A választási matek veresége az emberiességi érvekkel szemben

  • Janisch Attila
  • 2018. január 12.

Publicisztika

Setét Jenő roma aktivista és Heller Ágnes között nagyon tanulságos vita zajlott Baló György szerdai műsorában.

A vita megtekintése mindazoknak ajánlott, akik számára valós dilemma a választási összefogás a Jobbikkal. Setét Jenő érvei világosak és egyértelműek, Heller Ágnesé indulatból fakadóak és nem kellőképpen megalapozottak, ezért el is bizonytalanodók és önellentmondásokkal teliek. (A vita előzménye a Heller Ággnessel és a Setét Jenővel készített Narancs-interjú – a szerk.)

És még nem is hangzott el minden logikus – taktikai, stratégiai, politika-technikai – ellenérv, amely a Jobbikkal való szövetséget képtelenséggé, vállalhatatlanná és minden szempontból veszélyessé is teszi. Például ilyenek: Milyen kormányzás lenne lehetséges a Jobbikkal szövetségben? Miként elképzelhető egy esetleges, de csekély fölényű győzelem esetén a kormányzás, ha a minimális előny nem biztosít jogi lehetőséget a NER azonnali lebontására? Miként lesznek ellenőrzés alatt tarthatók és szükség esetén megfékezhetők az elbukó Orbán védelmében szerveződő, szélsőséges indulatoktól fűtött és könnyen eszkalálódó tüntetések?

Nem sorolom tovább azokat a fontos és logikus kérdéseket, amelyeket Heller Ágnes egy korábbi interjújában – elfogadhatatlanul – azok közé sorolt, amelyek megválaszolása majd csak akkor válik szükségessé (szerinte), amikor a Jobbikkal is közösséget vállaló ellenzéki összefogás megnyeri a 2018-as választást.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Heller Ágnes a – legjobb esetben is egyfajta naivan kiszámolt és el is hitt – választási matek bűvkörében élve, és a Fidesz újabb túlnyerésétől való (egyébként jogosnak mondható) félelme okán minden korábbi racionális, humanista és liberális megfontolást feladni látszik, és magára kényszerített illuzórikus hittel inkább Vona szavaiban bízik. Inkább elfogadja azokat kételyek nélkül, és nem törődik azzal, hogy a Jobbik úgynevezett fordulata (középre húzása) valós politikai, szemléleti és ideológiai irányváltás-e vagy csak (Orbán köpönyegforgatásaihoz hasonlatos) ügyesen kitervelt és ügyes politikai rafinériával, tudatos verbális csúsztatásokkal, trükkökkel, hazugságokkal előadott és végrehajtott politikai szemfényvesztés.

Én magam határozottan az utóbbinak gondolom, és a vitában Setét Jenő tűpontosan megfogalmazta azokat az érvek, amelyeket én is leírhatnék itt.

Ám lehet, és nem is vitatható, hogy vannak (sokan), akik nem látják ilyen egyértelműen a kérdést. Vannak és lehetnek olyanok, akik Hellerhez hasonlóan (a Helleréhez hasonló szorongásuk okán) a Jobbikkal való szövetséget és a Vona Gáborral való összefogást látják a kisebbik rossznak, szemben Orbán további országromlást eredményező egyeduralmával.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Azonban ebben az országban, Orbán politikai hazugságai, gátlástalan arculatváltásai, valamint a szélsőjobb, a Jobbik és Vona korábbi romák elleni gyűlölethadjárata, illetve a romagyilkosságok után, ha csak egy szikrányi kétely is marad bárkiben Vona szavainak hitelességét, igazságtartalmát és a Jobbik fordulatának valóságosságát illetően, úgy teljesen egyértelműnek kell lennie a számukra is, hogy nem lehet a Jobbikkal semmiféle szövetségre lépni. Még választási szövetségre sem. És ennek mindaddig így is kell lennie, amíg a Jobbik és Vona nem vall színt a romákkal kapcsolatosan. Erről ugyanis hallgatnak, holott a Jobbik és Vona esetében ez az alapvető kérdés, mert részükről a romákkal szemben zsigeri a gyűlölet. Ezért és ennek tudatában a (sajnálatos módon könnyebben becsapható) baloldali és liberális demokrata többség nem szolgáltathatja ki a romákat egy Jobbik uralta hatalom beláthatatlan következményeinek.

Aki ezt nem érti, az sem nem humanista, sem nem liberális, sem nem demokrata.

A szélsőséges rasszisták fél fordulata nem fordulat, lassító sebességváltásuk nem megállás, csalfa negédességük nem fegyverletétel.

Bármit mond Vona, minden szava érvénytelen, amíg a háttérben határozottan látszik – mert egyértelműen jelen van – a változatlan tartalmú rasszista ideológia, amíg Vona simulékonysága mögött ott acsarkodnak a soha meg nem változó nácik, s amíg a párt alelnöke (a mindezeket képviselő és nyíltan hangoztató) Toroczkai László.

Ezt a kérdést, a Jobbikkal való választási (technikai és/vagy bármiféle) szövetséget ebben az összefüggésben kell és lehet csak végiggondolni, és eszerint dönteni.

Innen nézve tökéletesen érthetetlen Heller Jobbikot támogató érvelésének minden mondata. És a tévedéseire sem a politikai naivitás, sem pedig az előrelátás és az elemi óvatosság elvesztése vagy elbizonytalanodása nem lehet elegendő ok vagy magyarázat.

A vita felvétele megtekinthető az RTL honlapján.

Magyarul Balóval 2018-01-10

Oldalunk cookie-kat használ, hogy személyre szabhassuk tartalmainkat, reklámjainkat, közösségi média szolgáltatásokat nyújthassunk és hogy elemezhessük látogatottságunkat. Oldalunk használatáról informáljuk a közösségi médiával, reklámmal és elemzéssel foglalkozó partnereinket.

Neked ajánljuk