Nad Tatrou sa blyska, hromy divo bijú

Publicisztika

Kedd van, kora délután, a szlovák törvényhozás hamarosan dönt az úgynevezett "hazafias törvény" sorsáról - már ha időközben lettek hozzá elegen, mert az ülés kezdetekor a 150 fős parlamentnek csupán 71 tagja kóricált a padsorok között. Némelyek kivonulással múlatták idejüket, mások távolmaradásukkal tüntettek, amiért is (meg Trianon közelgő születésnapja miatt) Pavol Paska házelnök délutánra rendelte vissza a pácienseket.

Kedd van, kora délután, a szlovák törvényhozás hamarosan dönt az úgynevezett "hazafias törvény" sorsáról - már ha időközben lettek hozzá elegen, mert az ülés kezdetekor a 150 fős parlamentnek csupán 71 tagja kóricált a padsorok között. Némelyek kivonulással múlatták idejüket, mások távolmaradásukkal tüntettek, amiért is (meg Trianon közelgő születésnapja miatt) Pavol Paska házelnök délutánra rendelte vissza a pácienseket.

Emlékeznek még a hazafias törvényre? Igen, az az, amiben minden hétfőn úgy kell kezdeni a tanítást Szlovákia összes iskolájában, hogy a diákság meghallgatja a himnuszt. Nem volt olyan rég, március közepén, amikor a hasonló megkötések sorát (minden hivatali helyiségben, osztályteremben nemzeti zászló, címer és alkotmány) tartalmazó törvényt a kormányzó szlovák náci párt, az SNS beterjesztette. S a parlament menten el is fogadta (döntő többséggel!, mindössze a magyar pártok és 4 db kereszténydemokrata szakadár szavazott ellene). Csakhogy Gasparovic államfő visszautalta a házba, újbóli tárgyalásra. Nem önerőből sikerült neki ez a mutatvány, a miniszterelnök kérte meg rá. S nem azért, mert Robert Fico maga is szégyenletesnek tartaná ezt a bornírt, kisebbség-, gyerek- és unióellenes 19. századi baromságot, hanem azért, mert ha aláírja, akkor a törvény életbe lép április 1-jén. Viszont a szlovákiai önkormányzatok (amelyek természetesen e nagy nemzeti muri cechjét állnák) többsége épp nem volt abban a helyzetben, hogy a törvény végrehajtásához szükséges - termenként cca. 40 eurós költséggel járó - infrastruktúrát megteremtse. Fico úgy volt vele, hogy tanévkezdetig biztos összekaparják valahogy a pénzt, legyen szeptember elseje a nagy nap.

Így mára tűzte ki a parlament a törvényjavaslat újbóli tárgyalását. Csakhogy időközben felmérések sora bizonyította, ami már a törvényjavaslat első benyújtásakor is nyilvánvaló volt, hogy tudniillik Szlovákia kétharmada elutasítja a hazafiasság eme törvényerőre emelését. És ez a kétharmad ugyebár távolról sem a magyar lakosság lélekszámát adja csupán ki.

Szlovákiában hamarosan (június 12-én) törvényhozási választások lesznek. Robert Fico (és pártja, a SMER - így, zárójelben) toronymagasan vezet, 40 százalékos a népszerűsége, ami azt is eredményezheti, hogy elengedheti nackós kicsinyei (SNS, HZDS) kezét, és a nacionalista-populista koalíciót felválthatja egy tisztán populista kormány. Nyilvánvalóan ezen lehetőségeknek köszönheti a szlovákiai aprónép, ha ma délután megússza a hetenkénti néma vigyázzállást. Történt ugyanis, hogy látva a kiemelkedően magas elutasítottságot, a SMER az elmúlt napokban fabrikált egy "nemzeti jelképekről" szóló törvényjavaslatot, amit aztán gyorsított eljárásban napirendre is vétetett - mit ad isten, ma délutánra. Hogy inkább azt fogadja el a tisztelt ház, mint a hónaljszagú hazafias törvényt. Mégsem volna teljesen reménytelen eset Fico?

De, az. Hiszen ez a nemzeti jelképekről szóló törvény, nos, ez a hazafias törvény diszkóritmusban. A hétfőnkénti himnuszt kicserélték évente kétszerire, de a többi benne maradt. Fico - gondolván a jövőre - úgy tett keresztbe kedves szövetségesének, hogy annak potenciális szavazóit azért nem hagyta kielégítetlenül.

Magyarán semminő változásokat nem remélhetünk - sem a mai délutántól, sem a választásoktól. Kedd délután a parlament - némi náci sértődöttség mellett - simán elfogad egy velejéig nacionalista, bár új ruhácskába öltöztetett törvényt, ami valamivel költséghatékonyabban froclizza a kisebbségeket, mint elődje. S ha a választások után nem is kerül kormányra az SNS, de a parlamentben biztos a helye. S ezt a "rossz rendőr, jó rendőr" játékot nyugodtan folytathatják koalíciós partnerség nélkül is, vidáman. Az SNS beterjeszt valami erősen náci javaslatot, s a SMER törvénybe iktatja annak helyesírási hibáktól mentesített, kicsit kimosdatott, távolabbról nézvést tán lájtosabbnak is tűnő változatát.

Az a kérdés, hogy a populizmustól és bizonyos nacionalista hevületektől ugyancsak kevéssé idegenkedő új magyar kormány mikor ül fel ennek a tempónak? Előbb-e, vagy utóbb?

Figyelmébe ajánljuk