"Helyből húsz" - márciusi programok

  • 2012. március 1.

Rólunk

Kedves Kártyatulajdonos!

Szeretnénk tájékoztatni partnerintézményeink márciusi kiemelt programjairól, melyekre az olvasókártya húsz százalék kedvezményt biztosít.
További részletek az intézmények weboldalain és a jegypénztárakban találhatók.

A Katona József Színház márciusi ajánlata:

21. szerda 19:00 az előadás után közönségtalálkozó a Sufniban
30. péntek 19:00
KISPOLGÁROK
Makszim Gorkij első darabja, melyet száztíz éve, 1902-ben mutatott be a moszkvai Művész Színház, még magán viseli a jóbarát és kolléga, Csehov művészetének egyes jegyeit, de már megjelenik önálló, azóta is érvényes, markáns és provokatív hangja.

Hiába élnek a Besszemjonov házban családtagok, lakók egy fedél alatt, mind idegenek egymás számára. Vaszilij Besszemjonov, a városi festő céh feje, régimódi ember, felesége, a családi béke és a pletykák kedvelője, a fiuk, akit diákmozgalmi szerepe miatt kicsaptak az egyetemről, lányuk, a sorsával elégedetlen tanítónő, Nyíl, akit ők neveltek, mégis nagyon különbözik tőlük, vagy az életvidám özvegy, Jelena, valamint Tyetyerev a részeges templomi kórista, és persze Percsihin, a madarász és a lánya, Polja - nem értik és nem is akarják megérteni egymást. A legjobb volna elhagyni azt a házat - kérdés, ki lesz képes erre…

„Hol a múlt és hol a jövő? Mintha egybefonódna ez az egész, s ugyan ki lehetne ugrani a körhintából, de mi van, ha fel sem ismerjük, hogy ez egy körhinta, ami újra és újra ugyanazokat a köröket teszi meg, és a figurák ugyan cserélődnek rajta, az idő azonban mintha megállna? A ringlispílen nincs előre és nincs hátra, a folytonos haladás ugyanazokat a pontokat éri el újra és újra. Soha nincs befejezve semmi, és soha nincs elkezdve.” Ugrai István_7ora7

29. csütörtök 19:00
KETTŐSPONT
A Cigányokról, másképp - Aegon-est a Katonában
Irodalom zenével, tánccal, kitűnő művészekkel, személyes beszélgetéssel, amely nem magyarázza a „bizonyítványt”, hanem máshonnan láttatja, másfajta művészeti eszközökkel hozza testközelbe a Cigányok c. előadást. Mert mindig van más nézőpont is.
Házigazda: Lévai Balázs Ének: Herczku Ágnes és Horváth Mária Vendégek:Grecsó Krisztián író, Máté Gábor  rendező, Rostás Ottó rendőr zászlós, Rózsa Béla gitáros, a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendéke. Sorozatszerkesztő: Eszéki Erzsébet

3. szombat, 4. vasárnap, 8. csütörtök 19:00
WOYZECK
„Georg Büchner, a német irodalomnak ez a különleges zsenije, akit Petőfinél is ifjabban, nem egészen 24 éves korában ragadott el a kiütéses tífusz, a Woyzeckben nemcsak egy máig is gyakran játszott, meg is zenésített remekművet alkotott meg, hanem egy halhatatlan archetípust is, a Hamletek és Othellók, Fülöp királyok és Jegor Bulicsovok, Gretchenek és Luluk sorába illeszkedő, az elidegenedett társadalomban önmagától is elidegenedett, önpusztításba hajszolt kisember tragikus alakját. (…) Számtalan változatban láttuk, hallottuk történetét. Tom Waits és Robert Wilson minden bizonnyal egy merőben újszerűt alkotott (természetesen nem láttam), de látatlanban is úgy gondolom: nevük, sőt Waits zenéje is elhangozhat ugyan, ez azonban Ascher Tamás Woyzeckje, a maga nemében úgyszintén merőben új.” Szántó Judit_szinhaz.net

április 1. csütörtök, 11. vasárnap, 22. csütörtök 19:00
LEDARÁLNAKELTŰNTEM
„A Ledarálnakeltűntem Kafka Perének cselekményét és témáit követi, de azért önálló és modern mű. Az ártatlanul letartóztatott Josef K (Keresztes Tamás) a nyomasztó és igazságtalan világgal harcol, s reménytelenül próbálkozik befolyásolni saját sorsát. Az előadás azonban inkább a képekre, mint a szövegre építve viszi előre a történetet. A budapestiek vad, nyomasztó, erotikus és komikus víziókat vágnak a nézőkhöz, melyek sortüzét ki kell bírni. Éppen a komikumon van a különleges hangsúly; Kafka humoros vonásai kerülnek középpontba a parodisztikus figurákban és a szédületes slapstickben is. A szorongás és a nevetés egymás függvényei. Kínzási jelenetek és musical-számok váltják egymást, s közben az előadás néhol már saját magát üti ki. Világossá válik, hogy a logika kiveszett a világból, a régi gondolkodási modellek már érvényüket vesztették.” Jussi Suvanto,_Aamulehti (FIN)
Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat.
www.katonajozsefszinhaz.hu

