Áder János: "Nagyon fontos, hogy megmaradjon egy párt erkölcsi tartása"

  • -seres-
  • 2019. november 29.

Narancs30

Áder János szerint nem jó, ha egy párt túl nagy vargabetűket ír le. Legalább is 1994-ben még ezt gondolta.

A Magyar Narancs 30 éves szülinapját ünnepelve korábban már felidéztük, hogyan viselték a fideszesek, kifejezetten Orbán Viktor, hogy 1994-ben az MSZP és Horn Gyula "elvette tőlük" a választási győzelmet.

Váradi Júlia 1994-es riportjából az derült ki, hogy Orbán "nem viselte túl nagy méltósággal a vereséget", most felidézzük, mit gondolt erről a Fidesz alelnöke, 1994-es kampányfőnöke, Áder János. Ő azt hangsúlyozta, hiba lenne, ha egy párt túl nagy vargabetűket ír le.

Magyar Narancs: Milyen a hangulata?

Áder János: Nehéz lenne letagadni, hogy csalódott vagyok. Sokkal jobb eredményre számítottunk, az egyéni kerületekben is.

MN: A kampányt és annak üzeneteit sikeresnek tartja? Mintha sokan arctalannak tartották volna a narancsdobálós és Gombóc Artúr-os kampányt.

ÁJ: A Fidesz elnöke és vezetői az elmúlt négy évben ismertekké váltak, úgyhogy nehéz azt mondani, hogy a Fidesznek nincsen arca. Azért akartunk ilyen kampányt, mert nyilvánvaló volt, hogy mindenki más az első embert állítja a középpontba. Mi a csapatjelleget hangsúlyoztuk, már csak azért is, hogy kivédjük az „egyszemélyes uralom” vádját.

false

MN: A politikai üzenettel nem volt gond? Az emberek radikális változást kívántak, a Fidesz pedig mintha a politikában is csak „félfordulatot” akart volna.

ÁJ: A mi hibánk volt, ha a céljainkat nem tudtuk elég világosan elmondani, úgyhogy ezt kár letagadni. Nyilván nem jutott el a választópolgárokhoz, hogy egyszerre akartuk a jelenlegi kormány leváltását és a régi rendszer visszatérésének megakadályozását. Az első cél teljesült, a második nem.

MN: Így utólag mit gondol: megérte, hogy ezt az utat követték?

ÁJ: Szerintem nagyon fontos, hogy megmaradjon egy párt erkölcsi tartása, amire később építhet. Ha túlságosan nagy vargabetűket ír le, akkor az előbb-utóbb komolytalanná válik, és nem számíthat arra, hogy a választók támogatását elnyerje.

Orbán Viktor: Az ország nem biztos, hogy tudja, hogy mi a jó neki

Május 8., este 8.30. Lendvay utca. A zsebemben a Medián exit poll előrejelzése: a Fideszé alig több mint 7 százalék. Vajon mit szól majd ehhez a mindig oly magabiztos elnök? Sokakat érdekel, milyen az, amikor Orbán Viktor veszít. (No, nem önkormányzati voksoláson, hanem országgyűlési választáson - hiszen 2006 után nem fordult vele ilyen elő.)

Figyelmébe ajánljuk

Kinek a felelőssége egy társasház felújítása? Mit tudunk csinálni, ha egyvalaki ellenzi a tulajdonosok közül?

A mögöttünk hagyott időszak a kötelező társasházi közgyűlések hónapja. Szilber Szilvia társasházkezelőt, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete elnökségi tagját egyebek mellett olyan tipikus problémákról kérdeztük, mint hogy milyen visszaélésekhez vezethet, ha valaki más tulajodonosok nevében szavaz a közgyűlésen, illetve mit lehet tenni, ha valaki keresztbefekszik egy nagyobb volumenű társasházi felújításnak.