Fel kell kötni bennünket – Reakciók egy plakátátragasztásos akció után

Publicisztika

És nem holnap, inkább már ma.

Néhányan elmerengtek a kivégzés módján és lehetőség szerinti kíméletlenségén. Voltak, akik édesanyánkat szidták, azt ajánlva, hogy leginkább az ő házába kellene menekülteket beköltöztetni. Voltak, akik a menekültek és a gyilkosságok, valamint mindenféle erőszak között egyenes és magától értetődő összefüggést találtak. S voltak, akik bennünket nemcsak hazaárulónak neveztek, hanem egyben azt javasolták, hogy repülővel, a „migránsokkal együtt”, minket is zsuppoljanak ki az országból, de tüstént. Végül, akadt olyan, aki arra biztatott bennünket, hogy orálisan elégítsük ki Ferenc pápát és Angela Merkelt kancellárt.

false

 

Fotó: Facebook/Bod Tamás

Mindennek az előzménye, hogy augusztus második hétfőjén az Együtt – országos akciója keretében – Békéscsabán is átragasztott hazug és gyűlöletkeltő óriásplakátokat, amelyek az október 2-i kvótanépszavazásra hívnak fel. Az átragasztós eseményt fényes nappal, a megyeszékhely belvárosában, forgalmas helyen, a sajtó jelenlétében tartottuk. A legnagyobb közösségi internetes portálon posztot írtunk az akcióról, amelyet több helyütt, így a Gyulai cenzúramentes csevegőben is megosztottunk. A fent idézett (eredetileg rengeteg helyesírási hibával írt) kommenteket innen emeltem át.
Olyan hozzászólás, amely a megértés, a humanitás, az emberiesség és a szolidaritás mellette tette le volna a voksot, egy sem akadt. Jóhiszeműen úgy vélem egyébként, hogy sokaknak ez a véleménye, de félelemből, lustaságból nem szóltak hozzá a történtekhez. Vagy egyetértettek velünk, de ezt nem tartották fontosnak közölni.
Amúgy nem lepett meg a hozzászólások iránya és stílustalansága, durvasága és kirekesztő volta. Pontos látlelet ez az ország egy részének egészen elképesztő mértékben eldurvult mentális állapotáról. A ránk halált és hazaárulást kiáltók között többen – természetesen – hamis profillal szóltak hozzá. Ám volt olyan is, aki vállalta önmagát.
Megjegyzendő, hogy Békéscsabán és Gyulán, Szarvason és Orosházán, Szeghalmon és Mezőkovácsházán nincs menekült és / vagy migráns. Így velük kapcsolatos valódi kérdés és probléma sem. A gyulai képviselő-testület előtt nemrég a helyi határőrizeti szerv beszámolt tavalyi munkájáról. 2015-ben – amikor a Fidesz-kormány szerint tombolt a migránsválság – mindössze 4-gyel több illegális határátlépő volt az itt őrzött 90 kilométeres magyar-román határszakaszon, mint 2014-ben; vagyis akkor, amikor ez a probléma hivatalosan még nem is létezett. Amúgy a tiltott határátlépők kétharmada románi, míg a fennmaradó része bolgár, török és magyar. Sehol egy szír, egy afgán, egy líbiai, egy iraki. Az átlag viharsarki emberre igaz a kétfarkúak plakátszlogenje, miszerint több ufót látott életében, mint menekültet. Persze, ahogyan az antiszemitizmushoz sem kellenek a zsidók, úgy a menekült-ellenességhez sem a menekültek. Csak hazug módon a veszélyérzet fenntartása szükséges, valamint a legaljasabb emberi ösztönökre és félelmekre építő kormány- és pártpropaganda. Erre pedig van szándék, erre van pénz.
Antihumánus, a szolidaritásról mit sem tudó emberek mindig, mindenhol voltak, vannak és lesznek. De hogy sok-sok történelmi tanulság ellenére, a kettő egymásra találjon a 21. században Magyarországán, ahhoz egy több mint felelőtlen, velejéig hazug kormány szükséges. Sajnos, ez adott. Innen nézve a Gyulai cenzúramentes csevegő” oldalán megjelent hozzászólásokon nincs mit csodálkozni. Mégsem vagyok elkeseredve: ilyen eszmékkel, ilyen propagandával, ilyen nézetekkel, ilyen emberekkel szemben jó – és kell – harcolni. Remélem, zavarunk. Remélem, továbbra is zavarok.
(A szerző korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, jelenleg az Együtt gyulai önkormányzati képviselője.)

Figyelmébe ajánljuk