A nagy falat

  • 2000. október 5.

Publicisztika

Ha valaki élő tévéműsorban kenyérrel dobja meg a riportereket, az akár a hónap jófeje is lehet. Ha ez a valaki magas állami hivatalnok, magyarán közszolga, és azért dobja el a kenyeret, mert a kérdések arra vonatkoznak, hogy egy döntése netán téves volt, az igen nagy valószínűséggel a hónap seggfeje. Ha pedig ennek a szakszerűtlen, jogszerűtlen, de mindenekelőtt rosszindulatú döntésnek a következtében veszélybe kerül egy ritka küldetést vállaló iskola működése, és ezzel egyúttal kínos helyzetbe kerül hivatali felettese, a belügyminiszter és a szakmai szempontból nyilvánvalóan érintett oktatási miniszter is, akkor ez az ember, nem szimpla seggfej, hanem egy nagyon kínos félreértés is a maga helyén. A két lábon járó félreértést Grespik Lászlónak hívják, az általa basztatott intézmény a rákospalotai Meixner iskola, ahol különleges foglalkozást igénylő diszlexiás gyerekeket oktatnak. Grespiknek valakik súgtak, ő meg úgy döntött, hogy ezt az iskolát lehetetlenné teszi. Pillanatnyilag úgy fest, nincs senki, aki megállítaná. Pedig a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Felkai László már szeptember 11-én ezt írta az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkárának, Gál András Leventének: "Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetőjének határozata szakmai álláspontom szerint több okból jogszabálysértő. Javaslom államtitkár úrnak, kezdeményezzen felügyeleti intézkedést Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetőjének mellékelt másodfokú határozatával szemben. A soron kívüli intézkedést indokolja, hogy a közoktatási normatíva folyósítása a fővárosi/megyei közigazgatási hivatalok vezetőjének hatásköre. Míg a közigazgatási hivatal határozatának a megsemmisítése nem történik meg, addig a Meixner iskola nem kaphat normatívát."

n Ha valaki élő tévéműsorban kenyérrel dobja meg a riportereket, az akár a hónap jófeje is lehet. Ha ez a valaki magas állami hivatalnok, magyarán közszolga, és azért dobja el a kenyeret, mert a kérdések arra vonatkoznak, hogy egy döntése netán téves volt, az igen nagy valószínűséggel a hónap seggfeje. Ha pedig ennek a szakszerűtlen, jogszerűtlen, de mindenekelőtt rosszindulatú döntésnek a következtében veszélybe kerül egy ritka küldetést vállaló iskola működése, és ezzel egyúttal kínos helyzetbe kerül hivatali felettese, a belügyminiszter és a szakmai szempontból nyilvánvalóan érintett oktatási miniszter is, akkor ez az ember, nem szimpla seggfej, hanem egy nagyon kínos félreértés is a maga helyén. A két lábon járó félreértést Grespik Lászlónak hívják, az általa basztatott intézmény a rákospalotai Meixner iskola, ahol különleges foglalkozást igénylő diszlexiás gyerekeket oktatnak. Grespiknek valakik súgtak, ő meg úgy döntött, hogy ezt az iskolát lehetetlenné teszi. Pillanatnyilag úgy fest, nincs senki, aki megállítaná. Pedig a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Felkai László már szeptember 11-én ezt írta az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkárának, Gál András Leventének: "Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetőjének határozata szakmai álláspontom szerint több okból jogszabálysértő. Javaslom államtitkár úrnak, kezdeményezzen felügyeleti intézkedést Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala vezetőjének mellékelt másodfokú határozatával szemben. A soron kívüli intézkedést indokolja, hogy a közoktatási normatíva folyósítása a fővárosi/megyei közigazgatási hivatalok vezetőjének hatásköre. Míg a közigazgatási hivatal határozatának a megsemmisítése nem történik meg, addig a Meixner iskola nem kaphat normatívát."

Azóta eltelt egy hónap. Az iskola működik, de állami támogatás híján erőforrásainak határára érkezett. Vezetői hasztalan próbálnak bármit is elérni a két minisztériumban. Ahol lapzártakor annyit mondtak a Narancs érdeklődésére, hogy nincs új fejlemény. Tanulmányozzák az ügyet. Majd talán jövő héten lesz valami. Noha az idézett levél sorra veszi a hivatalvezető határozatának jogilag és szakmailag téves pontjait, tehát tisztában vannak vele, hogy az iskola, a gyerekek, a jogszerűség és egyáltalán, saját tekintélyük, hitelük érdekében tenni kéne valamit, Grespik Lászlóhoz mégsem mernek hozzányúlni. A látszat az, hogy kell ő, akár egy falat kenyér. Vagy csak megakadt, és se lenyelni, se kiköpni nem bírják, nincs is kit megdobni vele.

Figyelmébe ajánljuk