Öt lakás áráért két Andrássy úti palota

Cserebere, eladom

  • Zsidai Péter
  • 2013.07.20 12:06

Riport

A CD Hungary Zrt. tulajdonába került három Andrássy úti palota ügyében is nyomoz az ügyészség. Az ingatlanok a terézvárosi önkormányzattól versenyt mellőző csereügylet, illetve adásvétel révén kerültek a diplomáciai testületeket ellátó részvénytársasághoz 2004-2005-ben. A CD Hungary vezető tisztségviselője volt akkortájt a Videoton jelenlegi tulajdonosa, Orbán Viktor bizalmasa, Garancsi István is.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya az Andrássy út 8. szám alatti ingatlan cseréje ügyében. A Központi Nyomozó Főügyészségtől megtudtuk, eddig 16 gyanúsítottat hallgattak ki, a nyomozás határidejét augusztus 4-ére módosították, ami "a szükséges nyomozási cselekmények függvényében meghosszabbítható".

Az Andrássy út 8. a VI. kerületi önkormányzat 2002-2010 közötti bűncselekménygyanús ingatlanértékesítéseinek sorába illeszkedik. A különböző épületeket, ingatlanokat három csomagban vizsgálja az ügyészség (lásd keretes anyagunkat). A műemléki Andrássy út 47. szám alatti épület versenyeztetés nélküli, piaci árszínvonal alatti 2004-es eladása miatt 2011 decembere óta tart a büntetőper, legutóbb februárban volt tárgyalás. A vádlottak között volt a közben elhunyt Verók István akkori szocialista polgármester, illetve van most is az értékesítést megszavazó tizenkét önkormányzati képviselő, köztük Fürst György (MSZP) volt alpolgármester, Kékesi Tibor volt MSZP-s országgyűlési képviselő és a bűnsegédi magatartással vádolt egykori kerületi aljegyző. A büntetőeljárást követő önkormányzati forrásunk lapunknak azt mondta, jelenleg arra várnak, hogy az ügyészség mielőbb vádat emeljen a II. és III. csomagban vizsgált ingatlantranzakciók miatt is, és a folyamatban lévő büntetőperhez csatolják őket. Az okozott összkár a becslések szerint 2,3 milliárd forint.

Egy klassz üzlet

Az Andrássy út 8. sorsa annyiban tér el a többi ingatlanétól, hogy az önkormányzat nem eladta, hanem csere útján értékesítette. Az erről szóló határozati javaslatot Fürst György alpolgármester terjesztette a terézvárosi képviselő-testület elé 2005. március 31-én. Ennek értelmében az önkormányzat a tulajdonában lévő Andrássy út 8. és Andrássy út 52. alatti palotát elcserélte három terézvárosi lakásra, valamint egy II. kerületi lakóházra. A Lendvay utca 23.-ban lévő 57, 60 és 118 négyzetméteres félemeleti lakás, valamint a Tárogató út 110. szám alatti, 117 és 230 négyzetméteres lakást magába foglaló lakóház és a hozzá tartozó ezer négyzetméteres telek volt a csereügylet egyik oldalán. Ezeket kapta a terézvárosi önkormányzat az Andrássy út 8. és 52. szám alatti palotáért, jóllehet csak az Andrássy 8. bruttó beépített szintterülete 5100 négyzetméter, hasznos alapterülete 2900 négyzetméter, míg az Andrássy 52. hasznos alapterülete 2897 négyzetméter.

A Feszty Adolf által tervezett, 1880-ban épült, műemléki védettségű Andrássy út 8.-at az 1100 négyzetméteres telekkel együtt az önkormányzat megbízásából dolgozó Dollár Land Kft. 2005. márciusban 179 millió forintra becsülte (427 millióra taksálta a lakások, 149 millióra a nem lakáscélú helyiségek értékét, és az 576 millió forintra becsült összértékből levonta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal [KÖH] által elvárt felújítás miatt korlátozottan forgalomképessé vált épület piaci értékvesztését). A társasházként működő palotában az önkormányzatnak kétharmadnyi, az államnak egyharmadnyi tulajdonrésze volt. Terézváros az 1-39. sorszámú albetéteit (többségük lakás) vonta be a cserébe. Az Andrássy út 52. átadásával 37 albetétet, illetve öt tetőtéri helyiséget vitt be az önkormányzat a cserébe, az utóbbiakat összesen 26,5 millió forintért számította be. A Tárogató úti ingatlan 168 millió forint értéken lett cserealap - vagyis az Andrássy út 8. alatti palota csupán 11 millióval ért többet, mint a II. kerületi ház. A két palota lakói által felkért Kis Sándor ügyvédnek azt sikerült kiderítenie, hogy két értékbecslő munkája alapján az ellentételezésként adott ingatlanok összértékét 261 millió forintban, az önkormányzati tulajdonú épületekét 309 millióban állapították meg - ám hogy végül ez az érték került-e a csereszerződésbe, nem tudni, mivel az önkormányzattól akkor kapott dokumentumon kitakarták a végösszegeket.

Ki a stróman?

Az ingatlancsere nyomán a CD Comission Kft. lett a két Andrássy úti ház gazdája. A CD Comissiont a Külügyminisztérium Diplomáciai Testületet Ellátó Igazgatósága alapította 1991-ben azzal a feladattal, hogy ingatlanokat biztosítson az itteni diplomáciai képviseleteknek. A CD Comission 1994-től a CD Hungary Ingatlanforgalmazó Rt. (ma Zrt.) érdekeltségében van, a cég másik tulajdonosa 2005-től a CD Hungary Security Vagyonvédelmi Kft. A CD Hungary egyik ügyvezetője 2004- 2007 között Orbán Viktor közeli barátja, bizalmasa, a Videoton labdarúgócsapatát tulajdonló Videoton FC tulajdonosa, Garancsi István üzletember volt. (Az opten.hu cégadatbázis szerint Garancsi 2002- 2004 között igazgatósági tag, majd 2007-től 2012-ig felügyelőbizottsági tag ugyanott.)

A 160 jelentős értékű budapesti ingatlan vagyont kezelő CD Hungaryt 2001-ben, az első Orbán-kormány idején értékesítette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. (A CD Hungary privatizációjáról lásd: Lenyúlni a magasból, Magyar Narancs, 2003. március 6.) A befutó az OTP-csoport tulajdonában álló, kifejezetten az erre a célra létrehozott Magyar Ingatlan Befektető (MIB) Kft. lett 18,2 milliárd forintos vételi ajánlatával. A privatizációra kiválasztott tanácsadó cég, az AT Kearney 20 és 30 milliárd forint közötti összegre tette a CD Hungary értékét, amit ugyanakkor több ingatlanpiaci szakértő 30 milliárdnál is többre tartott. A CD Hungary végső értékét úgy állapították meg, hogy az összértékből levonták azon ingatlanok értékét, amelyeket tartósan használtak diplomáciai testületek. Emiatt az ingatlanok egyharmada a privatizáció során nullaforintos értéken volt nyilvántartva, aminek minimum 4-8 milliárd forintos vagyonvesztés volt a következménye. A MIB 2002. júliusban egybeolvadt a CD Hungaryvel, amelyben az ÁPV 2007. júliusig kisebbségi tulajdonos maradt - akkor a társaságot teljesen átvette a Garancsi István alapította Szinva 2001 Ingatlanforgalmzó Rt.-t, amelyben Hernádi Zsolt Mol-vezér 2001-2002-ben felügyelőbizottsági tag volt. Az OTP-s projektcég érdekeltsége ezzel meg is szűnt a CD Hungaryben.

A CD Comission csupán másfél hónapig maradt a két Andrássy úti palota gazdája: 2005. május 19-én a terézvárosi képviselő-testület engedélyezte, hogy helyébe a cégbíróság által egy nappal korábban, május 18-án bejegyzett A8-52 Ingatlanforgalmazó Kft. lépjen. Ez utóbbi alapító-tulajdonosa a CD Comission és a CD Hungary Zrt.

Szigeti Zsolt, a CD Hungary Zrt. vezérigazgatója a Narancsot arról tájékoztatta, hogy a nyomozó hatóság sem őt, sem a kollégáit nem hallgatta ki a két Andrássy úti palota cseréje miatt, sem tanúként, sem gyanúsítottként. A csereértéket firtató kérdésünkre nem kaptunk választ, mondván, "a CD Hungary leányvállalata és az önkormányzat között létrejött csere- és adásvételi szerződések kapcsán üzleti kérdésekről nem kívánunk nyilatkozni, de minket érintő jogi eljárásról sincs tudomásunk".