A Katona József Színház Kamrájában a következő programokra érvényes az olvasókártya márciusban:

1. csütörtök 19:00
ALIBI (a Tünet Együttes előadása)
A zenés-táncos kihallgatás a Tünet Együttes alkotóinak közös közreműködésével készült Szabó Réka rendezésében. 2007-ben meghívást kapott a Kortárs Drámafesztivál magyar programjába, 2008-ban elnyerte az Alternatív Színházi Szemle fődíját, valamint a debreceni Deszka Fesztiválon a „Leghumorosabb pillnatért” járó Forgách-díjat. Az Alibi külföldön is nagy sikert aratott, beválogatták a Festival Theatre European Regions programjába Hradec Královéba, a Mitteleuropaisches Theaterkarussel Fesztiválra Bécsbe, és a Desiré Villamosa programsorozatba Szabadkára.
Hogy hol voltam az elmúlt harminc évben?
Igazolom magam. És téged is, hogy te majd engem igazolj.
Ha tükröződöm, vagyok. Két ismétlőjel közé szorult hiányjel.

12. hétfő, 19.
MAGYARMESÉK
Kis híján 100 mese felnőtteknek, melyekben találkozhatunk Igazságos Mátyással is, akit letesz a királyságról országa, mert nem tetszik, hogy parkolóőr álruhában mászkál; egy királlyal ne kelljen úgy beszélni, mint egy parkolóőrrel. És nem maradhat ki Petőfi Sándor, a pizzafutár sem. Bodnár Erika tolmácsolásában Mosonyi Aliz történetein lehet nevetni, sírni, vagy a kettőt akár egyszerre is művelni...

25. vasárnap 19:00
LÁNY, KERTBEN
Hogyan emlékszünk vissza – felnőtt fejjel – az életünket döntően befolyásoló eseményekre? A gyerekkorunkra? A szüleinkre? A szüleink barátaira? A nagyszüleinkre? Az első szerelmünkre? Hogyan befolyásolták a személyiségünket? Milyen nyomot hagy bennünk mindaz, amit mostanáig megéltünk? Olasz dalok, Nina Simone, Jean-Philippe Heritier és Keresztes Tamás szerzeményei segítségével mesél minderről a Lány, kertben című családi komédia. A különös szereplők sorát – az ambiciózus anyán, a hedonista apán és a falusi nagyszülőkön kívül – egy bonviván-szerető, egy koreográfus-keresztapa, egy pedofil rokon és egy alternatív rendező gazdagítja a Bozsik Yvette Társulat és a Katona közös produkciójában.

8. csütörtök 19:30
17. szombat 19:00
PARA-FRÁZIS (a TÁP Színház és a MANNA előadása)
A régiek szerint, ha valamit álmodunk, ne keressünk rá magyarázatot és különösen ne osszuk meg másokkal, „fejtegetés” céljából. A történet különös hangsúlyt fektet a családon belüli erős szagra...

2. péntek, 13. kedd, 18. péntek, 20. kedd, 30. péntek 19:00
BŐRPOFA
„Minden szörnyűség egy levágott széklábbal kezdődik. Aztán az a néhány másodperc, ami alatt a láncfűrész áthatol a farostokon, átbillent minket egy másik világba, ahol mindent szabad. Krausser művében darabokra szedi a modern társadalom minden betegségét, és a filozófiai boncolást két színész segítségével egy apró lakásban végzi el, ahol mi, nézők asszisztálunk a beavatkozásnál. Az első meglepetés akkor érkezik, amikor szike helyett láncfűrész kerül a kezünkbe. (…) Dömötör András két kiváló fiatal tehetség, Borbély Alexandra és Mészáros Béla kezébe adta azt a tükröt, amellyel a darab során egyre többször kell szembenéznünk. Mindketten nagyszerű játékkal és élethű indulatokkal töltik meg azt a néhány négyzetmétert, amely ebben a darabban maga a világ közepe. A gesztusok és érzelmek özönébe időnként vegyül egy kis ripacskodás, de ez pontosan annyi, amennyi a mi életünkben is van. Nagy sajnálatunkra. Mert igen, mi is ilyenek vagyunk.” Kovács Anna Dóra_KortársOnline

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat.
www.katonajozsefszinhaz.hu

Az A38 Hajón a következő programokra érvényes az olvasókártya márciusban:

1. csütörtök
20:00
Polar Beat – Movits! (SE), Kéknyúl Hammond Band, Savages y Suefo
Egy szédületes svéd hiphop-jazz-pop banda, amely az ország egyik legfelkapottabb  exportcikke lett rövid idő alatt véletlenül sem véletlenül, valamint Premecz Mátyás kiváló zenekara, a Kéknyú Hammond Band, valamint a kitűnő Savages Y Suefo downtempo to balkáni szettje.

