Haskó László: Politikai pályára adták a fejüket, sajnos semmire sem vitték

  • Haskó László
  • 2018. május 7.

Publicisztika

A parlamenti pártokból aligha lesz egyesült ellenzék. És a Házon kívüli mozgalmakból?

Európa újjászületésének napján összeül a harmadik fideszes országgyűlés. Minden úgy fog majd kinézni, mintha minden rendben volna. Miközben – mindannyian tudjuk – semmi sincs rendben. Hamis az Alaptörvény, mert éppen hogy alaptalan – tudjuk, hogy egypárti. Hamis a képviselőház, mert a szavazókorú lakosság kétharmadát nem képviseli benne senki. És akkor még nem beszéltünk a tisztségviselők emberi és szakmai minőségéről, meg az egykori kordonbontók kordonjáról.

Kell viszont beszélnünk a bejutott ellenzéki pártokról. Ők vajon képviselnek-e valakiket, vagy legalább valamit?

Sajnos ők sem valódiak. Viselkedésük és nyilatkozataik arra utalnak, hogy hibát hibára halmoznak továbbra is. A kérdés persze az, tehetnének-e mást? Már aligha. Természetesen az egyetlen demokratikus lépéstől eltekintve, amitől viszont tartózkodnak. Attól, hogy lemondanának mandátumukról.

A politikai képességek teljes hiányát bizonyítja az az okoskodás, miszerint a kivonulásnak csak akkor volna értelme, ha minden ellenzéki úgy tenne.

Nos, nem így van. Egyetlen kilépés is jelzés. Nem hiszem, hogy tévedek, ha azt jósolom, hogy a parlamenti ellenzéknek – kivéve a Jobbikot – nincs jövője. A szélsőjobboldali pártnak van tömegbázisa és nem demokrata: örök életre vannak ítélve. Ők minden erkölcsi aggály nélkül lehetnek kinn és benn egyszerre. A magukat demokratáknak tartók esetében ez maga a hitelességvesztés. Nincsenek könnyű helyzetben. Politikai pályára adták a fejüket, sajnos semmire sem vitték, Gyurcsányon kívül alig van valaki közöttük, aki – jövedelem híján – visszatérhet a civil világba. A parlamenti pártokból tehát aligha lesz „egyesült” ellenzék. És a T. Házon kívüli mozgalomból? Éppen lehetne, de erre már nincs idő.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Tételezzük föl, hogy párttá alakulnak, kialakul mögöttük egy széles tömegbázis. És nem egymással veszekszenek. (Ez alighanem utópia.) Egy párt célja csak a választási győzelem lehet, választás pedig, ha egyáltalán lesz, legközelebb 2022-re várható. És a törvény marad. Szóval, ha az egyesülés kibírja addig, ami szinte kizárt, akkor ugyanekkora vereséget fog szenvedni, mint a mostaniak, most. És addig mi lesz? Nem nehéz kitalálni: Fidesz plusz Kásler doktorral.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk