Várhegyi Éva

Csak hitel legyen

Bankok, vállalatok, biztosító – veszélyes tulajdonosi átfedések a NER-gazdaságban

  • Várhegyi Éva
  • 2021.11.24 21:00

Publicisztika

A szocialistának nevezett rendszerben a finánctőke és finánctőkés kifejezések az imperializmushoz társultak, és az uralkodó tan szerint a fasiszta diktatúrák a „fináncoligarchák” érdekeit szolgálták. Időközben változott a világ.

Többnyire eltűnt a finánctőke szó pejoratív felhangja, pusztán a banktőke és más szektorokban működő vállalatok összefonódására utal. Arra, amikor egyazon tulajdonosi kör pénzügyi és egyéb ágazatokba tartozó cégeket felölelő konglomerátumot működtet, vagy amikor ilyen cégek kereszttulajdonlásban vannak egymással.

 

Veszélyek és óvintézkedések

A kiterjedt tevékenységű cégcsoportok akkor jelenthetnek veszélyt a társadalomra, ha gazdasági erőfölényük és/vagy politikai befolyásuk révén visszaélnek a hatalmukkal: kiszorítják versenytársaikat az általuk uralt piacokról, az így létrejövő oligopolisztikus pozíciójuk pedig módot ad arra, hogy a fogyasztók kárára árat emeljenek. Az ilyen helyzetek kialakulásának független és szakmailag felkészült hatóságok (versenyfelügyelet, fogyasztóvédelem) állhatják útját.

További veszélyforrás, amikor az összefonódó cégcsoport pénzügyi szolgáltatót is tartalmaz. Ha például egy bank tulajdonosa vagy irányítója egyúttal más cégekben is érdekelt, könnyen késztetést érezhet arra, hogy akkor is finanszírozza ezeket, amikor nem látja kellően biztosítottnak a hitel visszafolyását. Ezzel nemcsak a saját pénzét kockáztatja, hanem – jóval nagyobb arányban – a betétesekét is, akik a kapható kamat ellenében viszonylag csekély rizikót vállaltak, amikor megtakarításuk fialtatását a bankra bízták. Hasonló érdekkonfliktust idézhet elő, ha a konglomerátum biztosítótársaságot is tartalmaz, ha ugyanis elfogultságból alulárazza a csoport valamely cégének a biztosított káreseményre vonatkozó kockázatát, azzal az egész kockázatközösségre többletköltséget hárít.

Az ilyen érdekkonfliktusokból fakadó veszélyek ellen is védelmet nyújthat a megfelelő szabályozás és felügyelet. A pénzintézeti vezetők számára előírt szakmai, erkölcsi és összeférhetetlenségi feltételek, a működésre vonatkozó szabályok, valamint azok betartásának folyamatos ellenőrzése (elvileg) körültekintő, óvatos magatartásra készteti őket, meggátolva egyúttal a társadalmi veszteségek keletkezését. A betétesek érdekeit sértő összeférhetetlenségeket a tulajdonosok és a vezetők gazdasági érdekeltségeinek kellő átláthatósága akadályozhatja meg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.