Szabad-e úgy a politikai életben maradni, hogy valaki képtelen a többség akaratát voksokra váltani?

  • Haskó László
  • 2019. május 27.

Publicisztika

Képesek voltak lazára venni az uniós választást.

Nem tudom, mikor veszik észre „ellenzéki pártjaink”, hogy szinte már csak papíron léteznek. Ott is csak azért hagyják őket, hogy legitimálják a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezett orbáni önkényuralmi Magyarországot. Az, hogy részt vettek ezen a választáson, semmi másra nem volt „jó”, csak arra, hogy Orbán tudjon mit megnyerni.

Ha ugyanis bojkottálnak (ahogy bölcs előrelátással Ungváry Krisztián javasolta), akkor a nemzeti együttműködők ellenfél nélkül jutnak tovább, amit sok mindennek lehet nevezni, de győzelemnek semmiképp.

Nehéz szavakat találni

arra, miért nem veszik észre, kit szolgálnak, akarva-akaratlan. Az is lehet, hogy mindent tisztán látnak, és így érzik jól magukat. Mi meg találgathatjuk, hogy miért nem keresnek magyarázatot arra, hogy lassan tízedszer veri őket ronggyá a világ legprimitívebb (egyben egyik legaljasabb) propaganda gépezete.

És ha nem találnak magyarázatot, miért nem hagyják abba, miért nem zárják be a boltot? Hány katasztrofális vereség után ébrednek fel? Félek, ők száz után se. Sajnos tudom a miértet is: nincs más foglalkozásuk, hobbijuk, képességük, tehetségük. És élni kell. Illetve megélni kell.

Más kérdés, hogy szabad-e úgy a politikai életben maradni, hogy sokadszorra is képtelenek a szavazati joggal rendelkezők többségének akaratát voksokra váltani. Erre nincs mentség. Ezt nem szabadna folytatni.

Egy tisztességes, de gyengén működő kormány leváltását is el kellene érni, ha mögöttük áll a többség, hát még egy ilyen közutált, pocsékét, mint ez a mostani. De eszük ágában sincs visszavonulni, folytatják. Képesek voltak lazára venni az uniós választást, és belekapni az önkormányzati kampányba.

Képesek voltak potenciális szavazóik képébe vágni,

hogy ez a hatalmas zakó csak bemelegítés őszre. Atya úr Isten! Már elveszett a helyhatósági választás is.

Ugyanis, ha a mostani keretek közé választatnak velünk önkormányzatokat, abból csak egy új – az egykori MSZMP helyett egy neofeudális Fidesz vezette – tanácsrendszer lesz. Főispán, alispán, szolgabíró és a móriczi rokonok. Márpedig „ellenzéki” pártjaink politikai taktikai érzéke nem követeli tőlük a Fidesz által kiépített keretek szétfeszítését. Ezeknek az abroncsoknak a szétrombolása nélkül nem lesz önkormányzati autonómia, anélkül pedig nem lehetséges a békés (demokratikus) kormánybuktatás. Vagyis marad a neofeudalizmus, bis hundert und zwantzig.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk