"Helyből húsz" februári programok

  • 2012. február 1.

Rólunk

 


 

 

Kedves Kártyatulajdonos!

Szeretnénk tájékoztatni partnerintézményeink februári kiemelt programjairól, melyekre az olvasókártya húsz százalék kedvezményt biztosít.

További részletek az intézmények weboldalain és a jegypénztárakban találhatók.

A Katona József Színház februári ajánlata:

13. hétfő 19:00
27. hétfő 19:00 75. előadás
A HŐS ÉS A CSOKOLÉDÉKATONA
1885, szerb-bolgár határ, éjszaka. Egy fiatal lány, Raina hálószobája erkélyén ábrándozik vőlegényéről, Szergejről, aki – akárcsak a lány apja – a szerbek ellen harcol éppen. Szergej igazi hős, neki köszönhető, hogy a legutóbbi ütközetben a bolgárok megfutamították a szerbeket. Az ellenséges hadsereg most a városkán keresztül menekül. Raina aludni készül, de egy idegen katona mászik fel szobájába. A férfi piszkos, pimasz, tárgyilagos és félti az életét: egyáltalán nem olyan, mint ahogy Raina a hősöket elképzelte… Zenés komédia Várady Szabolcs dalszövegeivel és Monori András balkáni muzsikájával, Máté Gábor rendezésében.

17. péntek 19:00
IVANOV
Ivanov, aki néhány évvel ezelőtt még minden erejét a munkájába ölte, és teljes hittel tekintett a jövőbe, harmincöt éves korára fásultan és életkedvét veszítve gyötrődik, próbálja megfejteni állandó levertségének okát, s visszatalálni régi, életerős önmagához. Az egykor elszánt és sikeres embert önundor kínozza, és szűnni nem akaró bűntudattól szenved. Vajon visszaadhatja-e Ivanov elvesztett ártatlanságát egy új szerelem? Lehet-e tiszta lappal új életet kezdeni, semmissé tenni azt, ami volt?

2. csütörtök, 14. kedd, 25. szombat 19:00
A FILOZÓFUS
Bessenyei György 1777-ben írt, a mai „modern magányosság” korában rendkívül aktuális vígjátékának címadó hőse Párménio, a gáláns szalonélet üres csillogásától elforduló, önmaga kedvére filozofáló gyöngéd nemesifjú, aki Kopernikusz-t, Descartes-ot, Locke-ot olvas, a világ értelmét kutatja, a történelem tanulságaiban mélyed el – és szkeptikus marad ismeret- elméletében. De a szerelem elől ő sem tud elmenekülni...
„Csupa íz, zamat, illat, tünemény, virgonc játék, vég nélküli élvezet. Szertelen bolondozásokba ojtott merengés a világ folyásán. Nekiszabadult, csúfolódó komédiázás, elsőrangú mulatság.” Kovács Dezső (szinhaz.net)

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat.
www.katonajozsefszinhaz.hu

A Katona József Színház Kamrájában a következő programokra érvényes az olvasókártya februárban:

21. kedd 19:00 (SUFNI)
CSENDET AKAROK
Csalog Zsolt monodrámája Fullajtár Andrea tolmácsolásában. „Az író, amikor ír, általában fantáziájára hagyatkozik, vagy személyes emlékezetének törmelékéből építkezik. Nekem gyenge az emlékezetem, és a képzelőerőmet se tartom sokra: szívesebben dolgozom élő modellről. „Dokumentumot” írok, létező, egyedi alakok portréit rajzolgatom. Ez a nőalak, Etelka, aki itt 'megszólal, ha jól végeztem magam vállalta dolgomat, élethűen és egészen olyan, mint az a valóságosan köztünk élő budapesti hajléktalan asszony, akivel találkoztam, aki mesélt nekem, beavatott élete drámájába: ezt az igazi „mesét” ketten írtuk.”

5. vasárnap, 17. péntek 19:00
A HÉT ASSZONYA
SzépRóza monológok hét nőről Csákányi Eszter tolmácsolásában, Parti Nagy Lajos tollából.
A hét nő persze egy nő s az egy persze hét és több. Ami összeköti őket, az egyrészt a nyelv, másrészt a színésznő maga, s persze a nagyon egyszerű „hordozható” tér, ahol-amelyben megtörténnek. Amúgy ez egy presszó-kocsma-kávéház tere, egy elnyűtt zongora körüli kicsi tér székkel, asztallal, alkalom a beszédre, emlékidézésre, kitárulkozásra, és persze a játékra.

7. kedd 19:00
26. vasárnap 19:00 25. előadás
SZIRÉNÉNEK
A szatírjáték különös műfaj. A hagyomány szerint az antik drámaelőadásoknak ez a darabja, a tragédiák komorságát oldandó, az emelkedett témákat is nevetség tárgyává tehette. Nádas Péter Szirénének című újkori szatírjátéka, az európai kultúra egyik alaptörténetének, Odüsszeusz vándorlásának témáját dolgozza fel, tengereken, korokon és háborúkon átívelő, sajátos és módfelett ironikus formában. Míg Odüsszeusz a hazáját, addig fiai Odüsszeuszt keresik – bár lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha inkább elkerülnék egymást…

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat.
www.katonajozsefszinhaz.hu

Az A38 Hajón a következő programokra érvényes az olvasókártya februárban:

2. csütörtök, 21:00
Neston meets A38 – Roberto Rodriguez (FI), Nesta, Add2Basket, Gerryson, Holic
Neston meets A38 - Roberto Rodriguez (FI) live act, Nesta, Add2Basket, Gerysson, Holic. Az egyik legeslegjobb finn dj mexikói névvel és tűzzel veszi birtokba a szíveket perzselő zenéjével!

3. péntek, 20:00
Tours de France – DJ Click (FR) & live band, Balkan Fanatik, DJ Click dj set
Ütős francia, balkáni és cigányzenék breakbeattel, drum'n'bass-szel és egyéb elektronikai csodákkal párosítva úgy, ahogy azt csak lehet és kell egy igazán sodró mulatós bulihoz. A koncertek után dj Click ezeszínű szettje táncoltat még sokáig.

16. csütörtök, 20:00
Random Trip 3. Születésnap, vendégek: Columbo (Brains, Irie Maffia), Eckü (Hősök), Fábián Juli, Fehér Balázs (The Carbonfools) és Judie Jay
Random Trip 3. Születésnapi Koncert megannyi kiváló vendéggel: Columbo (Brains, Irie Maffia), Eckü (Hősök), Fábián Juli, Fehér Balázs (Carbonfools), Judie Jay (Beat Dis!), Kasai /DOM/, Qka Mc (Animal Cannibals), Saiid (Akkezdet Phiai), Sárik Péter. A zenészek: Premecz Mátyás (Kék Nyúl hammond Band, Loveguards), Bata István (David Yengibarjan Trió), Dj Q-Cee (Vinyl Warriorz) és Delov Jávor (Turbo).

17. péntek, 20:00
Zdob si Zdub (MD), Romano Trajo
Moldávia legszédületesebb exportcikke, a népi-hardcore energiabomba, Kelet-Európa Red Hot Chilli Peppers-e ismét a Hajón. Előttük a remek győri Romano Trajó cigányzenekar.

17. péntek, 23:00
Technokunst- Edit Select (UK), Shifted (UK), Isu, Dork, vizuál: Kiégő Izzók
A londoni elektronikus zenei szcéna pionírjai és máig szédítő erejű, újító energiájú szereplői, akik már megjárták és beizzították a világ legjobb klubjait is, amilyen a Space Ibiza, a Berghain, a Fabric, a The Loft, a Sub club, a The Arches és mások.

18. szombat, 20:00
Tours de France - Phoebe Killdeer (ex-Nouvelle Vague) and The Short Straws (FR)
A lehengerlő hangú Phoebe Killdeer és zenekara Tom Waits és Nick Cave lidércesen jó hangulatait karcos rockba, szédítő soulba és zsigeri bluesba mártja.

22. szerda, 20:00
A 20. Sziget bemutatja: Che Sudaka lemezbemutató + Anselmo Crew
Che Sudaka, ez a barcelonai salsa-ragga-hiphop-punk-utcazene bomba nem először robban Magyarországon, de a zenekar fellépései kihagyhatatlanok: Manu Chao óta nem volt ilyen energikus előadója Spanyolországnak. Szinte napra pontosan egy évvel legutóbbi A38-as fellépése után, 2012 februárjában a Che Sudaka visszatér, hogy bemutassa tizedik születésnapja alkalából megjelent új nagylemezét. A jubileumi koncert fényét a vendégzenekar, az Anselmo Crew emeli, aminek tagjaival a Che Sudaka-legények amúgy is jó barátságban vannak, olyannyira, hogy tavaly közös videóklipet is készítettek.

23. csütörtök, 21:00
Emika (Ninja Tune / UK), Cadik, Kriszo & FAUL live, Gumilap & Zosha
A dubstep kereteit az egyik legizgalmasabb módon tágító, megújító, továbbvivő ifjú szupersztár a cseh születésű, Bristolban nevelkedett, Berlinben élő Emika, a Ninja Tune legújabb üdvöskéje. Ezen az estén elképesztően kifinomult zenéjét hallhatjuk a hazai szcéna nagyjainak legújabb hangtöltetei mellett.

24. péntek, éjféltől
Palotai50 Series no. 5 – A Tilos az Á-tól az A38-ig
Ütős, sodró funk, kitűnő, szívtipró indie, kiváló elektronika és még egy csomó meglepetés a budapesti szcéna új kiválóságaival egy remek hangulatú, bulizós estén, a Mary Popkids második szülinapján.

25. szombat, 21:00
Jazzanova live feat. Paul Randolph (DE) - The I Human Tour 2012, Marge lemezbemutató koncert, Jazzanova dj set
The I Human Tour 2012 - Jazzanova live (DE) feat. Paul Randolph (US), Jazzanova Dj set Alexander Barck, Marge lemezbemutató koncert! A világ egyik legjobb nu-jazz formációja a berlini székhelyű zenekar, amely példaképnek számít a jazz house, a chill-out és a deep house műfajokban, akik mellé beszáll a Braziliában nevelkedett, kitűnő soul-os amerikai énekes, Paul Randolph is. Előttük az egyszerre finom és különleges elektronikával fűszerezett, dzsesszes hangulatokat hozó Marge lép fel. Vacsorás koncertjegy is váltható, melynek menüje: Bőrös kapirgálós csirkesteak párolt paradicsomos zöldbabbal és póréhagymás árparizottóval + Francia toast krémsajttal és fekete ribizlivel sütve.

Az olvasókártya érvényes az a la carte fogyasztásra, illetve a különleges ajánlatból a kedvezményes koncertekhez kapcsolódó vacsorákra.

A Ludwig Múzeum februári ajánlata:

BAKOS. Rita Ackermann
2011. november 18. - 2012. március 18.

Rita Ackermann közel húsz éve hagyta el Budapestet és költözött New Yorkba, ahol azóta él és dolgozik. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán eltöltött két év után ment az Egyesült Államokba, hogy a vizuális művészetek itthon szűkebben értelmezett határait és keresztreferenciáit intenzívebben élje meg.
Ackermann a Hanes Foundation támogatásával, egy éves ösztöndíjjal a New York Studio School of Painting, Drawing and Sculpture iskolában tanult, majd a kilencvenes évek új irányzatokat hozó New York-i kulturális közegében művészete gyökeret vert. Az akkori enfant terrible atmoszférának (Larry Clark-Kids, Harmony Korine-Gummo, Sonic Youth, Karen Kilimnik, Mike Kelly-Destroy All Monsters, Bernadette Corporation) egyik jellemzője volt, hogy a műfaji kereteket átlépve vegyítette a divat, a zene és a legkülönfélébb képzőművészeti műfajok kifejezésmódját, nyelvét, eszközrendszerét. Már a művész korai munkáin megfigyelhető a művészeti médiumok összeolvasztására törekvő de/rekonstruktivista szellem, ami formát és rendszert bont; a kollázs építkező és a rajz szabad rendszerépítésének kombinálása jellemzi.
Korai munkái - mindenekelőtt rajzok és kollázsok - kalligrafikus, poétikus, improvizációt idéző művek, és elsősorban saját közegének, valamint az ún. youth culture személyes és kollektív problémáival, szexualitással, drogokkal, hatalmi pozíciók megkérdőjelezésével, bizonytalansággal és kontemplatív sorskereséssel foglalkoznak. Ez az önmagából kiinduló, de több dimenzióban inspirált és terjeszkedő, valamint az önrombolás romjaiból építkező stílus meghatározza Ackermann csaknem teljes munkásságát egészen 2010-ig, ami a kiállítás anyagán egyértelműen és folyamatosan követhető. Az elmúlt év új művei, egy teljesen letisztult, két színre és egy kompozícióra épülő sorozat, a Fire by Days (Tűz, napról napra) elsőként itt, Budapesten kerül bemutatásra.