8. csütörtök
19:00    
Polar Beat – Free Fall (NO/US), Mikhail Alperin (UA/NO)
Ken Vandermark szédületes basszus-klarinét-vezette dobnélküli triója norvég kiválóságokkal, valamint egy Norvégiában élő, ukrán származású ECM sztár, Mihail Alperin zongorán.

10. szombat
20:00
Tours de France – Mélanie Pain (Nouvelle Vague/FR) – Bye Bye Manchester lemezbemutató
A Nouvelle Vague énekesnőit és meghatározó személyiségeit bemutató sorozatunk ezen állomásán a bandát első albumától a mai napig búgó hangjával és bájával meghatározó Melanie Pain saját zenekarával lép fel a Hajón.

14. szerda
20:00
Czech This out! - Neo, Midi Lidi (CZ)
Két kiváló elektronikus zenei formáció sajátos, összetéveszthetetlen ízzel, sodrással, humorral, zúzással és szárnyalással.

14. szerda
23:00
Technokunst- Ben Klock (Klockworks/DE), Isu, Dork, vizuál: Kiégő Izzók
Először lép fel Magyarországon az elmúlt tíz év európai elektronikus zenéjének egyik legmegkerülhetetlenebb alakja, a Resident Advisor "2011 Legjobb Lemezlovasai" szavazáson a tizedik helyet nemrégiben elnyert berlini titán, Ben Klock. Kihagyhatatlan!

15. csütörtök
20:00
Rita Redshoes (PT)
Rita Redshoes a világ leghíresebb ifjú portugál énekese, akinek hangjában a fado bársonyos szépsége a korszerű pop legnagyszerűbb hagyományival ötvöződik. Az MTV Europe Music Awards 2007-ben a Legjobb európai előadó, a Golden Globe pedig 2009-ben a Legjobb előadóművész kategóriában jelölte díjra. A koncert első felében Rita saját szerzeményeit, a másodikban pedig feldolgozásokat, köztük PJ Harvey, Maddona, Nina Simone, Joan Jett, Joni Mitchell, Piaf, Lhasa és mások dalait adja majd elő.

16. péntek
21:00
DJ Bootsie Quartet, Amoeba, DJ Bootsie, Ozon
Szellős, sodró ütemek, kifinomult szólók, nagyívű szerzemények, bemozdító, élénk és vidám képletek a műfaj legnagyobbjaival, Bootsiékkal és Sabákékkal.

17. szombat
21:00
Kerekes Band
Ezen az estén ismét lecsap és rabul ejti a szíveket a szédületes, furulyával, lanttal, hegedűvel a legvidámabb és legkeményebb funkot toló fesztiválkedvenc, a Kerekes Band.

21. szerda
20:00
Pláj/Part Roma Művészeti Fesztivál – Palatkai Banda (RO), Romano Drom
Két kiváló cigányzenekar adja egymának a stafétabotot ezen az estén, egyrészt a kolozsvár melletti Palatkáról, a mezőségi tradicionális cigányzenét játszó Palatkai Banda, másrészt a több száz éves zenei kultúrát a katalán rumba, arab, balkáni és popzenei ritmusokkal vegyítő Romano Drom.

22. csütörtök
20:00
Pláj/Part Roma Művészeti Fesztivál – Parno Graszt, Romengo
Ezen az estén egyrészt a magyarországi tradicionális oláh-cigány zenét játszó kitűnő Romengo együttes, valamint a neves paszabi, kirobbanóan vidám, életteli hangulatáról híres kiváló Parno Graszt banda lép fel.

23. péntek
21:00
Irie Maffia 7. születésnapi koncert + Beat Dis, Saiid & Újonc Peti
Hazánk egyik legeslegjobb koncertzenekara ezen az estén is a reggae, a hiphop, a rock és a funk határait mossa egymásba a közönség nagy-nagy örömére.

29. csütörtök
20:00
Random Trip Special feat. Csongor Bálint, Németh Juci & Turbo
A Random Trip Delov Jávor vezetésével. a szabad és határtalan zenélést hozza a jól ismert Random Szerda és Gimmeshot improvizatív klubok nyomdokaiban.

31. szombat
19:00
Trashtucada (ES), Bohemian Betyars
Két szédületesen vidám és eredeti zenekar találkozik ezen az estén: a spanyol Trashtucada mediterrán ska-reggae-hiphopja a Bohemian Betyars ska-folk-punkjával, hogy megmozgasson meg minden végtagot, csípőt, arcizmot.

Az olvasókártya érvényes az a la carte fogyasztásra, illetve a különleges ajánlatból a kedvezményes koncertekhez kapcsolódó vacsorákra.

A Ludwig Múzeum márciusi ajánlata:

Művész szemmel: BAKOS. Rita Ackermann
Kiállítótér, 1. emelet
2012. március 17. 18.00 - Különleges tárlatvezetés Rita Ackermann kiállításán Nagy Kriszta x-T képzőművésszel, 2011. március 17-én, szombaton 18.00 órától.
A program a kiállításra érvényes belépőjeggyel ingyenes.

Megyik János: A kép tere
2012. március 09. - 2012. június 10.Megyik János (1938, Szolnok) festészet-szobrászat-építészet határterületén álló tevékenységének középpontját a táblakép struktúrájának modellezése határozza meg.
A művész kísérletezései során olyan térbeliséget vetett fel, ami az építészetnek és a szobrászatnak egyaránt sajátja. Életmű-kiállítása azt a kérdést helyezi középpontba, hogy Megyik János világában hogyan valósul meg a táblakép mint térbeli modell és mint háromdimenziós tárgy.

A nagyszabású tárlat Megyik munkásságát festményei, rajzai, pálcikakonstrukciói, fotogramjai, kartonreliefjei és legutóbbi korszakának acéllemezei, illetve építészeti működése alapján kívánja megidézni, az ötvenes évek végétől napjainkig született művek reprezentatív bemutatásával.

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.ludwigmuseum.hu

Az ÍRÓK BOLTJA márciusi programjai:
A programok 16:00-kor kezdődnek, az eltéréseket jelezzük!

1. csütörtök
POLIGRÁF
A Szépírók Társasága A Könyv Utóélete c. sorozatának keretében
Gervai András: Alagsori történetek – Fél Győző regényes élete
A kötetet bemutatja: Dérczy Péter
A szerzővel beszélget: Györe Balázs
A sorozatot a MASZRE támogatja.

6. kedd 15 óra
ÍRÓK SZANATÓRIUMA
Nyugtatók helyett vegyen (be) szépirodalmat!
Az Írók Boltja irodalmi pihenője, ambuláns szanatóriuma a karzaton
Rendel: Györe Balázs
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor
A sorozatot a MASZRE támogatja.

7. szerda 16.30
FEKETE SAS
Jolsvai András: Monsieur L.
című önéletrajzi jellegű novelláskötetét
Kelecsényi László mutatja be.

8. csütörtök 16:30
ÍRÓK BOLTJA KEREKASZTAL
Ottlik 100 - Száz éve született Ottlik Géza
Ottlik Géza: Hajnali háztetők
Beszélgetés és filmvetítés
Vendégek: Cserhalmi György és Schulze Éva
A beszélgetést vezeti: Németh Gábor
A sorozatot a MASZRE támogatja.

13. kedd
MŰFORDÍTÁS ÉS IRODALOM - KALLIGRAM
L. F. Céline: London Bridge c. regényéről és
Szávai János: Szenvedély és forma c. tanulmánykötetéről
a szerzővel és a fordítóval, Szávai Jánossal Mészáros Sándor beszélget
A sorozatot a MASZRE támogatja.

14. szerda 17 óra
ÍRÓK BOLTJA KEREKASZTAL
Örkény 100 - Száz éve született Örkény István
A Színház és Filmművészeti Egyetem elsős forgatókönyvíró osztályának egyperces parafrázisai
Vendégek: Barcsai Bálint, Benedek Ágota, Csaba Bálint, Fehér Gáspár, Gasztonyi Kálmán, Szántó Fanni, Szöllősi Barnabás
A beszélgetést vezeti: Németh Gábor
A sorozatot a MASZRE támogatja.

20. kedd 15 óra
ÍRÓK SZANATÓRIUMA
Nyugtatók helyett vegyen (be) szépirodalmat!
Az Írók Boltja irodalmi pihenője, ambuláns szanatóriuma a karzaton
Rendel: Nádasdy Ádám
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor
A sorozatot a MASZRE támogatja.

21. szerda
MŰFORDÍTÁS ÉS IRODALOM
Krusovszky Dénes: Elromlani milyen c. kötetéről és annak fordításáról
a szerzővel és a fordítóval, Orbán Istvánnal beszélget Borbély Szilárd
A sorozatot a MASZRE támogatja.

22. csütörtök
KALLIGRAM
Szűcs Teri: A felejtés története – A Holokauszt tanúsága irodalmi művekben
Bemutatja: Schein Gábor

27. kedd
KALLIGRAM
Szilágyi Ákos: A szuverenitás fantomja
Bemutatja: Jávor Benedek

28. szerda 19 órától
ÉS-KVARTETT
Az est témája Papp Sándor Zsigmond Semmi kis életek című regénye lesz.
A beszélgetés résztvevői: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor és Szilágyi Zsófia
A beszélgetést vezeti: Károlyi Csaba
A sorozatot a MASZRE támogatja.

29. csütörtök
L’HARMATTAN
Szalai Erzsébet: Globális válság – Magyar válság – Alternatívák
A kötet bemutatja, és a szerzővel beszélget: Bartha Attila és Spiró György

Az olvasókártya minden könyv és folyóirat vásárlása esetén érvényes.
www.irokboltja.hu

A Cirko-Gejzír márciusi bemutatói:

Március 1. TIRANNOSZAURUSZ / angol film, r.: Paddy Considine, 91 perc
Az erőszakos és önpusztító Joseph megállíthatatlanul sodródik végzete felé, amikor találkozik Hannával, aki keresztény, jótékonysági munkát végez. Ahogy egyre jobban megismerik egymást, kiderül, hogy Hanna olyan titkot rejteget, ami mindkettőjük sorsára kihat.

