Tartalom

Narancs XXII. évf. 17. szám(2010.04.29.) (2010-04-29)

Publicisztika

Publicisztika

Rendszerhibák - Miért nincs összhangban a közoktatás intézményrendszere a szabad iskolaválasztással?

A magyar közoktatás iskolafenntartási és -finanszírozási rendszere mély szerkezeti válságban van. Ez a válság egyszerre érinti az oktatás költséghatékonyságát, az oktatás általános színvonalát, valamint a megfelelő minőségű oktatási szolgáltatásokhoz jutás egyenlő esélyeit. Az itt következő írás ebből a bonyolult szövevényből egyetlen problémát emel ki. Azt, hogy a magyar közoktatás iskolafenntartási intézményrendszere nincs összhangban a magyar közoktatás egyik legalapvetőbb sajátosságával: a szabad iskolaválasztással. Fő állításom az, hogy ez a meg nem felelés a közoktatás rendszerének súlyos torzulásaihoz vezet.

Publicisztika

Nad Tatrou sa blyska, hromy divo bijú

Kedd van, kora délután, a szlovák törvényhozás hamarosan dönt az úgynevezett "hazafias törvény" sorsáról - már ha időközben lettek hozzá elegen, mert az ülés kezdetekor a 150 fős parlamentnek csupán 71 tagja kóricált a padsorok között. Némelyek kivonulással múlatták idejüket, mások távolmaradásukkal tüntettek, amiért is (meg Trianon közelgő születésnapja miatt) Pavol Paska házelnök délutánra rendelte vissza a pácienseket.

Juhász Attila-Krekó Péter

Publicisztika

Minek nevezzelek?

A szélsőjobboldal fogalmáról

Egy férfi és egy nő ül a bárban. - Lefeküdne velem egymillió dollárért? - kérdi a férfi. - Persze - vágja rá a nő. - És ezer forintért? - Dehogy. Mit képzel, ki vagyok én? - Azt tisztáztuk, hogy ki maga, most már csak az árról tárgyalunk.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Gúzs

Sokan örülnek, sokan aggódnak, hogy a választásokon győztes Fidesz kényére-kedvére módosíthatja az alkotmányt. Baj-e ez, vagy nagyszerű lehetőség egy rossz rendszer jobbítására?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Merre mennek a kétharmaddal?

Az ország következő miniszterelnöke vasárnap esti győztes beszédében "széles, óriási nemzeti egységről" beszélt, amit a magyarok létrehoztak, és aminek csodájára jár a világ. Ennek a "nemzeti egységnek" a beszédből kitűnően az az 52,73 százaléknyi szavazat, 2 706 292 magyar választópolgár akarata lenne a hordozója, vagy megtestesítője, vagy a kifejezője, amit a Fidesz kapott - igazából nehéz a mondásból a pontos összefüggést kihámozni.

Belpol

Belpol

Választás, 2010 - 2. forduló - Régiek és újak

Ami az első forduló után is látható volt (lásd: Az egyiknek sikerül, Magyar Narancs, 2010. április 15.), az immár tény: a Fidesz-KDNP megszerezte az országgyűlési mandátumok több mint kétharmadát. Ez kétségkívül nagy dolog, noha nem példa nélküli; mint ahogyan nem példátlan az egyik politikai térfél összeomlása sem.

Külpol

Külpol

Megmentette, tönkretette - Joan Antoni Samaranch i Torelló (1920-2010)

A francia Pierre de Coubertin által 1894-ben alapított Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) - és persze a "sportszerető közvélemény" - az olimpiai játékok súlyos válságával nézett szembe a nyolcvanas évek elejére. Már az 1976-os montreali olimpia is súlyos kudarc volt: a legtöbb afrikai ország bojkottálta, ráadásul a játékok óriási adósságot hagytak a város és Québec állam vállán, amelyet különadó kivetésével is csak 2006-ra sikerült teljes egészében törleszteni. Az 1980-as moszkvai olimpiától pedig Afganisztán szovjet megszállása miatt 65 ország maradt távol (a részt vevő nyugati államok sem saját nemzeti színeikben, hanem az ötkarikás zászló alatt indultak), és hátravolt még a Los Angeles-i ellenbojkott. Ebben a helyzetben került a NOB élére a spanyolosan Juan Antonio keresztneveken ismert Samaranch.

Külpol

Lech Kaczynski élete és műve - Varsótól Krakkóig

A lengyel államfő tragikus balesete végérvényesen ráirányította a világ figyelmét Katynra, a szovjet NKVD által a lengyel hadifogoly tisztekkel szemben hetven esztendővel ezelőtt elkövetett gaztettre. Paradox módon a moszkvai vezetésre bizalmatlanul tekintő Lech Kaczynski halála érdemben hozzájárulhat a lengyel-orosz kapcsolatok látványos javulásához.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A tevék ritkán csemegéznek

Amikor Sztupa és Troché megpróbálták eladni a tengeralattjáró roncsát, a titkos ügykezelés (TÜK) elengedhetetlen követelménynek számított. Nyilvánvalónak tűnt, hogy a művelethez szükséges információk jó részét a kommunistáktól kell kitudniuk, bár ők nagyon szomorúak voltak, mert épp Cseterki elvtárs temetéséről tartottak hazafelé - mely tényből nyilvánvaló, hogy amit most elmesélünk, ippeg' 27 esztendeje történt.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ Kaposváron eltemették Schwajda Györgyöt: a Csiky Gergely Színház igazgatója, aki pályája során három periódusban is vezette a Szolnoki Szigligeti Színházat, de Budapesten és Miskolcon is dolgozott, 67 éves korában hunyt el a múlt héten. A számos emlékezetes előadást rendező, s az eredetileg az Erzsébet térre tervezett fővárosi Nemzeti Színház áthelyezésében kulcsszerepet játszó Schwajda György saját színművei közül a Himnusz látszik legkiemelkedőbbnek. 43 éves korában elhunyt az utóbbi két évtized hiphopkultúrájának egyik fontos alakja, Guru: 1985 és 2003 között ő állt a Gang Starr sikerei mögött, első albuma a New York-i színtér meghatározójává tette 1989-ben (No More Mr.

Trafik

chili&vanília - Sárgaborsó és koriander

Azt hiszem, a sárgaborsó annyira jellegtelen, hogy még arra sem méltatjuk, hogy igazán szenvedélyesen utáljuk. Mert a paradicsomos káposzta vagy a finomfőzelék legalább heves érzelmeket képes kiváltani, de a sárgaborsó? Magam sem sorolnám a kedvenceim közé, de nem azért, mert nem szeretem, hanem mert egyszerűen megfeledkeznék róla.

Trafik

étel, hordó - LIZARD

Minden beugrik Morrisontól a Jurassic Parkig, arra viszont álmunkban sem gondoltunk, hogy a gyíkoskodásnak földrajzi jelentése van: "Lizard szigetének a nevével 10 éves koromban találkoztam először, amikor bevetettem magam Cook kapitány, a híres utazó és felfedező kalandjainak olvasásába. Gyermekkori álmom volt, hogy egyszer majd én is felfedezem magamnak ezt a gyönyörű szigetet.

Trafik

mi a kotta? - Lesz még egyszer ünnep

Itt van május elseje, zengjük torkunk szakadtából, jóllehet ezúttal nem énekszó és tánc köszönti majd a munka nemzetközileg elfogadott ünnepnapját, hanem a szívünknek oly kedves Rév Lívia koncertje, aki örömteli módon rácáfolva tavalyi szereplésének búcsúfellépés megjelölésére, most a Művészetek Palotájában ad Chopin-estet (Nemzeti Hangversenyterem, május 1., fél nyolc). A 94 esztendős művésznő, az elementáris báját máig őrző hajdani csodagyermek és kiváló zenepedagógus e kétszeresen ünnepi alkalommal a párizsi mesterkurzusait látogató Érdi Tamással fog megosztozni a programon, míg ugyanezen az estén a MűPa másik termében azért az énekszónak is kijut a figyelemből, hiszen ott meg a MET pompásnak ígérkező Armida-közvetítése kelleti majd magát - Renée Fleminggel a címszerepben (Fesztivál Színház, május 1., hét óra).

Zene

Zene

A TRASH-PÖRÖLY APOTEÓZISA

Tavaly májusban Dömsödi Zsolt munkái láttán még a nemzetközi kortárs grafika nagyjai is felkapták a fejüket. Dömsödi - akkor még a KREA grafikushallgatója - első helyezett lett a londoni Curzon Cinemas, a Don't Panic és az amerikai Fangoria magazin szervezte, A Night with George A.

Zene

koncert - MAX TUNDRA, DEERHOOF

Kevés üdítőbb esemény van annál, amikor a felelősségteljes, mély érzésű és/vagy megfontoltan gondolkodó könnyűzenészek nyomasztó serege után végre néhány teljesen tökkelütött muzsikussal hoz össze minket a jó sors. A szombat este a Trafóban kizárólag róluk szólt.

Zene

film - MINDEN KÚT RÓMÁBA VEZET

A római szökőkutak kitüntetett filmművészeti szerepét aligha kell bizonygatni, mint ahogy azt sem, hogy Kristen Bell (meg valószínűleg bármely, tetszőlegesen kiválasztott, jól domborodó sorozatcica) remekül mutat egy ilyen belvárosi vízköpőben, kisestélyiben, vérében magas alkoholtartalommal. A filmtörténet és Kristen találkozása néhány pillanat csupán, majd az egyik jobbra, a másik balra - mi megyünk Veronica Mars után (ciao, Anita!, ágyő, Federico!), egyenesen a vígjátékkészítés setét sikátoraiba.

Zene

könyv - DRMÁRIÁS: SZABADKÕMÛVES SZEX

Megszokhattuk már, hogy gombaként bukkannak elő a könyvesboltok polcairól a szabadkőművességgel foglalkozó misztikus krimik és a filmesítésre váró kalandregények. S megszokhattuk azt is, hogy drMáriás minduntalan képes meglepni bennünket.

Zene

Kiállítás - Kávé szőrrel - Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni

Közhely, hogy a tömegkultúra és a "magas művészet" között képlékenyek a határok, s az is, hogy a kortárs képzőművészek gyakran nyúlnak a populáris vizuális kultúrában alkalmazott eszközökhöz. A reklámok, plakátok, filmek képi toposzai kimeríthetetlen forrásnak tűnnek, a kérdés csak az, hogy a művész csupán használja és alkalmazza a bevett formát, vagy kritikusan reflektál a kliséhez tapadó "üzenetekre".

Zene

Könyv - Egy makrancos hölgy - Alan Bennett: A királynő olvas

Olvasnak-e az uralkodók? Nem, az uralkodók bevonulnak, megnyitnak, szalagot vágnak át, beszédet tartanak, bejelentenek, kinyilvánítanak, üdvözölnek, háborút indítanak, békét kötnek, nemritkán megistenülnek, és néha tökké változnak, mint például Claudius római császár. Vagy mégis olvasnak? És ha olvasnának, milyenné válnának ők maguk? Módosulna-e az a hatalmi kör, az a kisvilág, amelyben roppant horderejű döntéseket hoznak napra nap olyan hatalmasok, akik soha életükben nem vettek kezükbe szépirodalmat? És milyenné válna a nagyvilág, amely a hatalom birtokosainak döntéseit kénytelen elszenvedni, ha a hatalom ismeretséget kötne a szellem szférájával?

Zene

balett - LES BALLETS TROCKADERO DE MONTE CARLO

Mit szépítsük, hazánkban nagyjából mindmáig Ihos József Kató nénije vagy jobb (?) esetben az Irigy Hónaljmirigy egy-egy rusztikusan ordenáré produkciója képviseli a nagy nyilvánosság előtt a női ruhát öltő, s abban páváskodó férfi örökkön karneváli transzvesztitahumorát. Hogy létezik e kényes, sőt sikamlós műfajnak szofisztikáltabb és egyszersmind szórakoztatóbb megvalósulása, azt persze eddig is tudhattuk, ám a neve dacára valójában amerikai balettegyüttes által elért színvonalról eddig sejtelmünk sem lehetett.

Zene

dvd - AT THE GATES: THE FLAMES OF THE END

Az At The Gates a kilencvenes évek legnagyobb death metal bandája volt - gyakorlatilag ők találták ki a Göteborgról elnevezett dallamosabb, fogyasztóbarátabb változatát a műfajnak. Ez a háromlemezes DVD pedig a méltatlanul korán feloszlott zenekar két évvel ezelőtti, pár koncertre szóló újjáalakulását hivatott megörökíteni, és egyúttal elmesélni a zenekar történetét egyfajta búcsúajándékképpen, hiszen, ahogy a tagok is leszögezik a film végén, ez a 2008-as turné volt az ő igazi búcsújuk, és soha nem lesz többé At The Gates. A DVD-csomag a zenekar munkásságához illően hibátlan.

Zene

film - VINYAN

Van az a vicc, hogy Pistike panaszosan rágja anyukája fülét, hogy anya, én nem akarok Amerikába menni, anya, én nem akarok Amerikába menni, mire a mama megunja, és ráripakodik; kuss, kisfiam, ússz tovább. Ugyanez a vicc játszódik le az európai színjátszás két közismert figurája, a házaspárt alakító Rufus Sewell és Emmanuelle Béart között: a férj nem akar a burmai dzsungelbe menni, mondá is az asszonykának, hogy szerinte úgysem fogják megtalálni cunamiban elveszett kisfiukat, de a hajó csak megy, viszi a párt a dzsungel legmélyére.

Film

Film

"A jelen inspirál" - Rupaszov Tamás - Trottel

Márciusban jelent meg a kísérleti könnyűzene legpatinásabb magyar képviselőjének, a Trottelnek a tizenegyedik albuma Embryo címmel, elektronikával bőven nyakon öntött, pszichedelikus zenével, az előzőekhez hasonlóan saját kiadásban. A zenekar alapító atyjával és basszusgitárosával, a kiadó egyszemélyes főnökével, Rupaszov Tamással ennek apropóján beszélgettünk.

