Hányszor mondta ki Orbán Viktor a Békemeneten, hogy "háború"?

  • narancs.hu
  • 2024. június 4.

Narancsblog

Megvizsgáltuk a miniszterelnök beszédét, amit a Békemeneten mondott a híveinek. Nagy meglepetés nem volt, háború és háború, némi Soros és csakafidesz.

Ha esetleg Önnek nincs ideje/kedve/idege elolvasni Orbán Viktor beszédét, amit a Békemenet résztvevőihez intézett, most röviden összefoglaljuk statisztikai módszerekkel, miről maradt le. 

Összesen 44 alkalommal mondta ki Orbán Viktor a Margisztigeten a hallótávolságon belül tartozókodó híveknek, hogy "háború"

- nem, a sajtkészítőkről nem volt szó. Volt sima "háború", "világháború" és persze "háborúpárti" és egyéb permutációk, ezeket mind egy kategóriába soroltuk. Nem vettük ide az olyan kifejezéseket, amelyek nyilvánvalóan kapcsolódnak a "háborúhoz", mint "front" vagy "fegyver", ezek csak hangulatfestő kifejezések, a "bevagonírozásról" nem szólva. Ehhez képest a "béke" kifejezés és annak mindenféle összetétele csak 16 esetben hangzott el.

Ezek szerint a békénél azért valamivel csak fontosabb volt a háború a miniszterelnöknek.

Az "Ukrajna", "ukrán" kifejezések nyolcszor, az "orosz" és "Oroszország" háromszor került elő. 

Érdekes, hogy bár ez a beszéd választásra buzdító beszéd volt – csakafidesz –, Orbán többször emlegette Európát, mint Magyarországot vagy a magyarokat, pedig egyelőre a választások még itthon zajlanak és dőlnek el. Persze az európai parlamenti választás hatása nemcsak itthon érződik majd, ám mintha az önkormányzati választás nem is lenne annyira fontos, az "önkormányzat" kifejezés egyetlen alkalommal került elő. Ki tudja, talán az a taktika, hogy helyben mindenki csinálja a maga dolgát, a szigeten meg a főnök húzza az ívet. Mindenesetre 26-szor hangzott el, hogy "európai", "Európa" és hasonlók, emellett hatszor a "Brüsszel", ehhez képest meg 24-szer a "magyarok", "magyar", "Magyarország". Amint látjuk, a békénél azért fontosabb Európa és Magyarország is.

 
Erdélyi magyarok táblája a Békemeneten
Fotó: Palágyi Barbara
 

Egy valamirevaló Orbán-beszédből nem maradhat ki "Soros", meg is volt, hatszor – négyszer simán, kétszer toldalékolva –, és nem, nem volt szó se kapcsolásról se másról. Gyurcsány nem volt, de "2006" kétszer is. Nyilván tizennyolc év távlatából is van még valami rendkívül fontos dolog, ami még nem hangzott el, és most vagy soha elven még gyorsan le kellett szögezni, hogy 2006 (és Soros). Soros többször volt, mint a "Jóisten", talán olyan ez, mint a háború meg a béke. 

 
Orbán Viktor beszéde a Békemeneten

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk