„Bűnösök közt cinkos, aki néma" - Tüntetés a CEU mellett

  • narancs.hu
  • 2018. november 16.

Nagytotál

Az Egyetem téren tüntettet a Momentum a CEU mellett. A felszólalok között volt a párt elnöke Fekete-Győr András, valamint az LMP volt társelnöke, független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett.

„Beszélhetnék a tudás, az oktatás szabadságának, az egyetemi autonómia fontosságáról. Beszélhetnék arról, hogy Orbán Viktor mekkora takonygerincű tolvaj gazember. De nem fogok, mert már mindannyian tízezerszer hallották" - monda Fekete-Győr András a Momentum Mozgalom elnöke, aki jelezte, hogy nem papírról fog beszélni, éppen ezért tömörebb lesz, mint a korábbi beszédei alkalmával.

Elmondta, hogy a megalkuvásról, meghunyászkodásról, csöndről akar beszélni. A rektorokhoz, dékánokhoz, tanárokhoz, kórház és iskolaigazgatókhoz, pedagógusokhoz fog szólni.

„A politika, úgy döntött, betilt egy tudományterületet, a társadalmi nemek területét. Úgy döntött a kormány, privatizál egyetemeket, ezzel is a szegényeket távolítva el a tudástól. Hol vannak ilyenkor a rektorok, dékánok, egyetemi tanáraink?" - kérdezte?

Leszögezte, az oktatás szabadsága, a tudomány nem konzervatív vagy liberális dolog. Elmondta, az emberek nem mernek bemenni a kórházakba, mert alig van ápoló, orvos. „Hol vannak az igazgatók, orvosok?" - kérdezte. Hozzátette, az állam megmondja, milyen tankönyvből tanuljanak a diákok, akiket túlterhelnek, miközben tanárhiány van.

„Nem vagyunk elegen, ha ezeken reformálni akarunk. Orbán Viktor az erő nyelvén beszél, ezért abból is ért. Átgázol mindenkin, aki nem áll fel. Éppen ezért cinkos az, aki néma" - hívta fel a figyelmet.

Fekete-Győr András beszédet mondd az Egyetem téren - Fotó: Sióréti Gábor

Fekete-Győr András beszédet mondd az Egyetem téren

Fotó: Sióréti Gábor

Egyre nagyobb a sötétség

„Hiszek abban, hogy több az, ami összeköt minket, mint ami elválaszt.  Az elnyomó hatalom nem a stúdióbeszélgetésekről, felszólalásoktól, hanem az utcától fél, azoktól, akik kiállnak magukért" - kezdte beszédét Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Elmondta, az elnyomók és az elnyomottak mindig küzdöttek: "Ha valami fontos, azért meg kell küzdenünk. Minél erősebb az elnyomás, annál inkább harcolnunk kell. Vannak eszközeink. Itt vagyunk egymásnak, vannak akik azonos értékekben hisznek, szövetségre tudnak lépni"

Föl kell tennünk a kérdést - folytatta -, hogy a kormánynak mégis mi a gondja a CEU-val? „Nem a Soros, az biztos! Az autonóm gondolkodás, a függetlenségtől tartanak, attól, hogy valahol arra nevelnek, hogy senki szolgája ne legyünk" - mondta. Hozzátette: Orbán fél a tudástól, a szellemtől, illtve attól, hogy akik emlékeznek a történelemre, azok formálni akarják a jövőt.

Szél Bernadett is kiállt a CEU mellett

Szél Bernadett is kiállt a CEU mellett

Fotó: Sióréti Gábor

A CEU nélkül szegényebb lesz az ország és az életünk

„A CEU miatt Magyarország egy gazdagabb ország" - mondta felszólalásában Mécs János a CEU és az ELTE ÁJK diákja. Hozzátette, azzal, hogy a kormány elüldözi az egyetemet az országból a magyarokat fosztja meg a tudástól.

Emlékeztetett, Orbán Viktor egy hete azt mondta, a CEU nem egy nagy egyetem, hiszen 1700 hallgatója van, aminek a 80 százaléka külföldi. „Szellemi bezárkózás zajlik. Orbán téved: a CEU egy nagy egyetem, a világ minden részéről érkeznek a hallgatók" - szögezte le.

Hozzáfűzte, a CEU nem lesz Magyarországon egy év múlva, akkor szegényebb lesz az ország, akárcsak az életünk.

A hömpölygő tömeg az Egyetem térnél

A hömpölygő tömeg az Egyetem térnél

Fotó: Sióréti Gábor

Második felvonás

„December 1-ig van ideje Orbán Viktornak, hogy elvegye a korrupt kezét az egyetemről.  December 1-ig van ideje a tudásszerető magyaroknak, hogy megvédjék azt, ami az övék.  December 1-ig van időnk arra, hogy megmutassuk: nem hagyjuk a CEU-t! 

Sokan vagyunk, óriási tartalékaink vannak még és csak most melegszünk bele! Folytassuk hát a nyomásgyakorlást, mozgósítsunk, és többszörözzük meg magunkat!”

Írta ki a Momentum Mozgalom a tüntetéssorozat második állomásának létrehozott Facebook-oldalára, amely a „Nem adjuk a CEU-t! - Második felvonás” nevet kapta.

Figyelmébe ajánljuk