Március 15. BOR, TANGÓ, KAPUFA / dán-argentin film, r.: Ole Christian Madsen, 99 perc
Temperamentumos vígjáték a legismertebb dán színészekkel, borral, focival!

Március 22. JÁRHATATLAN ÚT / német film, r.: Andreas Dresen, 110 perc
Frank 44 éves, családjával éppen új házba költöznek, amikor életüket megváltoztatja a tény: Franknak  gyógyíthatatlan agytumora van. Úgy döntenek, utolsó hónapjait otthonukban együtt töltik el, mivel ezt az amúgy elképzelhetetlen időszakot egy szerető családban megélni elviselhetőbb. Felesége, Simone (akit A fehér szalagból jól ismert Steffi Kühnert alakít) irigylésre méltó lélekjelenléte segíti a férfit szembenézni az elkerülhetetlennel. A Járhatalan út egy fantasztikus felfedezés azok számára is, akik nem érintettek közvetlenül a filmben tárgyalt témában.

Március 29. BORDÉLYHÁZ / francia film, r.: Bertrand Bonello, 122 perc
A XX. század elején játszódó történet egy párizsi bordélyház életét mutatja be. A különleges hangulatú és képi világú film leplezetlen betekintést enged a századforduló nyilvánosházainak mindennapjaiba. Megismerjük az ott élő lányok titkait, örömeit és fájdalmait, valamint megtudjuk hogy vendégeik hol szentimentálisak, hol erőszakosak, de szinte mindig kiszámíthatatlanok.

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes.
www.cirkofilm.hu

A MODEM márciusi ajánlata:

A zéró évek. Kortárs szlovák képzőművészet
március 24. – június 24.
III. emelet

A zéró évek olyan művészek munkáit mutatja be, akik a szlovák vizuális művészetet jelentős mértékben formálták 1999 és 2011 között. A kiállítás célja, hogy bemutassa annak jellegzetességeit és hozzájáruljon az elmúlt évtized történelmének revíziójához. A projekt olyan művészettörténészek kezdeményezése, akik különböző intézményeknél szereztek hosszú éves tapasztalatot, és hozzájárultak az úgynevezett zéró évek alakulásához.

A kiállításon a kurátorok által kialakított egyéni szekciók az elmúlt évtizedről alkotott egyedi nézeteiket türközik, melyek a kilencvenes évek új médiája és a gyakran elitista jelzővel illetett interpretációi ellenében a művészeti alkotásnak sokkal nyitottabb modelljét hivatottak bemutatni. Az úgynevezett zéró évek nemcsak a művészeti alkotás stratégiája és a nézetek kiegyenlítését vonták maguk után, de a művészetkritika szélesebb spektrumát és a vizuális művészet újabb koncepcióit is. Ez a fejlődés reflektál a posztmodern igazi elindulására, mely divatos kifejezésként ugyan megszűnt létezni, ám valós gyakorlattá vált.

A tárlat koncepciója a projekt négy szerzője tevékenységeiből fakad, akik az elmúlt évtized művészeti szcénájában, kulturális politikájában és törvénykezésében aktívan részt vettek; kiállításokat szerveztek, kritikákat és értekezéseket írtak, oktattak; valamint galériát, díjakat és ösztöndíjakat alapítottak. A kurátori és kritikai tapasztalat a szekciók témáiban és mintáiban tükröződik vissza: egy kép kritikai olvasata; hitelesség a poszt-nemzeti időben; a műalkotás mint tapasztalat, avagy a személyes tapasztalat szerepe; a zéró évek egy lehetséges jövőbeli állandó bemutatása kulcsfontosságú munkákon keresztül.

A kiállítás a több generáció művészeinek munkáit mutatja be, a gondos válogatás a hosszú távú értékek közvetítésére koncentrál. A válogatott anyagot egy átfogó katalógus örökíti meg, melyet a kiállítás pozsonyi megnyitóján mutattak be, emellett egy szakmai konferencia is feldolgozta a témát nemzetközi résztvevőkkel.

A zéró évek a párizsi székhelyű AICA - Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Szlovák tagozatával együttműködve valósult meg. (A kiállítás kurátorai az AICA tagjai.)

Kurátorok: Juraj Čarný, Gabriela Garlatyová, Richard Gregor, Mira Sikorová-Putišová

Botond: A Vacsora/Das Abendmahl
Február 4. – május 27.
földszint

feLugossy László: 7 milliárd emberi agy, nagyjából
Január 21. – április 29.
II. emelet