Film

"Imádok öltözködni" - Samuel L. Jackson színész

Megjelenésünk napján kerül a hazai mozikba új filmje, A Vasember 2. A Ponyvaregény, a Jackie Brown, a Kill Bill, a Die Hard 3, a Dzsungelláz, a Shaft, a Ha ölni kell vagy éppen a Csillagok háborúja-filmek 62 éves, Oscar-jelölt sztárjával a Kairói Filmfesztiválon találkoztunk, ahol életműdíjat kapott.

Film

"Minden évben nulláról" - Hartyándi Jenő, a Mediawave művészeti vezetője

Április 30-án indul a "jövő hagyományainak" fesztiválja, a Mediawave. A nemzetközi független filmes és zenei szemle idén ünnepli a huszadik születésnapját, de a jubileum alkalmából nem Győr, hanem Szombathely felé kell majd venni az irányt, hogy lássuk Greenaway új filmjét, vagy halljuk Gil Scott-Heront. Hartyándi Jenővel, az alapítók egyikével többek között erről beszélgettünk.

Színház

Színház

Szép új világ

Elfriede Jelinek: Kézimunka

Ez a darab, a Kézimunka egyáltalán nem mostanában íródott, a cigánygyilkosságok szörnyű éveiben, hanem tizennégy évvel ezelőtt, 1996-ban. És nem itt, hanem Ausztriában, ahol egy évvel korábban megöltek egy bombával négy fiatal romát. Fifikás gyilkosság volt: egy táblára ráírták, hogy "Romák, vissza Indiába!" - "maga a tökély, nem lehet elvenni belőle, nem lehet hozzátenni, ki írhatta vajon?" -, és amikor ők négyen nekiálltak leszerelni ezt a táblát, az aljába rejtett bombaszerkezet fölrobbant.

Könyv

Könyv

Harc az elektronikus olvasók piacán - Egy perc sprint a könyvesboltig

Április 3-án a New York-i Fifth Avenue Apple Store-ban megkezdődött az Ipad hódítása. Piaci elemzők szerint az év végére akár nyolcmillió érintőképernyős digitális táblát is értékesíthetnek. Ha az Apple és követői ezúttal sem tévednek, az elektronikus könyv- és újságforgalmazás forradalmának következő állomásához érkeztünk.

Könyv

"A háborúban nem volt zene" - Ámosz Oz író

Ő testesíti meg az izraeli írót külföldön. A Nobel-díj odaítélését övező latolgatásokkor rendre felmerül a neve - meg akkor is, amikor az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán a fájdalmas, de elkerülhetetlen kompromisszumok kerülnek szóba, hisz' ezek nélkül Ámosz Oz szerint semmi kilátás a tartós megegyezésre. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk.

Képzőművészet

Képzőművészet

Mediawave 2010 - Ágyőr!

Egy város életének két évtizeden át látszólag szerves része egy világhírű fesztivál. Aztán kiderül, hogy a város nem tart igényt a fesztiválra. A Mediawave Győrből Szombathelyre költözött - a költségvetési számok mögött egy kultúrharc hadállásai is felsejlenek.

Tudomány

Tudomány

Vámpírdivat - Foggal-körömmel

A vérszívó ma már nem hátborzongató lényként jelenik meg, mint Lugosi Béla idejében. Divatosan öltözik, és csak akkor bántja az embereket, ha nagyon szükséges.

Tudomány

cyberhírek

Internetfüggőség Az amerikai diákok annyira ragaszkodnak mobiljaikhoz, a közösségi oldalakhoz és az internethez, hogy a drog- és alkoholfüggőséghez hasonló tüneteket mutatnak - állapította meg egy új tanulmány. 24 óra elteltével sok önkéntesnél megvonási tüneteket tapasztaltak: szorongást és ellenállhatatlan vágyat médiaeszközeik és közösségi hálójuk után. Miniatúra A világ legkisebb háromdimenziós Föld-térképét sikerült létrehozniuk az IBM tudósainak.

Tranzit

Tranzit

Távolsági járat - Utazik az unió

Isztambul-Budapest busszal, amikor a fél világ, mint a kés, áll a levegőben. Hosszú, kényelmetlen és bénítóan fárasztó. De a cipónyira dagadó boka és a zúgó fej ellenére még ezt a végeérhetetlennek tűnő zötyögést is nézhetjük pozitívan. Sőt, elvileg csak pozitívan nézhetjük. Különben kibírhatatlan.

Lokál

Lokál

Vitacsata Kecskeméten - "Nincs másik út"

Sportot űzni a vitából és javítani a kultúráját - ezt a két látszólag ellentmondó célt tűzte ki az itthon is aktív disputamozgalom. A múlt hét végén a dél-alföldi középiskolák vitacsatáján jártunk.