Wéber Kata is szerepel a Variety a világ 10 legígéretesebb forgatókönyvírói toplistáján

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 25.

Mikrofilm

A színésznőből lett forgatókönyvíró legutóbb a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Mundruczó Kornél által rendezett Pieces of a Woman című produkciót jegyzi.

Wéber Kata is felkerült a Variety legígéretesebb forgatókönyvírókról összeállított tízes toplistájára. Wéber Kata, aki Mundruczó Kornél több filmjének forgatókönyvét írta, legutóbb a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Pieces of a Woman című produkciót jegyzi.

A hollywoodi szaklap évente közli a legizgalmasabbnak tűnő filmes alkotók, forgatókönyvírók, színészek, animációs filmesek, producerek, operatőrök tízes toplistáját.

A Pieces of a Womant néhány hete nagy sikerrel vetítették a velencei filmfesztivál versenyprogramjában, főszereplője, Vanessa Kirby megkapta a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpi-díjat és a diákzsűri is díjazta filmet. A velencei premier után bemutatták a torontói filmfesztivál programjában és a Netflix már meg is vásárolta nemzetközi forgalmazásra.

Wéber Kata Pieces of a Woman forgatókönyvét saját színdarabja alapján írta. Korábban Mundruczó Fehér isten és Jupiter holdja című filmjeinek forgatókönyvét is ő jegyezte. Mint ismert, korábban színésznő volt, a Radnóti Színház társulatának tagja volt, majd szabadúszó lett, és többek között Mundruczó több színházi előadásában is játszott.

A Variety 2020-as toplistáján a magyar szerző mellett szerepel még Tracey Deer és Meredith Vuchnich (Beans), Clare Dunne (Herself), Shaka King és Will Berson (Judas and the Black Messiah), Viggo Mortensen (Falling), Andy Siara (Palm Springs), Kemp Powers (One Night in Miami), Emma Seligman (Shiva Baby), Remi Weekes (His House) és Tracey Scott Wilson (Respect).

A tavaly a forgatókönyvírói élmezőnybe a Honey Boyt író Shia LaBeouf is bekerült, korábban pedig  Charlie Kaufman, Jennifer Lee, valamint a Star Treket jegyző Alex Kurtzman és Roberto Orci is toplistás volt.

Neked ajánljuk