Tartalom

MaNcs 33. évf. 47. sz. (2021-11-25)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Édes bakancsnyelvünk

Aki a legcsekélyebb mértékben is követi a honi bulvárhíreket, nagyszabású kísérlet tanúja lehet, mely kísérlet spiritus rectora alighanem maga a központi propagandahivatal (ha lenne becsületes neve, biztos így hívnák).

Publicisztika

László Róbert

Publicisztika

Hello, vokstourist!

Miért legalizálták a fiktív lakóhely létesítését?

„Magyarországon ma közel kétmillió ember nem az állandó lakcíme szerinti lakhelyen él, mert például lakást bérel vagy a szüleihez van bejelentve. Őket mentesíti a törvény a büntetés alól.”

Várhegyi Éva

Publicisztika

Csak hitel legyen

Bankok, vállalatok, biztosító – veszélyes tulajdonosi átfedések a NER-gazdaságban

A szocialistának nevezett rendszerben a finánctőke és finánctőkés kifejezések az imperializmushoz társultak, és az uralkodó tan szerint a fasiszta diktatúrák a „fináncoligarchák” érdekeit szolgálták. Időközben változott a világ.

Egotrip

egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Az a szép, fényes nap

Tíz éve már, hogy az Országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, megemlékezve a magyart államnyelvvé tevő törvényről (1844), amelyet ezen a napon fogadtak el egykori, dicső honatyáink.

Olvasói levelek
Belpol

Interjú

Belpol

„Azt hitte, nem fogja elkapni”

Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. megyei elnöke

A koronavírus-járvány negyedik hullámában a sok megbetegedés ellenére még mindig nincs annyi ember kórházban, mint a korábbi időszakokban – viszont sokan kerülnek intenzív osztályra, jellemzően az oltatlanok közül. Hogyan látja mindezt egy Covid-osztályon dolgozó infektológus?

Mi lesz az Országos Színháztörténeti Múzeummal?

Belpol

Elkötötték Thespis kordéját

Nemcsak az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) ingatlanvagyona került egy újabb tollvonással a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítványhoz, de hamarosan a fenntartói jogkör átadásáról is határoznak. A kedvezményezett ismét Vidnyánszky Attila.

Bevándorlók és helyiek a határ szerbiai oldalán

Belpol

Félelem és akciós létra Horgoson

A létra, amellyel a déli határkerítés tetején lovagló ember megpróbálja beverni a magyar rendőrségi autó szélvédőjét a kormány zenei aláfestéssel illusztrált Facebook-videójában, alumíniumból készült. A határ túloldalán, a szerbiai Horgoson lehet ilyet venni a festékboltban.

Körösszakál: etnobiznisz kicsiben

Belpol

Papíron minden román

A nemzetiségi román iskola megbízott igazgatója nem tud románul, noha nyelvvizsga-bizonyítványa is van. Mindezzel tisztában van a fenntartó országos román önkormányzat is. Emiatt van feljelentés is, volt rendőrségi nyomozás, főügyészségi vizsgálódás, mégis minden maradt a régiben.

Külpol

Interjú

Külpol

Nem a nép hangja

Aurélien Mondon politikatudós, a University of Bath Politikatudományi Tanszékének tanára Éric Zemmour fölemelkedéséről

Új sztárja van a francia szélsőjobbnak, miután alig három hónapja színre lépett és látványos sikereket ér el Éric Zemmour író, publicista, tévés személyiség. Hogyan vált el- és befogadottá a demokratikus francia közéletben a szélsőjobb? A téma kutatóját kérdeztük.

Könyv
Film

Interjú

Film

„Mindig operettország volt”

Mundruczó Kornél rendező  

A héten mutatják be a mozik Evolúció című filmjét, amely a holokauszt túlélőinek generációs traumáit igyekszik feltárni. A rendezővel a három epizódból álló, Auschwitzban, Budapesten és Berlinben játszódó film keletkezéséről, családi vonatkozásairól, aktualitásáról beszélgettünk, és persze a hazai közállapotokról.

Interjú

Film

„Mint Sziszüphosz”

Uwe-Lothar Müller dokumentumfilmes, televíziós szerkesztő

Az ARTE Reportage főszerkesztő-helyettese a Goethe Intézet meghívására érkezett Budapestre, s egy-egy workshopot tartott a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál keretében. Ezek kapcsán beszélgettünk vele.

tévésmaci

Film

Tyúkpör

Amikor Sztupa és Troché hazamentek, rögtön bezárt a kocsma is.

Kritika

Film

Kritika

Összeomlás

Marc Munden: Segítség

Sarah jobb híján és megfelelő képesítés nélkül vállal munkát gondozóként a demensekre szakosodott szociális otthonban. A fizetés kevés, a főnök kekec, de a lakók szeretetre méltók és hálásak, a munkanélküliségtől sújtott vidéken pedig nincs nagyobb jótétemény a havi fixnél.

Film

Kritika

Apa csak egy van

Reinaldo Marcus Green: Richard király

A kaliforniai Comptonban olcsó az élet, a teniszpályák borítása a repedezett betontól a kifröccsent vérig terjed.

Tévésorozat

Kritika

Papás, mamás

On the Spot: A hosszú élet titkai

Szardínia keleti partján egy kisvárosban idősebbnél idősebb férfiak gyűlnek össze fraternizálni nap mint nap a templom tövében. Felidézik, melyikük hány éves, mikor született, büszkélkednek a korukkal, s közben megy az élcelődés, s ha valaki megkérdezi, lelkesen találgatják a hosszú élet titkát… Ők a szardíniai kék zóna lakói, bár erről nem sokat tudnak.

Film

Kritika

Folk-rock folk nélkül

Andrew Slater: Echo in the Canyon

Nem mondhatunk semmi rosszat a Havin’ a Bad Day (1984), az Into the Sun (1998) vagy az In Paralel (2017) című lemezekről, de ha hozzátesszük, hogy ezek Dweezil Zappa, Sean Lennon, illetve Dhani Harrison neve alatt jelentek meg, egyértelmű, hogy nem a zene vagy a szöveg tette az albumokat szenzációvá, hanem az előadók édesapja.

Kiállítás

Kritika

Kő kövön

A királyi palota – a kultúra vára

Megújult és látványos elemekkel bővült a királyi palota históriáját bemutató állandó kiállítás.

Színház

Kritika

Helyben

Kleist: Heilbronni Katica

Katica ultramaratonista, Vihar Friderik kitűnő sprinter, aki középtávon is viszonylag jól teljesít, a többiek pedig csak kocafutók: ennyi mindenképp kiderül ebből a futópadokra szerkesztett előadásból.

Opera

Kritika

Ez a méreg

Donizetti: Lucrezia Borgia

Miként azt már a címe is sejteti, a Lucrezia Borgia primadonna­opera: itt, ha ugyan nem is minden, de majdnem minden a díván múlik.

Zene

Interjú

Zene

„Nagyot lendítene rajta egy megrendelés”  

Dobri Dániel zeneszerző

Több mint hatvan színdarabhoz komponált zenét, de nemrég már a saját darabját mutatta be, és most komponálja első operáját is Márai Sándor egyik könyvéből – ezekről kérdeztük.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Evolúció

A három részből álló film fókuszában a holokauszt túlélőinek és utódainak traumája áll.

Visszhang: film

Visszhang

The Electrical Life of Louis Wain

Will Sharpe egyszerre próbálja a feje tetejére állítani a kártékony „a nagy szenvedés nagy művészetet szül” toposzt, illetve igazságot szolgáltatni egy különc, űzött és a saját korában félreértett zseninek.

Visszhang: film

Visszhang

A kúria

A Barbara Hershey játszotta Judith a nyitójelenetben épp’ a 70. születésnapját ünnepli szerettei körében.

Visszhang: kiállítás

Visszhang

Első füzet

Ujj Zsuzsinak éppen 34 éve volt a Liget Galériában kiállítása.

Visszhang: színház

Visszhang

Kisrigók

Szaszka 6 éves, Csabó 5, Gigi 4. Testvérek, de hárman három különböző helyen élnek: egyikük gyerekotthonban, a másik kettő nevelőmamánál.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/47.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Képzőművészet
Lokál

Interjú

Lokál

„A kultúra folytonosságát veszélyezteti”

Vincze László építész, Huszonkettesek építészcsoport

Tavasszal alakította meg 22 építész a magyar építészet értékeit védő közösséget. November 5-én demonstrációt szerveztek és memorandumot adtak ki, hogy felhívják a figyelmet a budai Vár átépítésének következményeire, és a kiemelt kormányberuházások elszaporodására.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„A választási oldalak az első számú célpontok”

Bujdosó László etikus hekker az internetes támadásokról

Elszaporodtak a magyar híroldalak elleni túlterheléses támadások, de korábban az előválasztás oldala is órákra elérhetetlenné vált emiatt. A KÜRT Zrt. etikus hekkerével beszélgettünk a jelenségről, motivációkról, károkról és védekezésről.

A jövő energiaforrás-reménysége

Tudomány

Elszáll vagy megmarad?

A hidrogén több funkciójában is felválthatja a szénhidrogéneket, már ha olcsó és karbonsemleges módon állítjuk elő.

Gasztro