Még 2-3 éve is elképzelhetetlen lett volna, hogy Merkel kancellár együtt ünnepeljen Orbánnal

  • Haskó László
  • 2019. augusztus 4.

Publicisztika

Ez több mint nevetséges...

Lassacskán föl kellene ébrednünk abból az álomból, hogy a Fidesz virtuális kétharmadának megakadályozása az idei EP választáson akára legkisebb győzelemnek is fölfogható. És itt az ideje annak is, hogy abbahagyjuk az önbecsapást, miszerint a legnagyobb európai politikaierő, az Európai Néppárt, teljesen keresztény és elégségesen demokrata lenne.

Persze kicsit még annak látszik, de észre kell venni, hogy baj van a régi jó értékek tiszteletével. Nem igazán vigasztaló, hogy a Néppárt adja a legnagyobb frakciót az EP-ben, vagyis szomorú a tény, hogy ez a félig-meddig keresztény erkölcsű, és csak ha nagyon muszáj, akkor demokrata formáció mégiscsak a legnépszerűbb Európában.

Aki azt gondolta, hogy lényegében azért minden rendben van, nos, tévedett, mert egy minapi kiszivárogtatás, ha igaz, azt bizonyítja, hogy


az unió hajója léket kapott Ursula von der Leyen bizottsági elnökké választásával.


Az elnök asszony ugyanis, unfair módon legyőzött vetélytársa, a szocdem csúcsjelölt a harcos Frans Timmermans helyett egy kelet-európai biztost szándékozik a jogállamiság fenntartásáért felelős posztra kinevezni.

Még az is lehet, hogy Trócsányi fidesznyik – az egykori jogász-professzor – a kiszemelt. Ez természetesen több mint nevetséges, de sajnos nem lehetetlen. Mint ahogy még 2-3 éve is elképzelhetetlen lett volna, hogy Merkel kancellár – bármilyen alkalomból – közös ökumenikus istentiszteleten vegyen részt Orbánnal.

És augusztus 19-én, Sopronban ez meg történik. Ha arra emlékezünk, hogy az unió demokratikus pártjainak szavazatai nagyrészt a jogállami elveket betartó rendszerek támogatásaként születtek, akkor bizony ezek erősen antidemokratikus lépések.

Az EP képviselői számára a szavazás a Bizottság tagjairól, sajnos vízválasztó lesz. Talán az új bizottsági elnök-asszony ezt nemkockáztatja meg, talál majd egy szófogadó nímandot, akivel szépen elkeneti az egészet.

Orbán visszakapja minden jogát a Néppártban, és egynehány plusz jogot is. Az euro-bölcsek jelentése a magyar demokrácia állapotáról, ha elkészül egyáltalán, úgy olvad el, mint a tavalyi hó. És vele, szép lassan az unió édes csokoládétortája is.

A szerző sebész.

 

(Borítóképünkön: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Figyelmébe ajánljuk