Dobrev Trumphoz hasonlította Márki-Zayt: "Ismerem a politikát, amit a tesztoszteron és a hiúság fűt"

  • narancs.hu
  • 2021. október 12.

Belpol

Márki-Zay pedig hazug lejáratókampánnyal vádolja a DK-t. Tovább durvul az előválasztási kampány. 

"Vigyázzunk az összefogásra. Az előválasztás első fordulójában és az azt megelőző kampányban egy nagyon tisztességes versengést láthattunk a pártoktól és a jelöltektől is. (...)

Ezt a tisztességes versengést a második forduló kezdetére Márki-Zay Péter alig néhány nap alatt egy Trump típusú élet-halál harccá változtatta"

– így kezdi mondandóját Dobrev Klára, aki egy videóüzenetben reagált Márki-Zay Péter kijelentéseire, többek között arra, hogy szerinte azok, akik korábban Karácsony Gergelyt támogatták, majd mégis Dobrev Klárára szavaztak, nemcsak Karácsonyt, hanem a hazát is elárulták. Márki-Zay később ezért bocsánatot kért.

Dobrev szerint az előválasztás eddig a pontig egy igazi demokratikus örömünnep volt, ezekben a napokban azonban megjelent a gyűlölködés, a hazug lejárató kampány, a hazárulózás.

"És a recept ismert Orbántól Trumpig: ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről. Állíts róla mindent, ami eszedbe jut, minél nagyobb hazugság, annál jobb"

- mondja Dobrev és hozzáteszi: eddig nem reagált ezekre a vádakra, de most már nem hallgathat tovább, két okból sem.

Egyrészt, mert ismeri a magyar és a nyugati világtörénelmet, ahol jól látszik, hogy "ha nem parancsolsz ideje korán megálljt, a populizmusnak végzetes következményei lehetnek. A populizmus ellen nem lehet aranyoskodva küzdeni." Másrészt szerinte Márki-Zay nem pusztán Dobrevet próbálja meg lejáratni, hanem szétveri az ellenzéki összefogást is, ami a jövő évi győzelem garanciája lehetne. 

Dobrev szerint, aki "fideszesnek mutatja a legnagyobb ellenzéki párt szavazóit, aki pártellenes hangulatot szít, aki Trump módjára előre bejelenti, hogy ha veszít, akkor csalást fog kiáltani, aki lehazaárulózza a nem őt támogató ellenzékieket, majd a fáradtságra fogja, de megismétli a valótlan rágalmait, az nem fog tudni jövő tavasszal nyerni".

"Ez a viselkedés ma az ellenzéki összefogásra leselkedő legnagyobb veszély. Aki így viselkedik, az nemhogy áprilisig, de decemberig sem fogja tudni együtt tartani az ellenzéki összefogást"

- mondja Dobrev a videóban. Majd megjegyzi: ismeri azt a politikát, amit a tesztoszteron és a hiúság fűt, tele van vele a világ.

A politikus szerint Hódmezővásárhelyen és Budapesten is az összefogás nyert, nem Márki-Zay Péter vagy Karácsony Gergely egymaga, ezt kell szem előtt tartani jövő áprilisban is, így aki "az ellenzéki összefogás bármelyik szereplője ellen lejárató kampányt indít, az Orbánnak tesz szívességet". Üzenetét azzal zárja, hogy egyedül győzni nem lehet most sem, ezért mindenáron és mindenkivel szemben meg fogja védeni az ellenzéki összefogást.

Dobrev Klára videóüzenetével szinte egyidőben tett ki Márki-Zay Péter is egy posztot a Facebookra, amelyben Dobrevet vádolja lejáratókampánnyal. 

"Az összefogás sikere érdekében Dobrev Klára fejezze be a lejáratókampányát és ne állítson valótlanságokat"

Márki-Zay posztja szerint Dobrev "hazug gyűlöletkampányt" épít ellene a sajtó és a közösségi média felületein, amelyet méltatlannak tart az eddigi kampányához.

"Állításával ellentétben a hazaáruló kifejezés el sem hagyta a számat, és azok, akikről nyilatkoztam az ATV-nek, nem a DK szavazói voltak, hanem a Párbeszéd párt Karácsony Gergelyt eláruló politikusai" - tette hozzá.

Szerinte a "hazug támadássorozattal, amely immár a legszűkebb családi és magánéletemet, feleségemet és gyermekeimet sem kíméli, a DK kampánycsapata valójában arról a hírről akarja elterelni a figyelmet, hogy a tegnapi napon egy újabb komoly közvéleménykutatás bizonyította, hogy ha az ellenzék az én jelöltségemmel indul Orbán Viktor ellen, akkor együtt győzni tudunk". A kutatás, amelyre Márki-Zay hivatkozik a Medián felmérése, amely azonban október első napjaiban készült, az eredményeit pedig részben már a múlt héten közzétették.    

Márki-Zay mindenesetre arra hivatkozik posztjában, hogy "az elmúlt évtized valamennyi kutatása következetes egyvalamiben: ahogy egyetlen választáson sem nyert még a Fidesz ellen, egyetlen olyan kutatást sem ismerünk, ami szerint Dobrev Klára le tudná győzni Orbán Viktort". "Most még a DK támogatóinak is az az egyetlen reménye, ha rám szavaznak az előválasztáson" - zárja a posztot. 

Dobrev Klára videóját itt nézhetik meg:

Ez pedig itt Márki-Zay posztja: 

További híreink az előválasztásról itt! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk