A vitán is folytatódott az elmúlt napok beszólogatása Dobrev és Márki-Zay között
Dobrev Klára Márki-Zay Péter6

A vitán is folytatódott az elmúlt napok beszólogatása Dobrev és Márki-Zay között

  • narancs.hu
  • 2021. október 13.

Belpol

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter vitája főként az elmúlt napok adok-kapokját folytatta, míg a szakpolitikai kérdésekben inkább egyetértettek. 

Rábai Balázs műsorvezetésével megtartották az RTL Klubon a második fordulós előválasztási miniszterelnök-jelölti vitát Dobrev Klára, a DK, és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom Momentum és Új Világ Néppárt által is támogatott miniszterelnök-jelöltjének részvételével. A vitán mindkét jelölt szabadon felhasználható 32 perces időkeretet kapott, és civil szervezetek képviselőitől is érkeztek kérdések. 

Az elmúlt napok egyre feszültebb kampánya után a vita is azzal kezdődött, hogy Márki-Zay felhozta, hogy a DK politikusokat zsarolt meg azért, hogy Dobrev mellé álljanak. Most azt mondta, a forrásait nem adja ki, de az egyikük felhatalmazta rá, hogy elmondja:

ő Popovics Judit tatai jelölt, akinek Márki-Zay állítása szerint államtitkári pozíciót ajánlottak, majd fenyegették, végül megakadályozták az előválasztáson indulását.

Dobrev csak annyival reagált: "Nem mondasz igazat", majd az elmúlt "másfél hét ámokfutásáról" beszélt, és arról, hogy nem tartja alkalmasnak Márki-Zayt a miniszterelnöki pozíció betöltésére sem azért, mert olyanokat mondott, amiket nem tudott bizonyítani, sem azért, mert szakpolitikai programokban is más-mást mond minden héten. Azt hozta példának, hogy jobboldali konzervatívként támogatja az alapjövedelem bevezetését. Márki-Zay erre azt mondta:

"Soha nem támogattam az alapjövedelmet. Karácsony Gergely programjában már nincs benne." 

Dobrev szóba hozta a hazaárulózást is, mondván hogy ha fáradtan ilyeneket mond, akkor hogy fog kibírni egy 22 órás EU-s tárgyalást. 

Márki-Zay azzal válaszolt, hogy a hétvégén nem jött létre egy megbékélésre felszólító közös nyilatkozat, mert Dobrev ragaszkodott egy olyan mondathoz, amely szerint ugyanannyi esélyük van mindkettejüknek Orbán legyőzésére, és Márki-Zay szerint ez nem igaz, ilyen kutatás nincs is. Azt is mondta, ő amúgy alkalmasnak tartja Dobrevet miniszterelnöknek, de nincs esélye leváltani Orbánt, ezért szerinte Dobrevnek is az az érdeke, hogy rá szavazzon. 

 
 
Fotó: RTL Klub

Dobrev azt mondta, hogy az általuk kifogásolt mondat nélkül a nyilatkozat csak egy felszólítás lett volna a sárdobálásra, és amikor ezt megírta Márki-Zaynak, arra már nem kapott választ. 

Dobrev arról is beszélt, hogy az első forduló után nagyon reménykedő volt a hangulat, de mostanra eldurvult a kampány és az emberek csalódtak. Márki-Zay válaszként arról beszélt, hogy a DK rendezvényein Arató Gergely őt szidalmazza, és "DK-s trollok" is őt szidják a közösségi médiában. 

"Péter, egészen elképesztő a valóságérzékelésed" 

– reagált Dobrev, mondván a fórumokon Márki-Zaynak szerinte egyetlen üzenete van, hogy "Stop Dobrev", pedig nem erről kéne beszélni, hanem például az újonnan beterjesztett javaslatról Polt Péter bebetonozásáról, ez utóbbiban egyet is értettek. 

