Orbán Viktor a Békemeneten: Vagy mi győzünk, vagy itt a harmadik világháború

  • narancs.hu
  • 2024. június 1.

Belpol

Meghatódva lépett a pulpitusra a miniszterelnök, és a béke jegyében végig a háborúról beszélt. Mesterfokon űzte a riogatást, nemzethalált, világháborút ígért, ha a baloldal győz.

A kormányfő volt a Margitszigetre szervezett Békemenet headlinere: kicsivel negyed négy után Orbán Viktor nevét skandálta a tömeg, aki hamarosan megjelent a színpadon, könnyezett, kacagott az egybegyűltek láttán. A kedves vezér azzal kezdte a beszédét, hogy  Isten áldását kérte a kárpátaljai magyarokra, akik két éve a háború szörnyűségeinek árnyékában, jogaiktól megfosztva, kiszolgáltatottan várják a háború végét.

A miniszterelnök, akit sokan nem alaptalanul tartanak Putyin trójai lovának Európában, azt mondta: „Nincs már messze a nap, amikor a sorsotok jobbra fordul.”

 
 
Fotó: Palágyi Barbara/Magyar Narancs
 

 

Ugyanakkor nem üzent semmit az ukránoknak, akik a hazájukat védik az oroszoktól. Szólt viszont Robert Ficóhoz, a merénylet áldozatává lett szlovák miniszterelnökhöz, akit csak a napokban szállítottak Pozsonyba. Orbán Viktor szerint a szlovák miniszterelnököt azért lőtték meg, mert a béke pártján állt, kis híján az életét adta a békéért.

„Két év után jó újra látni egymást, legutóbb is egy választási hadjárat tetőpontján találkoztunk, micsoda győzelmet arattunk barátaim, a valaha volt legnagyobb győzelem és a valaha volt legnagyobb vereség, amit a baloldal egyesített csapataira mértünk” – idézte fel a 2022-es választási győzelmet, amiről akkor azt mondta, a Holdról is látszott. Most úgy fogalmazott: az ellenzék úgy bömbölt, mint az oroszlán, aztán kiderült, hogy papírmaséból van  a karmai, egy papírtigris volt , akit eláztat az első tavaszi zápor, üstökösnek mutatta magát, aztán beleállt a földbe. Azt mondta:

„ha csak ráfújnának az ellenfeleikre, Brüsszelig repülnének, de ott van elég háborúpárti politikus, és ők nem hordanak a Dunába vizet.”

A Fidesz Deutsch Tamást indítja, hogy bevegye Brüsszelt, ezért meg kell nyerniük az európai választást, hogy a brüsszeli bürokraták ijedtükben megnyissák a város kapuit és sietősen távozzanak az irodáikból.

 

 
 
A színpadot marcona TEK-es őrzi a Békemeneten
Fotó: Palágyi Barbara/Magyar Narancs
 

Orbán Viktor ezután azt fejtegette, hogy Szent Margit szigetére jöttek ma, mert ez a béke szigete, ahogy az a tatárkorban is kiderült. Attól sem jött zavarba, hogy korábban a Margitszigetet nyulak szigetének hívták: „nyuszikra most nincs szükség, meg kell nyerniük az európai választást.” 

Beszédében erőt demonstrált: „2006 ősze óta minden választást megnyertünk, parlamentit, önkormányzatit, európait. 2006 ősze óta csak mi nyertünk választást, tizenegyszer” – ezeket a győzelmeket K.O.-nak, kiütéses győzelemnek nevezte. – „Mi tudunk a legjobban kampányolni, a miénk a legnagyobb választási hadsereg.” A harci metaforákkal tűzdelt beszédében igyekezett a békének is helyet szorítani: 

„Mi vagyunk Európa legnagyobb békehadteste.”

A kormányfő úgy látja, minden pofon jó helyre megy az ellenzéki térfélen, náluk bezzeg rendezettség és erő tapasztalható, ezért nincs dolguk egymással.

„Még egy hét szívós munka és a legendás fideszes hajrá, letoljuk az ellenfelet a pályáról! - ígérte Orbán. – Óriási gólhelyzetben vagyunk, ajtó-ablak, be lehet azt piszkálni, pöckölni, tuszkolni.” Kicsit beszélt a kampányról, amit a kormányzással ellentétben nem szabad rutinból csinálni. „A szenvedély a jobboldal üzemanyaga, nekünk van egy nagy közös szerelmünk, úgy hívják, Magyarország. Ma azért vagyunk itt, hogy feltankoljunk.”

 
 
Fotó: Palágyi Barbara/Magyar Narancs
 

 

Háború, háború, háború

Orbán beszédének nagy részét a háborúra szentelte, amiről persze nem szokta elismerni, hogy Putyin felelősségét terheli. Ezúttal is a NATO-t és az EU-t nevezte meg háborúpártiként: „Európa ma háborúba készül, naponta jelentik be a pokolba vezető út újabb szakaszának átadását” – rémisztgette a közönségét. Szerinte az fenyeget, hogy euró-százmilliárdok jutnak Ukrajnának: „a háborúpárti vonaton nincsen fék, és megőrült a masiniszta.”

De azért azt is belefűzte a mondandójába, hogy stop gender és stop migráció. A Tankcsapdát parafrazeálta, amikor kijelentette: „stop háború, aki a pokolra kíván jutni, annak balra a második ajtó”.

A Fidesz–KDNP-re leadott szavazat ma életet ment – srófolta a választás tétjét Orbán. – Csak akkor maradhat ki hazánk a háborúból, ha miénk lesz Európa legnagyobb választási győzelme. Ha a baloldal győz, csak idő kérdése, és a háború utolér bennünket. Ezután hosszan fejtegette a háborús képeket, nem kifelejtve az első és második világháborút, a háborús mámort drognak nevezve, és az ismert lóugrással a baloldalt hazudta uszítónak: „A magyar baloldal Soros György zsoldjában áll, ő pénzeli a médiájukat, az ő embereivel vannak tele a választási listáik. Aki ott nem lép egyszerre, nem kap dollárt estére.”

 
 
Fotó: Palágyi Barbara/Magyar Narancs
 

 

De nem állt meg itt.

Sokan hiszik azt, hogy a gonosz nem létezik, pedig a világháborúk mögött a gonosz áll. Ne engedjünk neki, eljött az ördögűzés ideje. Vagy mi győzünk, vagy ők, harmadik út nincs, csak harmadik világháború. Mutassuk meg Soroséknak, hol lakik a magyarok istene

– ijesztegette tovább híveit Orbán. A végén egy transzantlanti békekoalíció lehetőségét is felfestette, ami alatt nyilván az európai szélsőjobboldali pártokkal kötendő szövetségre és Donald Trump remélt győzelmére gondolt.

A vonulásról készült fotóink ebben a cikkben láthatók. 

Orbán Viktor énekhangját pedig itt mutattuk meg.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk