Máris megvan a jövő évi Oscar fő esélyese

Máris megvan a jövő évi Oscar fő esélyese

Mikrofilm

Egy modern kori nomádot bemutató film tarol - de lehet, hogy túl hamar vált éllovassá.

Habár az Oscar körül még mindig a kötelezően előírt diverzitás-kvóta miatt forrnak az indulatok –legutóbb Bill Maher talkshow-host kelt ki ellene olyan mondatokkal, mint  hogy"olyan ez, mint elmosni egy poharat, amit most vettünk ki a mosogatógépből", vagy "nem egyszerűbb lenne azt mondani, hogy nem Chris Pine?" – a jövő évi gálát a reform még nem érinti.

Az Oscar ezentúl előírja majd a diverzitást

Hollywood magától nem akart változni, ezért az Akadémia bekeményített. Az Oscart odaítélő Akadémia évek óta azért küzd, hogy lemossa magáról a "Középkorú Fehér Férfiak Gyülekezete" címkét. A több ezer fős tagságát az utóbbi időben szisztematikusan igyekezett felfrissíteni, hogy nagyobb súlyt kapjanak a nők, a külföldiek, vagy épp a különböző nemzetiségek.

Persze a következő Oscar ettől függetlenül is rendhagyónak ígérkezik – nézzük csak meg, hogyan alakult a pár nappal ezelőtti Emmy-díjátadó, amit közönség nélkül, félig-meddig virtuálisan rendeztek meg. Azt egyelőre nem tudni, az Akadémia díjára is ez a sors vár-e majd, de az máris biztos, hogy az Oscar-szezon ezúttal hosszabb lesz, mint valaha:

a koronavírus miatt a nevezési határidőt február 28-ig tolták, magát a gálát pedig 2021 április 25-re halasztották.

Biztonsági intézkedésekkel ugyan, de az őszi filmfesztiválokkal szeptemberben hivatalosan is eldördül az Oscar-versenyért folyó hajsza. Az első, fizikai formában is megtartott seregszemle a 77. Velencei Filmfesztivál volt a hónap elején. Ahogy korábban megírtuk, a fesztivál művészfilmes felvonulásból az elmúlt években szép lassan sztárcsalogató eseménnyé vált, melynek elsőszámú célja – némileg Cannes-nal szembemenve – a következő Oscar győzteseinek előrejelzése. A mostani eseményen rangos díjat kapott Mundruczó Kornél filmjének női főszereplője, Vanessa Kirby is, a fődíjat pedig Chloe Zhao Nomadland-je vitte haza.

A mozi egy hatvanas éveiben járó nőről szól, aki miután mindenét elvesztette a gazdasági világválságban, egy lakókocsival vág neki az amerikai vidéknek, hogy egyfajta modernkori nomádként éljen tovább. A drámát egyöntetű kritikusi ujjongás fogadta, jelenleg 99%-os értékeléssel áll a Rotten Tomatoes nevű oldalon – ami pedig ettől is lényegesebb, hogy a Velencét követő Torontói Filmvesztivál (TIFF) fődíját is elhozta.

A TIFF az elmúlt évtizedekben az Oscar egyik legbiztosabb előrejelzőjévé változott: A király beszéde, a 12 év rabszolgaság és a Zöld könyv is az itteni győzelmével vett repülőrajtot; A némafilmes, a Holdfény és az Élősködők pedig ugyan nem győztek, de a befutók közé tartoztak. Az elmúlt évtized nyertesei közül egyedül a Birdman hagyta ki Torontót; a TIFF-en fődíjat nyerők közül pedig csak a 2011-es libanoni És most merre? nem jutott Oscar-közelbe.

A Nomadland azzal, hogy Velencéből és Torontóból is fődíjasként tért haza, egyértelműen a 2021-es Oscar fő esélyesévé lépett elő – és pont ez okozhatja majd a vesztét.

A díjszezon felépítése ugyanis már-már művészi feladat: a megfelelő időben, a megfelelő fesztiválon kell debütálnia a filmnek, aminek több mint féléven át kell tényezőnek maradnia úgy, hogy az emberek mégse unjanak rá. Ha ugyanis egy mozi túl hamar válik Oscar-esélyessé, vagy túl egyértelműen az, akkor célkereszt kerül a hátára: a riválisok, vagy a diadalmenetét megunó újságírók elkezdik a film lejáratását, az Akadémia tagjai pedig akár ellene is szavazhatnak. Emlékezzünk rá, hogyan járt a gála előtt már hónapokkal nyertesnek kikiáltott A közösségi háló (amit A király beszéde győzött le); a Kaliforniai álom (amit a Holdfény nyomott le); vagy épp a Három óriásplakát Ebbing határában (ami elől A víz érintése vitte el a díjat). A Nomaland-nek most épp ezzel kell szembenéznie: ezután mindenki őt akarja majd legyőzni; és mivel elsőszámú esélyesnek számít, a következő filmfesztiválok is hajlamosabbak lesznek őt díjazni – ami tovább erősítheti az ellenszenvet vele kapcsolatban.

És hogy ki szállhat szembe a filmmel a következő Oscar fődíjáért? A különböző honlapok eltérően látják az erősorrendet, de nagyjából ugyanazokat a filmeket várják a jelöltek közé: David Fincher Mank-jét; Az 5 bajtársat Spike Lee-től; vagy épp a TIFF-en a Nomalanddel szemben alulmaradó One night in Miami-t. Még be sem mutatták, mégis az esélyeske között emlegetik Steven Spielberg West Side Story remake-jét; Wes Anderson legújabb filmjét, a The French Dispatch-et; vagy épp a Dűne legújabb feldolgozását. Egyes előrejelzések Munduczó Kornél Pieces of a Woman című filmjével is számolnak – ha a főkategóriába nem is valószínű, hogy be fog beférni, Vanessa Kirby révén nagy esély van rá, hogy ott lesz a jelöltek között.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.