Amikor a megyei sajtó beszáll a kampányba

  • narancs.hu
  • 2024. június 6.

Narancsblog

Az átlag választópolgár még ma is szívesebben tájékozódik a sajtóból, sokan abban a tévhitben, hogy amit ott olvasnak, az hiteles, mert „megírta az újság”. Bemutatjuk, hogy működik ez a Somogy Online-nál a kampányban.

Kampányüzemmódban a megyei sajtó (is). Megszokhattuk az agyzsibbasztó kormánypropagandát a 2016 óta „megszállt” megyei lapoktól, ezekben a napokban mindenki kapja a postaládájába az 5 ezernél kisebb településeken, ha előfizető, ha nem. A Média1 írja, hogy a megyei lapokat kiadó Mediaworks fizeti fideszes aspiránsok Facebook-hirdetéseit, valamint sorra jelennek meg az „interjúk” kormánypárti polgármester- és képviselőjelöltekkel Veszprémtől Fejérig. A Somogy Online még csak hirdetésnek sem álcázza az „interjúit” a siófoki fideszes jelöltekkel. De még ezen is lehet csavarni: ha már Somogy és Siófok, a Somogy Online attól sem riad vissza, hogy valótlanságok egész sorával próbálja kedvező színben feltüntetni az amúgy a választási törvényt sorra megsértő siófoki kormánypárti jelölteket, s mindezt még hirdeti is a Facebookon.

Ahogyan a Narancs.hu elsőként megírta, Siófokon a Helyi Választási Bizottság a választók megtévesztése miatt négy fideszes jelöltet is elmarasztalt, mert ketten egyenesen függetlennek hirdették magukat, ketten pedig csak az egyesületi jelölőszervezetüket tüntették fel plakátjukon, a kormánypártokat nem. Ezt azután egyikük úgy orvosolta, hogy „láthatatlan” nagyságú Fidesz- és KDNP-logót ragasztott utólag a plakátjaira – a HVB ezt is törvénysértőnek találta és immár visszaesőként meg is bírságolta.

HVB-határozatokat persze kevesen olvasnak, a Somogy Online „segít” az eligazodásban, amikor arról tájékoztat: ezek a fideszes jelöltek amúgy olyan civilek, akik egy egyesület jelöltjei, és a kormánypártok csak támogatják őket, tehát még véletlenül sem párttagok. A „gonosz” HVB meg arra kötelezte őket, hogy feltüntessék plakátjaikon a támogatók nevét, a Fidesz és a KDNP csak azért kell hogy szerepeljen a választólapon is a nevük mellett, mert elfogadták e két párt támogatását is. E tekintetben a Somogy megyei online szerint nincs különbség az ellenoldal, vagyis a polgármester és csapata között, akik ugyan egyesületi színekben indulnak, de ellenzéki pártok támogatásával.

Rafinált érvelés, csak éppen nem igaz. A HVB ugyanis senkit nem kötelez támogatói feltüntetésére, a szavazólapokon sem támogatók, hanem jelölőszervezetek szerepelnek és az sem érdekel senkit, ki párttag és ki nem. A törvény egyértelműen fogalmaz, igaz, törvényszöveget sem olvasgat az átlag választópolgár, hanem még ma is szívesebben tájékozódik a sajtóból, sokan abban a tévhitben, hogy amit ott olvasnak, az hiteles: „azt írta az újság”. Vagy másként: „bemondta a tévé”. 

Pedig már a 2016-os „megszálláskor” tudni lehetett, mire kell például a megyei sajtó a kormányoldalnak. Hogy ha kell, beszálljon akár a kampányba is, ahol nagyon kell, akár olyan „szabadnépes” módszerekkel is, mint most Siófokon. Ahol 2014 óta nem fideszes a vezető, így nagy lehet már a nyomás a kormánypártokon és kiszolgálóikon. Hiszen Siófok nem csak Somogy megye második legnagyobb városa, hanem az ország egyik meghatározó turisztikai központja is, ám gyakorlatilag még mindig „fehér folt” a NER-oligarchia balatoni térképén.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk