Dobrev stratégiát váltott a harmadik vitára, Márki-Zay jól reagált
Dobrev Klára Márki-Zay Péter4

Dobrev stratégiát váltott a harmadik vitára, Márki-Zay jól reagált

Publicisztika

A harmadik miniszterelnök-jelölti vita éles szóváltással indult, a szakpolitikai kérdésekben viszont jórészt egyetértettek a jelöltek. Ki jött ki jobban az adok-kapokból? Elemzés.

Nagyon feszülten indult az ellenzéki előválasztás harmadik miniszterelnök-jelölti vitája szerda este az RTL-en. Dobrev Klára és Márki-Zay Péter kölcsönösen hazugsággal vádolták egymást, sőt Dobrev alkalmatlannak nevezte Márki-Zayt a miniszterelnöki pozícióra. Márki-Zay konkrét példát hozott az elmúlt napokban általa emlegetett "DK-s zsarolásra", mire Dobrev felszólította, hogy ha ilyenről tud, tegyen feljelentést.

Különösen Dobrev Klára stílusa változott az első fordulós vitákhoz képest, azok során ugyanis kifejezetten kerülte a konfrontációt, most viszont mintha direkt kereste volna. Ennek magyarázata persze egyszerű: Dobrev arra építette fel kampánystratégiáját, hogy a második fordulóban Karácsony Gergellyel küzd majd meg. Az eddigi vitákon főleg azt emelte ki, hogy kormányra kerülve határozottabban menne neki a NER-nek, mint Karácsony, erről szólt a kétharmados törvények és az elszámoltatás körüli vita. Márki-Zay Péter ezekben a kérdésekben Dobrevével lényegében azonos álláspontot képvisel, így a DK jelöltjének új hangsúlyokat kellett keresnie. A tegnapi vita és az eddigi második fordulós kampány alapján két ilyet talált.

1. Megmenteni az összefogást

A vita első felében Dobrev főleg amellett érvelt, hogy Márki-Zay az elmúlt napokban tett nyilatkozataival veszélyezteti az összefogást. Többször "ámokfutásnak" nevezte ellenfele második fordulós kampányát, és újfent Donald Trumpéhoz hasonlította Márki-Zay Péter retorikáját. 

Amikor Karácsonnyal állt szemben, Dobrev Klára arról beszélt, hogy az ellenzéki győzelem tulajdonképpen már zsebben van, bárki is lesz a miniszterelnök-jelölt, a lényeg az, ki hogyan tud kormányozni. Most az volt az üzenete, hogy Márki-Zay a negatív kampánnyal, egyes ellenzéki politikusok és szavazók megsértésével az ellenzék egységét és így a 2022-es győzelmet sodorja veszélybe. Márki-Zay Péter kampányának fő állítása az, hogy Dobrev Klárával nem vagy legalábbis nagyon nehezen lehet választást nyerni, mert nem tud új szavazókat bevonzani, ellenben mobilizálja a Fidesz-tábort. Dobrev ezzel helyezett szembe egy állítást: Márki-Zay Péterrel meg azért nem lehet nyerni, mert bomlasztja az összefogást. 

2. A jobboldali veszély

Kevésbé volt látványos, de Dobrev azt is többször kijelentette - egyértelműen Márki-Zayra utalva -, hogy "nincs szükségünk még néhány év jobboldali kormányzásra", miközben saját programjának baloldaliságát hangsúlyozta és dicsérte a DK-s EP-képviselők zöld ügyekben tanusított aktivitását. Ez megint csak egy kifejezetten Márki-Zayra szabott stratégia, Karácsony Gergellyel kevés értelme lett volna baloldaliságban és zöld elkötelezettségben versenyezni.

Márki Zay Péter mindkét támadási vonulat ellen kidolgozott egy-egy védelmi stratégiát, és ezeket be is vetette a vitán.

1. Letekerni a hangerőt

Bár a zsarolás és a hazugság vádjait fenntartotta, a műsor első felében Márki-Zay ütött meg békülékenyebb hangnemet, különösen, ha az eddigi második fordulós kampányához hasonlítjuk a szereplését. Kijelentette például, hogy alkalmasnak tartja Dobrev Klárát a miniszterelnöki posztra, elismerte a DK-s Komáromi Zoltán egészségpolitikai tudását, és azt mondta, számít a munkájára, illetve feltűnő volt, hogy egyszer sem állította azt, hogy Dobrevvel ne lehetne nyerni, csak azt, hogy sokkal kisebb eséllyel. Jó húzás volt tőle az is, hogy a pódium mögül kilépve kezet fogott ellenfelével, vállalva, hogy nem lesz több mocskolódás a kampányban.

Az összefogás iránt aggódókat Márki-Zay azzal is igyekezett megnyugtatni, hogy kijelentette, az összefogás először mögötte jött létre 2018-ban Hódmezővásárhelyen. Továbbá lépten-nyomon hangsúlyozta, hogy milyen széles koalíció áll mögötte, kisebb pártokkal, civil szervezetekkel és az elmúlt évek szinte összes ellenzéki miniszterelnök-jelöltjével. 

2. Középre húzni

A baloldali és zöld szavazók szimpátiáját Márki-Zay Péter főleg a Karácsony Gergellyel kötött "jobbközép-balközép szövetség" előtérbe helyezésével próbálta megnyerni. A túlzottan jobboldali kormányzás vádját mégis inkább az tompította, hogy szakpolitikai kérdésekben szinte mindenben egyetértett Dobrev Klárával, sokszor csak az volt köztük a különbség, hogy Márki-Zay nem akart "felelőtlen ígéreteket" tenni.

Az egyetlen tényleges ütközés a személyi jövedelemadó rendszerének átalakításában jött ki, Dobrev itt magasabb kulccsal adóztatná az egymillió forint feletti jövedelmeket, Márki-Zay viszont (részben taktikai okokból) ódzkodik az adóemeléstől, a többkulcsos adót ő úgy képzeli el, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek csökkenjenek az adóterhei, a magasabb jövedelműeknek pedig maradjanak szinten.

Ki nyert?

Összességében Dobrev Klára tűnt kezdeményezőbbnek, ő mondta az erősebb, emlékezetesebb mondatokat. Márki-Zay Péter valszínűleg úgy ítélte meg, hogy neki most a biztonsági játék az érdeke, megpróbálta csillapítani az ellenzéki szavazók vele kapcsolatos félelmeit, ellenérzéseit. Ezt a stratégiát következetesen vitte végig, Dobrev nem tudta komoly hibára kényszeríteni.

A második fordulóban bizonytalanabbak a szavazók preferenciái, és biztosan sokan várták azt, hogy majd a vita segít a döntésben. Dobrev Klára és Márki-Zay Péter szerdai teljesítménye azonban vélhetően inkább arra volt jó, hogy megerősítse a korábbi szimpátiákat. Aki úgy gondolja, hogy Márki-Zay szét fogja verni az összefogást, azt nem a vita, hanem az előző napok eseményei győzték meg erről; hasonlóképpen, aki szerint Dobrevvel nem lehet nyerni, az valószínűleg már a vita előtt is hajlott erre az álláspontra.

A vita tehát nem változtatta meg jelentősen a kampány dinamikáját, az jött ki jobban belőle, aki egyébként is vezetett.

Ha a váratlanul magas részvétel és a sok új (az első fordulóban nem résztvevő) szavazó tényleg Márki-Zay Péter előnyét vetíti előre, akkor ő lehet elégedettebb a vitával is, ha a részvétel azért magas, mert Dobrev Klára még több DK-szimpatizánst mozgósított, illetve sokakat átállított a Karácsony-táborból, akkor erre a tendenciára a vitán látott szereplése is ráerősíthetett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk