felújított változatban láthatjuk szeptember 18-án az 5. Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Magyar film gyöngyszemei szekcióban, többek között az Álmodozások kora vagy a Dögkeselyű társaságában. Szintén vetítik Fehér György Szürkület című filmjét, mely ugyanúgy a fekete széria nevű hazai irányzatba tartozik, mint Janisch filmjei (kiváltképp az Árnyék a havon), a Kárhozat, vagy épp a Woyzeck.

Jegyet vásárolni ezen a linken lehet, az esemény hivatalos oldala itt érhető el

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.