Ezerszínű vágyakozás - A legszexibb rajzfilmfigurák

  • narancsszem
  • 2013.06.27 07:30

Narancsszem

Nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor határtalan vágy ébred bennünk egy megrajzolt szereplő iránt. Összeállításunkban tíz figurát gyűjtöttünk egybe, akik álmukból felkeltve is képesek elcsavarni nézőik fejét.

A bíró okos lánya

false

Akinek volt szerencséje a nyolcvanas évek eleje-közepe tájt átesni a gyerekkoron, két forrásból is értesülhetett arról, hogy van élet derékon alul is. Az egyik ilyen forrás Dr. Veres Pál volt, aki az Ifjúsági Magazin oldalain tartott felvilágosítást (aki még nem tudott olvasni, annak barátai felolvasták), a másik pedig a Magyar Népmesék, melynek leghíresebb epizódja (nem, nem az Égígérő paszuly) nagycsoportos és napközis kisfiúk tömegeiben keltett kellemes bizsergést. A mese, mint a legtöbb ilyen, a nép soraiban „szétnézdegélő”, álruhás Mátyással kezdődött, de ugorjunk néhány percet, s máris ott vagyunk, amikor Mátyás megparancsolja a bíró 18 éves lányának, hogy jöjjön föl Budára, de se ruhában, se meztelenül, ami pedig az ajándékot illeti, hozzon is meg ne is. Így intézte el Mátyás király – némi segítséggel Jankovics Marcelltől –, hogy egy egész generáció nézhesse elkerekedett szemmel, amint a bíró okos lánya egy szál isten teremtette „csúnyában” (plusz melltartó), s fél lábbal egy bakkecskén térdepelve (kecske-surfing) járul a pajkos Mátyás elé.

Iluska

false

Most mit kell erről beszélni? A pórleány mos a patakban!!! A szoknyája feltűrve a derekáig, s a szemünk láttára hajladozik, kefél és kicsavarja (Jankovics Marcell János vitézében). Mi pedig ott ücsörgünk a patak partján a szederfa alatt, kezünkben a pikulánkkal, és kiesik a szemünk.

Irma

false

Nem, Hanna és Barbera nem két nő volt, de ez legyen a legsúlyosabb tévhit, amiben a Kádár-kor gyermekei felnőttek! Ehhez képest tényleg csak szerény adalék, hogy míg a világ (de legalábbis az angolajkúak) Betty Rubble-ként ismerik, nekünk – hála Romhányi József igazi hungarikumnak számító fordításának – Kavics Béni jobbik fele és Kovakövi Vilma kebelbéli jó barátnője akkor is Irma marad, ha jegyzékben tiltakozik az amerikai diplomácia. És ha megkésve is, de szóvá kell, hogy tegyük azt a totális szereposztási tévedést, melyet az élőszereplős kőkorszaki-film (A Flinstone család – 1994) ökörköri készítői követtek el, amikor Rosie O'Donnell-re osztották a mi Irmánk szerepét. Rosie O'Donnellre?! Semmi bajunk a jeles komikával, de Irmát mi azért jóval dögösebb színésznőre osztottuk volna. Igaz, Rachel Weisz még túl fiatal volt 1994-ben.

Kuszanagi Motoko

false

A japán rajzfilmhősök többségét kizártuk a játékból, mert Japánban sokszor még a szörnyeket is szexire rajzolják, hatalmas szemű, édes-bájos lolitákból pedig tényleg pagodát lehetne arrafelé emelni. A Ghost In The Shell – Páncélba zárt szellem vörös szemű, szilvakék hajú kiborgnője azonban nem hiányozhat a listáról. Kivételesen jól állt kezében a lőfegyver, és méltóságteljesen viselte igen sokat feltáró öltözetét: ő volt az, aki szélesre tárta az ajtót a vonzó, de kőkemény ezredfordulós akcióheroinák (Trinity és társai) előtt, ebben a mezőnyben azonban egy percre sem kellett féltenie királynői státusát.