Megpróbálták

A cserebere érintette az Andrássy 8. földszintjén működő nagy forgalmú éttermet, amely 2002-ben 30 évre szóló bérleti szerződésre lett jogosult 270 négyzetméternyi földszinti és pincehelyiség használatára. (A bérleti jog tulajdonosa az Autó-Valent Kft. volt, amely átengedte azt az éttermet működtető társaságnak a Terézvárosi Vagyonkezelő jóváhagyásával.) A vendéglátósok szerettek volna házon belülre kerülni, ezért 2003 decemberében vételi szándékkal keresték meg az önkormányzatot, ahogyan információink szerint jó néhány lakó is. Az étterem bérlői a tulajdonszerzéssel párhuzamosan vállalták volna az ingatlan teljes külső-belső tatarozását is. Fürst György alpolgármester 2004. január 23-án azonban arról tájékoztatta őket, hogy az önkormányzat nem tervezi az értékesítést, elidegenítésre lehetőség nincs. Szavát végül is betartotta: az Andrássy út 8.-at nem eladták, hanem egy évvel később beszámították egy csereakcióba. Az eladást egyébként azért volt célszerű kikerülni, mert ebben az esetben a bérlőket elővásárlási jog illette volna meg.

2008-ban az önkormányzat úgy döntött, hogy megválik a Tárogató úti háztól, amelyik az egyik cserealap volt a palotákért: eladta a Gödörölő Ingatlanforgalmazási Kft.-nek. E társaságban, amelyet a Nobilis Kristóf üzletember érdekeltségében lévő T69 Kft. 2001. januárban alapított, 2002-2004 között közvetlen irányítást jelentő befolyása volt a CD Hungary Kft.-nek. Azóta a cég a szintén Nobilishoz kapcsolódó Dona-Döme Kft. tulajdonában van. Ez az egybeesés, továbbá az, hogy a Tárogató úti ingatlan kapucsengőjén egy időben látható volt Garancsi István neve, és az, hogy a CD Hungary 2008-ban 160 millió forintért árusította az épületet, az éttermes cég tulajdonosaiban gyanút ébresztett. Úgy értelmezték, az önkormányzat valójában színlelt csereszerződést kötött: nem az ingatlanok megszerzése volt a célja, hanem az értékesítésük. Ebben erősítette meg őket a Népszabadság 2009. júniusi 12-i lapszáma, amelyben a Lendvai utcai három lakást hirdette árverésre az önkormányzat. A lakásokat végül nem adta el Terézváros, a földhivatali adatbank szerint jelenleg is az önkormányzat tulajdonát képezik. A Gödörölő Kft. azonban 2009-ben megvált a Tárogató úti háztól, egy magánszemélynek adta el. A bérleményükből kitessékelt vendéglátósok színlelt szerződésre és a feltételezhetően bekövetkezett jelentős értékvesztésre hivatkozva feljelentést tettek a Fővárosi Főügyészségen 2009 áprilisában, valamint polgári pert is indítottak a csereszerződés megszüntetése érdekében. Első fokon a Fővárosi Bíróság a keresetet azzal utasította el, hogy a vendéglátós cég nem volt perképes. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2010. októberben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet: mivel az éttermesek bérlői szerződését 2006-ban az önkormányzat felbontotta, ezt követően bérlőként nem indíthatott pert.

A csereszerződés miatt nem ez volt az egyetlen állampolgári aggodalom. A Fővárosi Főügyészség magánjogi osztályán 2006 áprilisában a két Andrássy úti ingatlan értékesítése miatt két lakó jelentett be panaszt, amelyben kivizsgálni kérték az önkormányzat és az A8-52 Kft. közötti csereszerződéssel történt ingatlantulajdon-változási jogügylet hátterét.

Pakkok

A nyomozásban érintett Andrássy úti ingatlanok:

I. csomag:

Andrássy út 47.

II. csomag:

Tetőtéri ingatlanok (19 098 m2), Andrássy út 3., Andrássy út 8. és 52.

III. csomag:

Anker köz 1-3., Andrássy út 35., Andrássy út 23. Munkácsy Mihály utca-Podmaniczky utca épülettömb, Andrássy út 21., Liszt Ferenc tér 7., Andrássy út 45., Oktogon 4. (17-es, 24-es és 32-es albetétek), Dalszínház utca 2., Andrássy út 2.

(Forrás: Terézváros önkormányzata)

 

 


Neked ajánljuk