Programok:
Rendhagyó tárlatvezetés Kurdy Fehér Jánossal

2012. március 4. 15.00

Március 4-én, vasárnap 15 órakor rendhagyó tárlatvezetést tartunk Kurdy Fehér János vezetésével a nemrég elhunyt magyar származású, Németországban élt és alkotott szobrászművész Botond: A Vacsora/Das Abendmahl című kiállításán.Kurdy Fehér János író, költő, kommunikációs szakértő, a művészetek és a média és a kommunikáció határterületeivel foglalkozik. Közvetlensége és a művésszel 1987 óta tartó szoros barátsága folytán a tárlatvezetés a szakmain túl személyes betekintést is enged a műcsoport értelmezésébe. A művész több kiállítását nyitotta már meg (Hommage - Budapest Műcsarnok, Homo Bellicosus - Kiscelli Múzeum Budapest, Schlaf Stadtmuseum Siegburg stb.), valamint rádiós és írott interjúkat készített vele. Utolsó közös munkájukba nem sokkal Botond halála előtt kezdtek a művész M.A.C.I.K. elnevezésű projektje alapján, amelynek eredményeként létrejött a www.embermarketing.hu című színdarab. A Vacsora. Egy tér-kép (Abendmahl. Ein Raum-Bild) című műcsoportját Botond Kurdy Fehér Jánosnak ajánlotta, amelyről maga a jó barát is csak később, egy kölni kiállítás dokumentációjából értesült.


ÚJ JAZZ SOROZAT III.: Fenyvesi Márton Egotrip
2012. március 29. 19.30
Ismét ÚJ JAZZ a Modemben! Két igencsak sikeres, nagy visszhangot kiváltó alkalom után március utolsó csütörtökjén harmadjára is kinyitjuk a multimédia-termet, hogy a sajátos, modern múzeumi atmoszférát előremutató, kísérletező, határokat feszegető, szabadon gondolkodó jazz-környéki zenei kísérletekkel színesítsük.
Vendégünk ezúttal Fenyvesi Márton lesz, aki a fiatal generáció egyik legérettebb, legelismertebb gitárosa. Ifjú kora ellenére máris egyéni, senki máséval össze nem téveszthető zenei világot képvisel, egyedi hangzást alakított ki, emellett magas szinten szerez zenét, hangszerel és oktat is. Jópár saját formációja mellett rengeteg zenekarban játszik, a skála az experimentálistól a mainstream jazzen át egészen a popzenéig terjed. Viszonylag rövid eddigi karrierje alatt már számos elismerést kapott - legutóbb 2011-ben a legjobb fiatal zeneművészeknek járó Junior Prima díjak egyikét nyerte el.
Debrecenbe legújabb saját zenei projektjét, az EGOTRIP-et hozza el, melyben a hagyományos fusion gitárhangzás experimentális elektronikával, loopokkal és repetitív groove-okkal elegyedik - az eredmény pedig leginkább mindenféle ismert pop- és rockdal, szürreális, alig beazonosítható feldolgozása. Zenésztársai a projektben a rendkívül sokat foglalkoztatott, jazz- és popformációkban egyaránt megforduló ritmusszekció: Takács Donát basszusgitáron és Oláh Gábor dobokon.
Jegyek elővételben is kaphatóak a MODEM pénztárában!

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes.
www.modemart.hu

A KINO márciusi bemutatója:

SZEX FELSŐFOKON
Juliette Binoche a Kinoban oknyomoz
Anne (Juliette Binoche) jómódú párizsi feleség, két gyerek édesanyja. Az ELLE Magazin szerkesztőjeként diáklányok prostitúciójáról ír egy cikket. Két heves, független fiatal lánnyal - Alicjá-val (Joanna Kulig) és Charlotte-tal (Anais Demoustier) - való találkozásai alkalmával intenzív és felkavaró élményekben van része, melyek megmozgatják és átértékelik a férfiakról, családról és szexualitásról alkotott véleményét. A lányok magától értetődően mesélnek róla, hogyan kerültek ebbe a helyzetbe, hogyan érinti privát életüket az életmódjuk, hogyan tudják titkolni mindenki előtt valódi pénzforrásukat, és természetesen klienseikkel kapcsolatos gondolataik, emlékeik is felmerülnek az őszinte beszélgetések során. Kiderül, nem is olyan egyszerű kérdés, hogy ezekben a furcsa kapcsolatokban kié a hatalom, és ki a kiszolgáltatott áldozat… Anne, aki korát tekintve akár a lányok anyja is lehetne, bizalmasukká és barátnőjükké válik ebben a helyzetben, a velük való beszélgetések hatására pedig saját magát és a környezetében lévő férfiakat is más szemmel kezdi nézni.

SZEX FELSŐFOKON
Francia-lengyel-német film, francia nyelven, magyar felirattal, 2011, 96 perc
18 éven felülieknek!
Rendező: Malgorzata Szumowska
Főszereplők: Juliette Binoche (Anne), Anais Demoustier (Charlotte), Joanna Kulig (Alicja)
Bemutató: 2012. március 1.
Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes.
www.akino.hu

A TRAFÓ Kortárs Művészetek Házában minden előadásra - kivéve a zenei rendezvényekre - érvényes az olvasókártya, személyes jegyvásárláskor.