Lukrécia

false

Hogy jön ide egy macska, aki ráadásul egy kutyával él közös háztartásban, na jó, meg egy másik macskával is meg az öregekkel, de figyelem, figyelem, ez akkor is egy szexi dög, egy kapitális példány, nem veszik észre? Ahogy elnyúlik egy párnán, az maga a kéjmámor, ahogy kinyújtja a kis nyelvecskéjét, hogy mosakodjék, mit mondhatnánk, egyből felszökik a vérnyomás. S urak, vegyék tudomásul, aki azonnal nem indul be ezerrel Schubert Éva hangjától, az nem is …? Nos, nem is élt még.

Nyúlányka

false

Ki mondta, hogy egy sokgyermekes, negyven felé araszoló anyuka nem lehet halálosan szexi? Amikor A Hihetetlen családban a dögös szuperhős-szerkóba bújtatott Nyúlányka akció közben megvizsgálja a fenekét egy tükörben, abban több báj és erotika van, mint egy Blu-rayen tálalt Megan Fox-összesben. Míg a szuperanyu a tükör előtt szomorúan sóhajt, a Pixar-film nézői kapkodnak a levegő után.

Pocahontas

false

Ki ne lenne belé szerelmes akár látatlanban is? Egzotikus szépség, éjfekete haj, bronzbőr, s a szeme villanása; rögtön előttünk áll szarvasbőr ruhájában, vagy éppenséggel nélküle: egy indián hercegnő, a törzsfőnök lánya, akinek a neve ráadásul Kis huncutra fordítható, a szókapcsolat nyilvánvalóan erotikus értelmében. Nem is férfi a talpán, aki nem akarja egyből megmenteni. Ha a belőle sugárzó vonzerő csak nyomokban is felfedezhető a Disney-kiszerelésében, akkor sincsen menekvés, bele kell pistulni.

Jessica Rabbit

false

Egy ideális világban magunk is rajzfilmhősök lennénk, de nem vertikális kihívásokkal küzdő, szőrös hátú magándetektívek, mint Bob Hoskins, hanem puhakalapos Ryan Gosling-hasonmások, és akkor, talán akkor, esetleg akkor, ha az égiek is úgy akarják, lenne esélyünk a filmtörténet messze-messze legdögösebb femme fatale-jánál, aki – minő irónia – egy Jessica Rabbit névre hallgató rajzfilmfigura. Egy ideális világban a végzet asszonyai mind úgy néznének ki, mint Jessica Rabbit, és mind Veronica Lake és Lauren Bacall vonásaiból lennének megmintázva. Egy ideális világban a végzet asszonyai Kathleen Turner (próza) és Amy Irving (ének) hangján szólalnának meg, s egy ideális világban Robert Zemeckis még mindig olyan szórakoztató gyöngyszemeket rendezne, mint az 1988-ban bemutatott Roger nyúl a pácban.

Spike Spiegel

false

A Narancsszem a férfitekintet blogja, így ha a nemek arányát nézve aktuális listánk kissé tán kínos is, képmutatással legalább biztos nem vádolható. A Cowboy Bebop főhőse azonban még minket is megmozgat. Shinichiro Watanabe zseniális sorozatának űrben zúzó fejvadásza olyan, mintha Philip Marlowe huszonéves kiadását spektálnánk: jóképű, gyűrött, blazírt és vagány – körülbelül azt nyújtja hát, amilyenek lenni óhajtanánk, ha új életet kezdhetnénk egyszer egy messzi-messzi, megrajzolt galaxisban.

Szaffi

false

Fogadjuk el: a Macskanő az amerikaiaké – a legkacérabb cicalány azonban egyedül a miénk! Dargay Attila meglehetős aranyoskodásában Ahmed basa az utolsó pillanatban képes csak kicsempészni kislányát, Szófiát az ostromlott Temesvárból, és mi hálásak lehetünk a hőstettért, hiszen a felcseperedve kisállatokkal csevegő, káprázatos hajadonná formálódó Szaffival kapcsolatban a legenyhébb állítás is úgy kezdődik, hogy most azonnal visszautaznánk miatta a XVIII. századba.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.