Kell egy csapat!

  • 1998. szeptember 17.

Publicisztika

Bemegy az ördög a kisgazdaszékházba. Szembejön vele Torgyán József.

Olyan ez, mint egy békebeli kabarétréfa.

- Kell egy csapat? - kérdi az ördög, s választ sem várva folytatja. - Nesze, itt a Fradi!

Másnap megint bemegy az ördög a székházba. Találkozik Szabó Jánossal.

- Kell egy csapat, komám? Nesze, itt a Honvéd.

Harmadik nap is megy az ördög. Ott van a Pokol. Mit mond az ördög?

- Mizújs, földi? Mi kéne, ha vóna?

- Kell egy csapat! - vágja rá egyből Béla, harmincról a vinklibe, meg sem ütközve a "földi" megszólításon, hisz régi kisgazdák és földmunkások között emmán csak így járja.

- Válasszál, kenyeres, neked adok kettőt is. Tán a Dózsa, hogy erősítsed a földmíves identitásodat? Vagy jó lesz a Kinizsi Húsos, a nehéz napokra?

- Nem, szomszéd, nekem olyan csapat kéne, amelyik ügyel a firkászokra, hogy helyreigazítsák, ami helytelen. Bírnék egy afféle gondolatrendőrséget.

- Mondom, hogy Dózsa! A ceglédi gondolat, érted. Meg rendőrcsapat is. Tied a Ceglédi Dózsa. Igaz, tavaly kiestek a járásiból, de majd te felhozod őket.

- Pestre?

- Még szép, majd a Bundesligába! Na csá, megyek a pokolba, üzensz valamit?

Függöny.

Hát valahogy így. De a legviccesebb kabarétréfánál is röhejesebb, amit ezek a hirtelen elnökök első ijedtükben nyilatkozgatni bírnak. A Csúcs revizorral és Szabadi helyettessel följavított Torgyán elnök azt mondja: én ezentúl is a B-középben szurkolok. Világos üzenet. Visszatérés a legendás féregtelenítés szelleméhez. "Újpesti cigányok, basszátok az anyátok!", hogy csak egy szolidabb repertoárdarabot idézzünk. Ám ez semmi.

A Szabó János ilyet szól: visszahozzuk a Honvéd hőskorát. Alig várjuk. Azt ugyanis konkrétan Rákosi-kornak hívták. Isten hozta, őrnagy elvtárs!

- Kell egy csapat! - sóhajtott egykor egy Minarik Ede nevű, kétes pedigréjű mosodás. Szegény, pedig ő csak a Csabagyöngye FC-re gondolt.

Micsoda? Csabagyöngye? Hát az már aztán tényleg kisgazda-szakterület. Bort, búzát, békességet ide! Viharsarok, rövid sarok, ősi jussunk! Visszavesszük!

Mit is mondott erre egy másik elnök kolléga? Hát a faszom nem kéne?

Lett is belőle baj.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.