„Cinkos, aki néma” – Egykori 56-os tiltakozik Kósa Lajos október 23-i Los Angeles-i meghívása ellen

szerző
Bod Tamás
publikálva
2017. okt. 18., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Fideszt, a kormánypárt vezetőit és intézkedéseiket a „demokrácia elfojtóinak” tartja.

Nyílt levélben tiltakozik Kósa Lajos tárca nélküli miniszternek a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házba történt meghívása és október 23-i ünnepi beszéde ellen Czene Ferenc. A kaliforniai metropoliszban élő, korábban magas közéleti tisztségeket betöltött nyugdíjas magyar-amerikai kettős állampolgár. Czene, aki az elmúlt években magyarországi kormányellenes tüntetések során vett részt, ismét tiltakozik a szerinte lassan diktatúrába hajló Orbán-rendszer ellen. Kósa közéleti szerepét károsnak ítéli meg. Ezért, írja nyílt levelében, a meghívók felelőssége meg- és kimagyarázhatatlan. „Orbán kebelbarátjának, Vlagyimir Putyin magyarországi szálláscsinálójának nincs helye a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban a nemzeti ünnepünkön” – áll a nyílt levélben.

Az év felét Magyarországon, a Gyula mellett felépített, általa Szabad gondolatok házának nevezett otthonában, míg másik felét Los Angelesben tölti Czene Ferenc, aki így naprakész a magyar politikai események történéseiben.

false

Czene 1956 novemberében emigrált Magyarországról – Ausztria érintésével – az Egyesült Államokba. Új hazájában szép karriert futott be építőipari vállalkozásával, de újításai révén az amerikai űrügynökségnek, a NASA-nak is dolgozott. Hosszú időn keresztül a Magyar Szabadságharcos Szövetség Kaliforniai Csoportjának vezetője, négy éven keresztül pedig a társelnöke volt a Szabadságharcos Szövetség országos szervezetének.

Czene Ferenc 1990-ben, néhány nappal az első szabad választások előtt a zöldhatáron keresztül jött haza Magyarországra: szándékosan ugyanúgy, ahogyan annak idején elhagyta szülőhazáját. Amikor a határőrök feltartóztatták és kérdőre vonták, akkor elővett egy tollat, s azt válaszolta: ezzel jött megdönteni a rendszert; e történettel a korabeli lapok sokat foglalkoztak.

Czene Ferenc a Narancsnak elmondta, a diktatórikus berendezkedéssel szemben a legérzékenyebb, sőt 1956-os élményei és az Egyesült Államokban „a szabad levegőn” töltött évtizedek miatt képtelen is elviselni. A Fideszt, a kormánypárt vezetőit és intézkedéseiket a „demokrácia elfojtóinak” tartja, s megítélése szerint 2018-ban mindenképpen kormányváltásra van szükség. Czene tavaly október 23-án a megszüntetett Népszabadság két újságírójával, Kácsor Zsolttal és Ábrahám Ambrussal együtt mondott ünnepi beszédet Gyulán az ellenzék által szervezett alternatív nemzeti ünnepen.

„A megemlékezésnek édes hazánkról és jobb sorsra érdemes napjairól kellene szólnia. Felelősségem tudatában írom mindezt, mert cinkos, aki néma!” – írta Czene Ferenc nyílt levelében, így tiltakozva Kósa Lajos tervezett Los Angeles-i fellépése és beszéde ellen.

A szerző az Együtt gyulai önkormányzati képviselője.

szerző
Bod Tamás
publikálva
2017. okt. 18., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk