Az MTI kénytelen volt hazudni egy nagyot, miután külföldön alig érdekelt valakit a vizes-vb megnyitója

  • narancs.hu
  • 2017.07.15 21:00

Narancsblog

Úgy kellett összekukázni azt a néhány cikket, amelyben megemlítik a vizes-vb-t. De azok se a megnyitóról áradoznak.

„A nemzetközi sajtó szombaton a budapesti vizes-világbajnoksággal kapcsolatban elsősorban az előző esti nyitóünnepséggel foglalkozik, a tárgyilagos hangvételű tudósításokat gazdag fotóanyag illusztrálja, amely a ceremónia legfontosabb pillanatait emeli ki” – írta az MTI szombat délután kiadott egyik anyagában, amelynek ezt a címet adták:

„A nyitóünnepséggel foglalkozik elsősorban a nemzetközi sajtó”.

Ezzel csak az a gond, hogy nem igaz. Egész nap figyeltük a nagyobb nemzetközi oldalakat, köztük a sportrovatokat is, de a vizes-vb-ről – egy-két kivételtől eltekintve – szinte csak olyan cikkeket találni, amelyek az eddigi eredményekről vagy az adott ország sportolóiról szólnak, esetleg az írás az esemény beharangozója. A BBC Sport vagy éppen a Sky Sport is csak kisebb híreket közöl a magyarországi versenyről. A nagyobb oldalak még a sztárfellépő CeeLo Green elég silány produkciójára sem startoltak rá, amely szintén mutatja, hogy

a megnyitó közel sem volt annyira a középpontban, amennyire azt az MTI szeretné.

A Magyar Távirati Iroda megemlíti a Politico egyik cikkét, amelyben aztán mindenről van szó, csak a megnyitóról nincs. Ebben röviden utalnak arra, hogy a Momentum korábban megakadályozta a 2024-es nyári olimpiai pályázatot, de ettől a vizes-vb megrendezése még nem került veszélybe. Külön kiemelik Hosszú Katinkát, aki szerintük egy nemzetközi úszószövetség létrehozásával akarja bizonyítani politikai képességét. A cikk így zárul: „Légy óvatos, Viktor!” Egy árva szó sem esik a megnyitóról.

Aztán az MTI egy CNN-riportra hivatkozik, amely a magyar vízilabdázásról szól, vagyis nem a megnyitóról. Majd így zárul a nyögvenyelős dicshimnusz: „A vizes-vb-vel több nemzetközi szakoldal is foglalkozik, az ausztrál és kanadai portálok elsősorban saját sportolóik esélyeit latolgatják, míg a spanyol EFE hírügynökség a »lenyűgözően látványos« nyitóünnepségről közöl fotókat.” Hogy melyik szakoldalakra gondoltak, azt nem tudjuk, de az EFE – nem regisztrációköteles vagy fizetős – oldalán egy szem fotót sem találtunk.

Szóval ennyit arról, hogy a „nyitóünnepséggel foglalkozik elsősorban a nemzetközi sajtó”, ennyit a világhírről, és hát ennyit az MTI már rég elveszített hitelességéről.

Erre ment el 3,4 milliárd – Mutatjuk a vizes-vb megnyitójának fotóit

Ennél szebb megnyitó soha sehol nem lesz már.

Neked ajánljuk