2012 MÁRC. 2 - 3.
Muta Imago (IT): Madeleine / színház
Madeleine – egy egyszerre szomorú és édes hangzású név.
Madeleine – egy különös, rejtélyes nő, aki az emlékein és álmain keresztül van jelen a nevét viselő előadásban; karakterében a prousti madeleine-élmény és Hitchcock Vertigo című filmjének központi nőalakja tükröződik vissza, aki egy  titkot rejteget arcának hideg szépsége mögött.
Madeleine – a várakozás története. A lassú megfigyelésé. Közeledés, megállíthatatlan visszaszámlálás, kérlelhetetlen zuhanás a nyilvánvaló végzet felé.

2012 MÁRC. 8 - 10.
Forte Társulat: Koto és Kaori - mesejáték 6-14 éves korig / gyerekprogram
Horváth Csaba a Forte Társulat vezetője Dó, ré, mi címmel már készített gyerekeknek szóló előadást – most együttesével visszatér ehhez a világhoz, ha kicsit másként is: a fizikai színház nyelvén, tánc és beszéd sajátos ötvözésével. A társulat új partnereket is talált: a Kitchen Budapest munkatársainak személyében. Papp Gábor  és Sípos Melinda  izgalmas installációja pedig meghatározza a történet látványvilágát.

2012 MÁRC. 14 - 15.
A Táp Színház bemutatja - Kálmán Eszter: Hamupipőke / színház
Mi az első kép, ami eszünkbe jut Hamupipőke történetéből? A cipő? Egy seprű? Csupa tárgyi elem, kellékek. A lépcső, a palota... Helyszínek, díszletek. Szolgasors, varázslat... Csupa színházilag megjeleníthető fogalom. Már csak az ember hiányzik...

2012 MÁRC. 17 - 18.
KRÉTAKÖR (Fancsikai/Gulyás/Schilling): KRÍZIS-TRILÓGIA / FILM, OPERA, SZÍNHÁZ
A Krétakör legújabb projektje összegzi és továbbfejleszti a szervezet elmúlt 3 évben szerzett tapasztalatait. A Krízis a Gát család története: az egyes részekben a család három tagját különböző előadóművészeti formákon keresztül ismerhetjük meg.

2012 MÁRC. 20 - 21.
Kárpáti Péter: A pitbull cselekedetei / színház
Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után, ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk...

2012 MÁRC. 21 - 23.
A TERMÉSZETES VÉSZEK KOLLEKTÍVA bemutatja: VÉGTELENBE ZÁRVA/ színház
A TVK a VÉGTELENBE ZÁRVA c. előadásával visszatér ahhoz a nyelvhez, amelyet a ’80-as évek közepén, jóval a rendszerváltás előtt kialakított. Nemcsak visszatér, hanem újra is értelmezi, valamint szembesíti magát az eltelt idővel, s az eltelt idő tapasztalatával.

2012 MÁRC 25.
HOPPart & KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ: HAJRÁ HÁRY! / színház
SZEREZZEN DIPLOMÁT A HÁRY JÁNOS IGAZMONDÓ SZABADEGYETEMEN!
(A diploma alapfokú oktatásra jogosító végzettséget ad!)

2012 MÁRC. 26.
HOPPart Társulat - Kárpáti Péter: Szörprájzparti / színház
Az alkotók közös játékra hívják a nézőket, akik hol megfigyelők, hol résztvevők lehetnek – ahogy a helyzet éppen kínálja. Everyman (Akárki) parafrázis ez, egy a fiatalok számára jól ismert formába, a házibuliba rejtett haláltánc. A Szörprájzparti központi témája a szakítás-elválás halálként értelmezése, párhuzamba állítása.

2012 MÁRC. 29 - 31.
FRENÁK PÁL TÁRSULAT: HYMEN / tánc
Az ókori görögök Hymenaiosznak, a rómaiak Hymennek hívták azt az istent, akit hol Apollón, hol pedig Dionüszosz fiaként emlegettek. Származása bármennyire is bizonytalan volt, nagy tiszteletnek örvendett, s neve egyszerre jelentette a lakodalmat, a nászt és a dicséretére énekelt éneket.

Az ODEON Tékákban ingyenes a beiratkozás minden kártyatulajdonosnak

Hollán Téka, 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7., tel.: 06 1 349 2776
Corvin Téka, 1082 Bp., Corvin köz 1., tel.: 06 1 313 9896
Puskin Téka, 1052 Bp., Kossuth Lajos utca 18., tel.: 06 1 318 6464
Tabán Téka, 1016 Bp., Krisztina krt. 87-89., tel.: 06 1 213 7730
www.odeon.hu

Március 7: Trónok harca – 1. évad
Példátlan gyorsasággal került hazánkban is kiadásra George R. R. Martin hétkötetesre tervezett, és jelenleg ötödik könyvénél tartó fantasy-folyama, A tűz és jég dala első darabjából, A trónok harcából készült sorozat. A látványos adaptáció méltó körülmények között, igen magas költségvetéssel, nívós színészgárdával, és kényszerű kompromisszumok nélkül  született.
„Summa summarum,  a Trónok harca műfaja csúcsteljesítményének ígérkezik, sőt még azt is megkockáztathatjuk, hogy nem csupán a fantasyrajongók lelhetik örömüket benne.”
(Részlet –ts- kritikájából - Magyar Narancs 2011/18.)

Március 14: A dolog
Rendezte: Matthijs van Heijningen Jr.
John Carpenter legendás horrorjához, az 1982-ben készült A dologhoz az eddig elsősorban reklámokat és klipeket jegyző holland Mathijs van Heijningen Jr. első nagyjátékfilmje. A cím azonossága nem véletlen: az új film egyaránt értelmezhető a korábbi darab előzményeként és sajátos újraértelmezéseként, feldolgozásaként is – ily módon pedig méltó párja a klasszikus elődnek.
Rendezte: Matthijs van Heijningen Jr.

Március 21: Éjfélkor Párizsban
Rendezte: Woody Allen
Woody Allen New York, London és Barcelona után ezúttal a francia fővárosba érkezett, és hozzá intézett bájos és őszinte elragadtatással készült ódát. A magával ragadó időutazáson Párizs bohém múltja elevenedik meg, Picasso, Dali és Hemingway korszaka, nagyszerű színészek (Marion Cotillard, Adrien Brody, Kathy Bates, Léa Seydous) közreműködésével. A film nem csupán a rednező pályájának eddigi legnagyobb közönségsikere, de néhány napja a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját is megkapta.

Március 28: Tintin kalandjai: Az Unikornis titka
Rendezte:  Steven Spielberg
Steven Spielberg és Peter Jackson közös vállalkozása a trilógiának tervezett Tintin-feldolgozás. A különleges, űn. performance capture-technikával készült filmet élő szereplőkkel vették fel, és az ilyen módon felvett mozgást és mimikát alakították át digitálisan – így született meg az az egyedi világ, mely nem csupán dramaturgiájában, hanem látványában is hitelesen idézi meg a belga Hervé képregényeit.
A film DVD mellett Blu-Ray lemezen is kölcsönözhető lesz!

A Nemzeti Színház ajánlata:

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben immár negyedik alkalommal rendezzük meg a Nemzetközi Színházi Fesztivált, mely a hagyományoknak megfelelően idén is hazai bemutatóval, a Hamlettel indul március 16-án.
Adott egy fiatalember, aki nagy hírű külföldi egyetem hallgatója. Amikor a fiú elindult szülőhazájából, egy boldog, büszke apát, egy szép és szerető anyát és egy virágzó országot hagyott maga mögött. Hazatérve egy szabadságától megfosztott államot talál, élén a despota nagybácsival és saját anyjával. A fiatalember kutatni kezd, és megérti, hogy a legnehezebb feladatot kell magára vállalnia: feltárni és kimondani a jelen múltban gyökerező összes hazugságát.

Siket és nagyothalló nézőink számára ezúttal a Szent Johanna című előadásunkat „akadálymentesítjük” a 90 decibel projecttel együttműködésben. A március 27-i előadáson Nagy Adrienne jelnyelvi tolmács működik közre.

Márciusban lesz 10 éves az új Nemzeti Színház! A jubileumi ünnep részeként fotópályázatot hirdettünk:

Vegyen részt Ön is a Tragédia-fotópályázaton! Arra hívunk fel, buzdítunk minden érdeklődőt – amatőr és hivatásos fotográfusokat, alkotókat egyaránt -, hogy olvassák újra Madách művét és gondolataikat, érzéseiket komponálják képpé. A fotókat végleges – kinyomtatott, nagyított – formájukban, minimum A4-es (210 mm x 297 mm), maximum A1-es (594 mm x 841 mm) méretben várjuk 2012. március 9-ig.
Gondolattársítások – egy gondolat, két előadás címmel kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget hirdetünk tematikusan egymás mellé rendelt előadásainkra.

Közvetlen kapcsolat - Színházjeggyel a Mélycsarnokba. A Nemzeti Színház és a Műcsarnok együttműködése értelmében mindazok, akik a Nemzeti Színház előadásaira jegyet váltanak, tiszteletjegyet kapnak a Műcsarnok projektgalériájának, a Mélycsarnoknak a kiállítására. Február 23-tól április 22-ig a világhírű képzőművész, Marina Abramović Laoszban forgatott ötcsatornás videóinstallációját, fotóit és rajzait tekinthetik meg az érdeklődők.

Kíváncsiak vagyunk véleményére! Kérjük, válaszoljon az interneten és a színházban közzétett kérdőívünkre, hogy képet kaphassunk – az Ön megítélése alapján – eredményeinkről. Nekünk, a Nemzeti Színház alkotóinak, munkatársainak fontos számot vetni, megmérettetni, tudni azt, hogy Ön, kedves Néző, mit gondol eddigi munkánkról.

Áprilisi előadásainkra március 1-től válthatók jegyek a Színház jegypénztárában, az Andrássy út 28. sz. alatti jegyirodában, a www.nemzetiszinhaz.hu és a www.jegy.hu internetes oldalakon.

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. Egy előadásra 2 db jegy vásárolható kedvezményesen.
www.nemzetiszinhaz.hu

A Printa Design ajánlata:

A boltban minden termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg.
www.printa.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.