Dobrev ismét Trump mentalitását idézte Márki-Zayjal, majd azt mondta: 

"A legnagyobb problémám, Péter, az, hogy ezzel a mentalitással szét fogod verni az ellenzéki összefogást."

Márki-Zay szerint viszont ellenzéki összefogás azóta van, hogy mögötte összeálltak Hódmezővásárhelyen a pártok, majd felsorolta azokat a szervezeteket és személyeket, akik mögötte álltak ki, mondván őt többen támogatják. Dobrev azzal válaszolt, hogy mögötte nem csak a DK van, hanem az a tudás, hogy össze kell fogni. 

"Ha még egyszer azt mondod, hogy zsarolás történt, akkor holnap reggel a rendőrségen kezdjél, és tegyél feljelentést" – mondta Dobrev, amikor ismét szóba került a zsarolós téma. Mint kiderült, Karácsony Gergely végül nem akarja nyilvánosságra hozni a Gyurcsány Ferenccel folytatott sms-ezését, de Márki-Zay igen, és elmondása szerint Popovics Judit is.

Márki-Zay leszólta azokat a közvélemény-kutatókat, akik Dobrev győzelmét jósolták, például az IDEA Intézetet, mondván az az előválasztás előtt Kálmán Olga győzelmét jósolta, pedig végül kikapott, ezért ő a Mediánra hivatkozott. Dobrev a Závecz Research kutatását idézte, ami az ő győzelmét jósolja, majd Márki-Zay fejére olvasta, hogy korábban a Partizánban még azt mondta, hogy nem is kell foglalkozni a közvélemény-kutatásokkal. Dobrev azt mondta, Márki-Zay mindig azokat a kutatásokat választja ki, amik őket igazolják – Márki-Zay szerint Dobrev ugyanezt csinálja –, és azt is mondta, az ellenzéki összefogásra kellene inkább vigyázni. 

Dobrev kérdésre azt is mondta, szerinte a sokszínű ellenzékből ő egy erős kampánycsapatot tudna összerakni. Márki-Zay szerint ha Dobrev nyerné meg az előválasztást, akkor az ő segítségével tudnának nyerni, és később azt is hangsúlyozta, hogy csak együtt fog sikerülni a kormányváltás, együtt kell dolgozni, és az együttműködés érdekében "ne legyenek gyűlölködő felszólalók a DK-színpadon, és parancsolják vissza a DK-s trollhadsereget" Karácsony és az ő Facebook-oldaláról. A gyűlölködő felszólalókkal kapcsolatban Márki-Zay Arató Gergely DK-s politikusra utalt és egy kőbányai fórumra. 

Kisebb vita alakult ki arról is, hogy hány jelölő aláírást adott le a DK Dobrev mellett, Márki-Zay szerint kevesebbet, mint 82 ezer, Dobrev szerint igenis leadtak annyit. 

Dobrev azt mondta, akkor fognak közös nyilatkozatot kiadni, ha beleírják azt is, hogy nem fognak sárt dobálni és mocskolódni. Erre Márki-Zay végül a szavát adta és kezet is fogtak rá.

Ezután mindketten ígéretet tettek arra, hogy ha a másik nyer, akkor beállnak a másik mögé. 

Szóba került Gyurcsány Ferenc jövőbeli szerepe, Dobrev erre azt mondta, Gyurcsány már korábban jelezte, hogy semmilyen közjogi szerepet nem fog vállalni, Dobrev szerint csak annyi szerepe lenne a sokszínű, hatpárti koalícióban, mint bármely más pártelnöknek. Márki-Zay annyit mondott, együtt fognak működni vele is úgy, mint ahogy Karácsony is együttműködik vele a városházán. A Karácsonnyal való visszalépési huzavonáról azt mondta, ő nem vert át senkit, mert Karácsony előb félrerántotta a kormányt. Dobrev azt mondta, sajnálja, hogy Karácsony feladta, de szerinte ez belefér a politikai kultúrába, neki a vita stílusa nem tetszett, és hogy hogyan kritizálják egymás támogatóit. 

Dobrev emlékeztette Márki-Zayt az előválasztás résztvevői által aláírt közös alapra, és hogy ez alapján kell majd a kormányprogramot kidolgozni. Márki-Zay arról is beszélt, hogy a miniszterelnöki pozíció erős közjogi pozíció, és szerinte azért lenne ő civilként jó miniszterelnök, mert egyik párthoz sem kötődik és integrálni tudja őket. 

Dobrev szerint viszont az ellenzék már integrálódott, és olyan miniszterelnök kell, aki "kellő alázattal" tudja kezelni az egészet. Dobrev a szakértői kormány felvetésére azt mondta, a Fidesz nem szakmai alapon fog velük vitázni, hanem politikai alapon fogja támadni az új kormányt. "Szerintem szakértelem kell a kormányban és kőkemény politikusok" – foglalta össze. 

Márki-Zay azt hangsúlyozta, hogy nem csak egy pártot kell tudni összefogni, hanem először nyerni kell, a civilek és a bizonytalanok segítségével. Ezek után konkrét neveket is mondott, hogy kikkel képzelne el egy szakértői kormányt: Komáromi Zoltán DK-s politikus egészségügyi vonalon, Szél Bernadett vagy Jávor Benedek zöld politikában, Bod Péter Ákos vagy Róna Péter gazdasági vonalon. Később kijavította magát, hogy nem feltétlenül miniszteri pozíciókat említett, hanem arról beszélt, hogy kiknek kéne a közös programban felelnie egy-egy területért. 

Dobrev korainak tartotta a pozíciók és nevek emlegetését, de azt mondta, év végéig össze kéne rakni egy árnyékkormányt, hogy a választások után rögtön neki lehessen kezdeni a kormányzati munkának. 

Alkotmányozás, jogállam

A konkrét szakpolitikai kérdésekben már jóval nagyobb egyetértés mutatkozott a két jelölt között. Dobrev azzal kezdte, hogy ki kell mondani, hogy az alaptörvény nem alkotmány, és hogy csak egy párt céljait szolgálják a kétharmados törvények, ezért akár feles többséggel is felülírhatóak. Megemlítette, hogy Európával is meg kell értetni, hogy hogyan lehet egy illiberális államot lebontani. Márki-Zay annyiban pontosította ezt, hogy ezt már a választások előtt is ki kell mondani, és ez amúgy az előző alkotmányban és az alaptörvényben is benne van. Azt mondta, nem felülírni szeretnék a kétharmados törvényeket, hanem olyan jogállami megoldást, amit akár majd egy népszavazás szentesíthet, és egy "közjogi egyeztető tanácsot", amely már a választások előtt elkezdhetné a munkát, és amibe akár egy "bűnözőktől megszabadított Fidesz" képviselői is beülhetnének, mert most egy egypárti alkotmány van. Dobrev azt mondta, a hatpárti alkotmány sem elfogadható, hanem olyan kell, amit az emberek elfogadnak, ezért kell hozzá népszavazás is. 

 
Fotó: RTL Klub
 

Azon még némileg összevitatkoztak a jelöltek, hogy mitől is fél inkább a Fidesz: Márki-Zay szerint attól, hogy a fideszesek is rá (Márki-Zayra) fognak szavazni; Dobrev szerint az ellenzék koalíciójától; erre Márki-Zay azzal tett rá még egy lapáttal, hogy Márki-Zay Pétertől és a "tiszták koalíciójától". Szerinte ezt mutatja a kormánypárti sajtó fordulata is, Dobrev viszont az összefogást hangsúlyozta. 

Az ombudsman szerepére és a jogvédelemre Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója kérdezett rá, Dobrev válaszként azt mondta, a civil kontroll nagyon fontos, és hogy

egy olyan új jogrendet hozzanak létre, amelyben a mindenkori kormányt korlátozza fékek és ellensúlyok rendszere.

Márki-Zay szerint az ombudsmani intézménnyel nincs gond, csak azzal, hogy az ombudsman nem tesz semmit, de egyetértett Dobrevvel a fékek és ellensúlyok rendszerének megerősítésével. 

Az elszámoltatási kérdésről Dobrev azt mondta, minden bűncselekményt fel kell tárni, és a legfontosabb a bíróságok megerősítése. Azt is mondta, rajta számonkérhetik majd, ha Tiborcz István nem kerül börtönbe, és nem lesz következménye az elmúlt évek történéseinek. 

Márki-Zay szóba hozta Tóth Csaba támogatását, de azt mondta, örül, hogy nem áll meg az elszámoltatás a fideszeseknél. Arról is beszélt, hogy olyan képviselje az elszámoltatást, akinek ezt el is lehet hinni. "Az a keménység kell, amit most tanúsít Dobrev Klára" – mondta, és megint elmondta, hogy ezt a feladatot Hadházy Ákosnak kell megkapnia, mert ő a garancia arra, hogy mindkét oldali korrupciót fel fogják tárni. Azt is mondta Dobrevnek, hogy emlékeztesse Oszkó Pétert arra, hogy a Fidesszel nem lehet mutyizni. Dobrev szerint ez a vádaskodás hazugság, és nem kéne összemosni dolgokat, de az elmúlt 10 év akkor is példátlan volt, mert a sajátjaként rendelkezik az ország vagyonával egy család és néhány oligarcha.

Ehhez kellenek garanciák, hogy ezt ne lehessen soha többé megtenni, majd a szerdán bedobott "pereputtytörvény" ötletét hozta fel, hogy a családtagok is átvilágíthatóak legyenek. Márki-Zay azt mondta, nagyon tetszik neki minden, amit hallott, jó példa Olaszország és a román korrupcióellenes ügyészség működése is, az Európai Ügyészséghez is csatlakozni kell,

és nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat is. 

Adórendszer, minimálbér, béremelések

A gazdaságpolitikai blokkban Dobrev azt mondta, kétkulcsos adót akar, ebben meg is állapodtak a pártok, hogy egymillió forintos jövedelem felett vezetnék be a második kulcsot. Márki-Zay azt mondta, semmiképp sem szabad adót emelni, mert a Fidesz akkor ezzel fog kampányolni, az alsó adókulcsot akár csökkenteni is kell. A minimálbér-emelés mellett is kiálltak mindketten, Dobrev "európai minimálbért" emlegetett. 

Márki-Zay azt hangsúlyozta, hogy eladósodni nem szabad, és azt is mondta, hogy az áfacsökkentés nem a vásárlóknál jelentkezik, és nem a vásárlók nyernek vele. Dobrev erre azt hangoztatta, hogy ez is mutatja, hogy van létjogosultsága a baloldali politikának, és a pártok már arra jutottak, hogy a 27 százalékos áfát fokozatosan csökkenteni kell, és az alapvető élelmiszerek áfáját is csökkenteni kell. Márki-Zay nagyon egyetértett abban, hogy a társadalmi egyenlőtlenségeket csökkenteni kell.

 
Fotó: RTL Klub 

A jövedéki adóról is szó esett, a benzinárakról, Dobrev azt mondta, egy olyan mechanizmust kéne összerakni, hogy ha emelkedik a benzinár, akkor az adótartalma csökkenne, hogy ne tudjon elszállni az ár. Márki-Zay erre azt mondta, Dobrev és korábban Jakab is rengeteg pénzt osztogatott el, miközben biztos, hogy a Fidesz ki fogja söpörni a kasszát, ezért ő nem ígér ilyet, mert ez nem teljesíthető. Dobrev szerint ő nem ígér semmit, amit ne tudna teljesíteni, csak hatalmas költségvetési átcsoportosításra készül. Azt is hangsúlyozta, hogy baloldali politikát kell folytatni ebben az országban. Márki-Zay erre azt mondta: "nem úgy, mint 2010 előtt", de amúgy igen. 

Az euró bevezetésével kapcsolatban egyetértettek, hogy a következő ciklus végéig meg kell tudni felelni a feltételeknek – de ez még nem jelenti azt, hogy akkor be is vezetnék az eurót, csak hogy addig megfelelnének a kritériumoknak. 

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vezetője kérdezett rá a jelöltek egészségüggyel kapcsolatos terveire. Márki-Zay magánszolgáltatók bevonását is javasolta például képalkotó diagnosztika vagy egyes műtétekkel kapcsolatban, hogy ahol hosszú a várólista, fizesse ki az állam az állampolgároknak a magánszolgáltatást. Dobrev azt mondta, több ezer dolgozót akar visszahozni az egészségügybe, ehhez fokozatos béremelés kell, aminek szintén az átcsoportosítás lenne a pénzügyi háttere. Emellett az egészségügyi szolgálati jogviszony eltörlését hangsúlyozta, és hogy vissza kell adni a megbecsülésüket. Azt is mondta, a magánegészségügyet ő is bevonná a "garantált várakozási idő" bevezetésével, hogy a hosszú várólistáknál a betegek magánszolgáltatókhoz fordulhassanak. 

Kórházbezárásokról Dobrev azt mondta, olyan közel vinné az emberekhez az ellátást, amennyire csak lehet, hogy ne kelljen sokat utazni érte, és nem az épületek a kérdés, hanem hogy van-e elég orvos, a rendszerről az orvosi kamarával és az egészségügyi szervezetekkel egyeztetne. Márki-Zay is azt mondta, hogy a szolgáltatást vigyék közel az emberekhez, "de ésszel", mert senki nem várhatja, hogy mindenhol minden beavatkozást elvégezzenek. 

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének képviselője a pedagógus-béremelésre kérdezett rá, erre Dobrev azt mondta, ő azonnal megemelné a pedagógusok bérét 30 százalékkal, különben gyerekmegőrzővé alakulnak az iskolák, és a pedagógus alapbért hozzá kell kötni a minimálbérhez, folyamatosan előmeneteli . Azt is mondta, kétszeres-háromszoros bért kellene adni a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak. Azt is felháborítónak tartotta, hogy az egyházi iskolák magasabb normatívát kapnak, és közben kiválogatják a gyerekeket, nem is a szegényeket tanítják.

Márki-Zay is egyetértett a magasabb bér fizetésével a leszakadó területeken, és hogy vissza kell adni a szabad tankönyvválasztás lehetőségét, valamint minőségben is változtatni kell, pénzügyi-gazdasági ismereteket kellene tanítani és a fake news kiszűrését. Kérdésre azt mondta, a 30 százalékos béremeléssel ő is egyetértene, és nem kellene fenntartói szempontból különbséget tenni iskolák között. Az iskolákat mindketten visszaadnák az önkormányzatoknak, de a forrásokat is melléadnák. Dobrev hangsúlyozta azt is, hogy az első diplomát teljesen ingyenessé kell tenni, az egyetemi alapítványoktól pedig mindketten visszavennék az egyetemeket. 

Szóba került a nők helyzete is, Dobrevet szembesítették Márki-Zay kijelentésével, miszerint "nő létére" jó eredményt ért el. Dobrev azt mondta, a magyar nők ezt sokszor hallják, még ha nem is rosszindulatúan, csak berögződésekből. Márki-Zay azt mondta, úgy értette, hogy mindenki büszke lehet arra, hogy a magyarok az előválasztás első fordulójában bebizonyíttták, hogy nem hátrány nőnek lenni, szerinte az előítéleteket folyamatosan bontja le a magyar társadalom. Dobrev egyszer közbeszólt, hogy

"de, iszonyatosan nagy hátrány nőnek lenni Magyarországon",

majd végül nem reagált, csak annyit mondott, "áhh, hagyjuk, menjünk tovább". 

Dobrev később a nyugdíjszakadékról is beszélt nők és férfiak között, Márki-Zay pedig azt hangsúlyozta, hogy a törvényeket be kell tartani, mert azok most is egyenlő bért írnak elő a férfiaknak és nőknek. 

A női kvótáról Dobrev azt mondta, a DK-ban most is 30 százalékos női kvóta van, Márki-Zay szerint ez megalázó számnak tűnik, de önkéntes vállalásként az előző vitájukon abban egyeztek meg, hogy a 30 bejutó helyből 3 roma politikus lesz. A női kvótára vonatkozó kérdésre azt mondta,

"nem a kvóta a lényeg, hanem a szeretet és a megbecsülés". 

Dobrev ezzel láthatóan nem értett egyet.

A Fidesz családtámogatási rendszerének megőrzésére Skrabski Fruzsina, a Három királyfi, három királylány egyesület vezetője kérdezett rá, Márki-Zay erre azt mondta, igen, és az ellenzék vállaljon erre garanciát, mert a demográfiai helyzet nagyon rossz, és fenn kell tartani a családtámogatási rendszert, csak a legszegényebbeket is be kell emelni. Dobrev azt mondta, a Fidesz családtámogatási rendszere kudarc, mert nem születik tőle több gyerek, de a csokot meg kell tartani, csak ki kell terjeszteni, mert az emberek 90 százaléka nem tudja felvenni, át kell alakítani. 

A klímavédelemről Udvaros Dorottya, a Greenpeace nagykövete kérdezte őket, Dobrev szerint zöld kormány lesz, a DK az összes közös uniós döntéshozatalban ezt képviselte. Azt mondta, 2030-ra 65 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, ezt egyrészt a lakóházak és középületek hűtésének és fűtésének korszerűsítésével érné el, ehhez panelprogram kell; másrészt támogatni kell a tömegközlekedés használatát és környezetbaráttá kell tenni; harmadrészt átmeneti támogatás kell az erőművek korszerűsítéséhez. 

Márki-Zay azt mondta, Szél Bernadett és Jávor Benedek komplett programon dolgoznak, nekik kevésbé pozitív a véleménye a DK EU-s szavazási irányairól, de a jövő vagy zöld lesz vagy nem lesz. Márki-Zay azt is mondta, az emberek nem olyan felelőtlenek, hogy ne támogatnának olyan intézkedéseket, amik az ő jövőjüket szolgálják, és hódmezővásárhelyi intézkedéseket sorolt. Dobrev azt hangsúlyozta, hogy az a fontos, hogy ne a legszegényebbek fizessék meg a zöld intézkedések árát. 

 
Fotó: RTL Klub 

Záróbeszédében Dobrev azt hangsúlyozta, hogy senki nem fog győzni egyedül, és hogy kellő alázat és tisztelet kell a többi koalíciós partner és szövetségek iránt. Azt is mondta, hogy a baloldali politikának van jövője és jelene, a jobboldali konzervatív politika hibáit csak baloldali kell, hogy kijavítsa. Kell kormányzóképesség is, hogy a leendő miniszterelnök egyben tudja tartani a sokszínű koalíciót, és olyan ember legyen, akinek megvan az az ereje és alázata a partnerek iránt, ami kell a sikeres kormányzáshoz. 

Márki-Zay azt hangsúlyozta, hogy bárki legyen is a nyertes, egy olyan közös programot fog végrehajtani, amely baloldali, zöld és liberális is, és hogy nem egy konzervatív kormány alakulna az ő vezetésével. Ez a "tiszták koalíciója", és hogy ő a bizonytalanokat és a fideszeseket is meg tudja szólítani, illetve garancia lehet arra, hogy nem csak a 2010 utáni korrupciót számolja fel, hanem az összeset. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?