Hiányzol, Tamááás!

  • 1997. január 23.

Publicisztika

Valami készül. Marcali felett viharfelhők gyülekeznek, az ég villámlik, de nem dörög. Szabó szomszéd tehene hatlábú borjat borjadzott, az beszélt egy kicsit, aztán kanasztázott és szivarra gyújtott. Özv. Rohanyek Károlyné szül. Kováts Irma álmot látott: álmában postásgalamb képében a közeli falu kötödés kisiparosa jelent meg, köszönés helyett azt mondta, hogy "szép igeidőnk van", majd fejen állva leolvasta a gázórát. Özv. Rohanyekné álmában negyven évvel fiatalabb és hatvan kilóval könnyebb volt, és azt a kis zöld kosztümöt viselte, amit annyira szeret. Amióta pedig a helyi fuvarozó Ifája a Fő utcán a levegőbe emelkedett, hogy a közeli meggyfára fészkeljen (a sódert a fészekbe helyezte féltőn), Marcaliban tapintható a feszültség. Ez már nem a véletlen műve. A néphit szerint ilyen földöntúli dolgok akkor történnek, amikor táltos születik, vagy amikor a sámán kipihente magát.
Valami készül. Marcali felett viharfelhők gyülekeznek, az ég villámlik, de nem dörög. Szabó szomszéd tehene hatlábú borjat borjadzott, az beszélt egy kicsit, aztán kanasztázott és szivarra gyújtott. Özv. Rohanyek Károlyné szül. Kováts Irma álmot látott: álmában postásgalamb képében a közeli falu kötödés kisiparosa jelent meg, köszönés helyett azt mondta, hogy "szép igeidőnk van", majd fejen állva leolvasta a gázórát. Özv. Rohanyekné álmában negyven évvel fiatalabb és hatvan kilóval könnyebb volt, és azt a kis zöld kosztümöt viselte, amit annyira szeret. Amióta pedig a helyi fuvarozó Ifája a Fő utcán a levegőbe emelkedett, hogy a közeli meggyfára fészkeljen (a sódert a fészekbe helyezte féltőn), Marcaliban tapintható a feszültség. Ez már nem a véletlen műve. A néphit szerint ilyen földöntúli dolgok akkor történnek, amikor táltos születik, vagy amikor a sámán kipihente magát.Marcaliban az emberek összesúgnak és belesnek az MSZP parányi irodájának ablakán.

Suchman Tamás (aki nem szereti, ha lesámánozzák - elvégre jó ideje tisztában van a piszoár és a jobbkéz-szabály működési elvével) felmentése óta vidékre vonult vissza. Nem lírai alkat, de sokat telefonál. Viccelni is szokott, de azt utóbb kihúzzák az újságból. Verseket nem közöl, pedig tehetné. Üldögél Marcaliban, a parányi MSZP-irodában, és elvan a budapesti köcsögök nélkül, akik pikáns kék pártszínekben hatalomra törnek. És őtet nem szerették, nem bíztak meg benne. Azért, mert két marcali kádert magával vitt (csak kettőt!). Mert a rendszerváltás kínjaitól meg akarja szabadítani a társadalmat. Meg ki tudja, miért.

De ennek vége: Suchman visszatérni készül. Ha majd Horn hívó szavát hallja, Suchman igent fog mondani. A Népszabadságból kiderült, hogy ha kérnék - mert szükség mutatkozik -, lenne má´ valamelyik parlamenti bizottság tagja vagy alelnöke: akkor is igent mond. Mert tudja, a somogyi polgárok őt négy évre delegálták az Országgyűlésbe. És a somogyiak nem felejtenek (a somogyiak mindenre képesek: 1990-ben Horn Gyulát kérték, vezesse a területi MSZP-listát; Horn bólintott). Hogy nézne a szemükbe, ha megfutamodna? Suchmannak elege van a tétlenségből. Akarata határtalan. Kíméletlen. Nem ismer lehetetlent.

Nem árt tehát az óvatosság. Minden, a "gazdasági élettel kapcsolatos feladatot" el kell zárni, mert képes lesz és megoldja. Ilyen ember, na. Ha problémát lát, feltűri ingujját, rápök az ácsceruzára, oszt-szoroz és megoldja. Ezért szeretik: előfordul, hogy csak úgy, telefonálás nélkül, hosszú kabátban vadásznak rá Marcali utcáin, hadd innának vele egy kávét.

A kampány - újságcikkek és rádióinterjú formájában - elkezdődött: ha szólítják, Suchman visszatér. Hornnak csak egy szavába kerül. A Sámán pihent, megrázta magát és tettre kész.

Vigyázz a szádra, Gyula.

Figyelmébe ajánljuk