Tárlatvezetés: Yona Friedman, Kiállítótér, 2. emelet, 2012. február 04. 16.00-tól
Tárlatvezetés angolul: Yona Friedman, Kiállítótér, 2. emelet, 2012. február 04. 17.00-tól
Tárlatvezetés: Rita Ackermann, Kiállítótér, 2. emelet, 2012. február 05. 16.00-tól
Tárlatvezetés: Rita Ackermann, Kiállítótér, 2. emelet, 2012. február 12. 16.00-tól
Tárlatvezetés: Rita Ackermann, Kiállítótér, 2. emelet, 2012. február 19. 16.00-tól
Tárlatvezetés: Rita Ackermann, Kiállítótér, 2. emelet, 2012. február 26. 16.00-tól

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.ludwigmuseum.hu

Az ÍRÓK BOLTJA februári programjai:
A programok 16.00-kor kezdődnek, az eltéréseket jelezzük!

Ha január 30. és február 12. között az Írók Boltjában vásárol könyvet, ajándékba megkapja a Bolt 2012-es naptárát!

2. csütörtök 17 óra, HÁTTÉR
Domán István: Szembesülés, bemutatja: Bächer Iván. A kötetből részleteket olvas fel: Garai Róbert


7. kedd 15 óra, ÍRÓK SZANATÓRIUMA
Nyugtatók helyett vegyen (be) szépirodalmat! Az Írók Boltja délutáni szalonja, ambuláns szanatóriuma a nyüzsgő nagyváros szívében. Keresztury Tibor vendége Tóth Krisztina. A sorozatot a MASZRE támogatja.

15. szerda, MAGYAR LETTRE
A Lettre folyóirat délutánja
Közreműködnek a téli szám szerzői: Horváth Viktor, Pályi András, Vörös István és a szerkesztő: Karádi Éva

16. csütörtök, ÍRÓK BOLTJA KEREKASZTAL
Örkény 100 – Száz éve született Örkény István. Isten hozta, Őrnagy úr! c. film vetítése Gerőcs Péter beszélget Tarján Tamással.
A sorozatot a MASZRE támogatja.

21. kedd, 15 óra, ÍRÓK SZANATÓRIUMA
Nyugtatók helyett vegyen (be) szépirodalmat!
Az Írók Boltja délutáni szalonja, ambuláns szanatóriuma a nyüzsgő nagyváros szívében Keresztury Tibor vendége Németh Gábor.
A sorozatot a MASZRE támogatja.

22. szerda, KALLIGRAM
L. F. Céline: London Bridge c. regényéről és Szávai János: Szenvedély és forma c. tanulmánykötetéről a szerzővel és a fordítóval, Szávai Jánossal Mészáros Sándor beszélget.

23. csütörtök, ÍRÓK BOLTJA KEREKASZTAL
Ottlik 100 – Száz éve született Ottlik Géza. Beszélgetnek: Györe Balázs és Jánossy Lajos
A sorozatot a MASZRE támogatja.

29. szerda 19 órától, ÉS-KVARTETT
Az est témája Bodor Ádám: Verhovina madarai című regénye lesz. A beszélgetés résztvevői: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor és Szilágyi Zsófia. A beszélgetést vezeti: Károlyi Csaba
A sorozatot a MASZRE támogatja.

Az olvasókártya minden könyv és folyóirat vásárlása esetén érvényes.
www.irokboltja.hu

A Nemzeti Színház ajánlata:

Nyerje meg a Nemzeti Színház díszpáholyát! Minden hónapban kisorsolunk egy szerencsés nézőt, aki nyolcadmagával a Nemzeti Színház díszpáholyából tekinthet meg egy előzetesen egyeztetett előadást, ha előző hónapban minimum 6 jegyet vásárolt egyszerre és megadta nekünk elérhetőségeit. (A Magyar Narancs-olvasókártyával egy előadásra csak 2 db jegyet vehet kedvezményesen, de ha ugyanakkor vásárol másik két előadásra is 2-2 jegyet, akkor a kedvezmény érvényesítésén túl még a díszpáholy sorsolásra is eséllyel pályázhat!)

Február 3-án, pénteken a Nagyszínpadon mutatjuk be Bródy Sándor: A tanítónő című klasszikus színművét Novák Eszter rendezésében. Bródy Sándor száz éve írt „falusi életképe” ma is minden elemében ismerős – a korrupció, a zaklatás, az álszent gőg, irigység, unalom –, minden olyan, mint ma, de még a boldog békeidők finomabb árnyalataival. Tóth Flóra szerepében egy fiatal egyetemista, Szilágyi Csenge debütál.

Február 4-én, szombaton Ulrich Hub: Náthán gyermekei című művének magyarországi bemutatójára kerül sor a Gobbi Hilda Színpadon. A 12-16 éves kor között ajánlott ifjúsági előadás a bibliai Náthán és családja történetét próbálja közérthetően, a fiatalok számára megragadhatóan értelmezni és előadni. A felekezeti, vallási hovatartozást, a hitek egymás mellettiségének lehetőségeit vizsgálja az előadás egy közös társas-játékban, Kulka János főszereplésével, Gigor Attila rendezésében. Az ifjúsági előadáshoz drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, melyre az iskolák a Nemzeti Színház közönségszervezésén jelentkezhetnek.

Februárban három vendégjáték révén a budapesti közönség is megismerkedhet vidéki és határon túli színházak munkájával: a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata Jordán Tamással a főszerepben Az ügynök halálát hozza el a Duna–partra február 28-án, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata repertoárjából pedig a Bányavirág és a Platonov című előadás lesz látható február 18-án és 19-én a Nemzeti Színházban.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának vendégjátékaira érvényes a Magyar Narancs-olvasókártya!

A Bányavirág című darab szerzője, Székely Csaba így ír:
"Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élte értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb.
Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág. (…) A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak."

A Platonov Csehov kevésbé ismert, és ritkábban játszott darabja, amelynek alapproblémája az, hogy egy olyan világban, amelyben az élethelyzetek nagyon erősen meghatározzák az emberek életlehetőségeit, hogyan lehet létezni, megőrizni az egyéniséget és a nemesebb ambíciókat, mi hiteles és mi hamis az emberben, az emberi kapcsolatokban. A Platonov a magányosság különös tragikomédiája, ahol a címszereplő egyfajta abszurd anti-Don Juanként jelenik meg. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Harsányi Zsolt rendezésében megpróbálja kibontani a Csehov-szöveg sajátosan összetett viszonyrendszereit, s egy a mai korban is érvényes problémaként, a kortárs színjátszás eszközeivel – nagy hangsúlyt fektetve az akusztikus effektusokra és a fényhasználatra – bemutatni a Platonov történetét.
http://www.nemzetiszinhaz.hu/vendegjatekok_februarban_a_nemzetiben/

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. Egy előadásra 2 db jegy vásárolható kedvezményesen.
www.nemzetiszinhaz.hu

A Cirko-Gejzír februári bemutatói:

február 2.: ÖRDÖGSZIGET
(King of Devil's Island, norvég, 2010, 120 perc)
Rendező: Marius Holst
Az Ördögsziget a XX. század elején, Norvégiában, Bastoy szigetén játszódik egy ott működött, nagyon kegyetlen, fiatalkorúak számára fenntartott büntetés végrehajtási intézményben.
Az őrök szadista módszerekkel gyakorolták hatalmukat a bentlakókkal szemben és oktatás helyett gyakorlatilag rabszolgaként, fizikai munkát végeztettek velük embertelen körülmények és időjárási viszonyok között.
A 17 éves Erling beköltözésével megváltozik a lakók és az őrök élete is, az addigi behódolás, alkalmazkodás időszakának vége lesz, lázadás tör ki a szigeten és a káosz lesz az úr.
Szereplők:
Stellan Skarsgår - igazgató
Benjamin Helstad - Erling / C-19
Kristoffer Joner - őr
Trond Nilssen - Olav / C-1

február 16.: ÜVÖLTŐ SZELEK
(Wuthering heights, angol, 2011, 129 perc)
Rendező: Andrea Arnold
Andrea Arnold rendezőnő a hírneves adaptációk romantikus, melodrámai megközelítését a korábbi filmjeire (Red Road, Akvárium) jellemző könyörtelen kisrealizmusra cserélte – szándékai szerint Emily Bronte korának metsző valóságát és a regény valódi nyerseségét tárva elénk. A színes bőrű főszereplő választásával pedig napjaink rasszista problémáira is reflektál.
Egy yorkshire-i farmer liverpooli útjáról egy néger kisfiúval (Heathcliff) tér haza. Az árvát a farmer gyerekei ellentétesen fogadják. A fiútestvér rasszista megjegyzéseit fizikai erőszakkal nyomatékosítja, míg a lány, Cathy egyre szorosabb barátságot köt Heathcliffel, ami lassan megszállott szenvedélybe fordul...
Szereplők:
Kaya Scodelario - Catherine Earnshaw
James Howson - Heathcliff

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes.
www.cirkofilm.hu

A TRAFÓ Kortárs Művészetek Házában minden előadásra - kivéve a zenei rendezvényekre - érvényes az olvasókártya.

2012 FEBR. 2 - 4.
Tünet Együttes: Voks - PREMIER / tánc
A Voks által feltett kérdések egyszerre nagyon aktuálisak, és történelmi korokon átívelőek: mit tehetünk, mit kell tennünk, ha addigi társadalmi életünk evidenciái, keretfeltételei egyszer csak megdőlnek? A kollektív döntés és egyéni felelősség témáját a Tünet Együttes új bemutatója interaktív technikai megoldás segítségével dolgozza fel – a nézők közreműködésével.

2012 FEBR. 7 - 8.
Természetes Vészek Kollektíva:Aura – Transzparens illúzió / divatszínház
Az előadás három kiemelkedő koreográfus-táncosnő aktív jelenlétére és koreográfiájára épül. A hagyományos színpad-nézőtér viszonyt megbontva a táncosok a térben három különálló színpadon helyezkednek el.

2012 FEBR. 13.
HOPPart Társulat - Kárpáti Péter: Szörprájzparti / színház
„Van egy csajom, vagyis volt egy csajom a Damjanich utcában és egy másik a Rumbach Sebestyénben. A Rumbach Sebestyén azt hiszi, hogy a Damjanichban lakom, a Damjanich meg hogy a Zichy Jenő utca valahányban. És igazából hol laksz? Itt. Mától. De erről... erről a fekete lyukról, erről senki nem tud. Csak te... meg a Nyúl.".

2012 FEBR. 17 - 18.
Kidd Pivot: Dark Matters / tánc
Az univerzumban létező „sötét anyag” semmilyen műszerrel sem figyelhető meg, csupán a környezetére gyakorolt hatásából következtetnek a jelenlétére. Kozmikus szél, titokzatos működésű matéria. Crystal Pite koreográfus Dark Matters (Sötét anyagok) című előadásában ezt az ismeretlen szubsztanciát állítja párhuzamba az emberi testben és lélekben munkáló rejtélyes erőkkel.

2012 FEBR. 20 - 21.
HOPPart & KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ: HAJRÁ HÁRY! / színház
SZEREZZEN DIPLOMÁT A HÁRY JÁNOS IGAZMONDÓ SZABADEGYETEMEN!
(A diploma alapfokú oktatásra jogosító végzettséget ad!)

2012 FEBR. 22 - 24.
DV8 (UK): Can We Talk About This? / fizikai színház
1986-os megalapítása óta a DV8 a világ vezető fizikai színházi társulataként szerzett hírnevet. Az utóbbi években az angol csoport dokumentarista stílusú produkciók felé fordult, amelyekhez archív dokumentumokat és a élő interjúkat is felhasználnak.

2012 FEBR. 27.
Kárpáti Péter: A pitbull cselekedetei / színház
Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után, ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk...

2012 FEBR. 28 - 29.
A PanoDráma bemutatja: Szóról szóra / színház
A Szóról szóra a magyarországi 2008-2009-es romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakciót és felelősségét a mai hazai légkör kialakításában.

A MODEM februári ajánlata:

A Vacsora / Das Abendmahl
Botond kiállítása
2012. február 4 – május 27.

A Modemben február 4-től látható a 2010-ben elhunyt művész, Botond A Vacsora/ Das Abendmahl című műcsoportja. Az 1949-ben Pécsett született művész Nürnbergben és Budapesten élt és alkotott. Szerteágazó tevékenysége a kisplasztikától és rajzoktól kezdve az asszemblázsokon, térszobrokon, térinstallációkon át egészen a nagyléptékű projektekig ível, amelyekkel Botond nemzetközi elismerést vívott ki. Művei a múlandóság intenzív tapasztalatát közvetítik és civilizációkritikai kérdéseket vetnek fel. Az anyagokkal és technikákkal való kísérletezés adja alkotásai sajátos érzéki minőségét és formai sokrétűségét.
A Vacsora/Das Abendmahl című utolsó sorozatában Botond megidézi a passiótörténetet és más keresztény témákat dolgoz fel. Leonardo Utolsó vacsorájának, Veronika kendőjének és a Torinói lepelnek változatainak hordozójaként a teherautó-ponyvát választotta, hidat képezve ezáltal a keresztény kultúra archaikus témái és a jelen között.
Leonardo Utolsó vacsorája művészek számtalan generációját ihlette másolatokra és parafrázisokra. A kétdimenziós freskót Botond kiterjesztette a térbe, sajátos térinstallációt alkotott. A Vacsora tér–képként a nézőt a mű aktív részesévé teszi, s központi műként egyfajta szakrális centruma a kiállításnak.
A Torinói lepel, amelyben Jézust a keresztrefeszítés után eltemették, relikviaként tisztelt. Botond a teherautóponyván egy emberi test struktúráját dolgozta ki, s ezzel az absztrakt hamisítással új fényt vetett a kétséges eredetű kultusztárgy körüli folyamatos vitára. Veronika kendője, amelyen Jézus arcképe mint az igazi képmás (Vera icon) látható, Botondot 14 darab saját változat elkészítésére inspirálta.
A Vacsora műcsoport nyitott diskurzus a vallásról és a keresztény hitről: a művész a nézőt arra készteti, hogy az általa teremtett üres helyeket saját tapasztalataival és érzelmeivel töltse meg.

3. emeleti kiállítótér
A szépség vonalai. Aktok az Antal-Lusztig-gyűjteményből
december 1. – február 26.

Hét milliárd emberi agy nagyjából. feLugossy László retrospektív
Január 21- április 29.

A Sárospatakon élő FeLugossy László sokoldalú, kreatív életművét nem lehet egymástól elkülönülő korszakokra bontani, inkább csak újra- és újra felbukkanó motívumok köré csoportosíthatjuk munkáit. A kelet-európai underground tipikus képviselője, a hagyományos műfaji kereteket átszakító művészeti kísérletein belül hangköltemények, nyers-hús-kompozíciók, happeningek, performance-ok, ready made-k, objektek, environment-ek is jelzik sokrétűségét. Stílusában a pop art direkt tárgykultusza gyakran keveredik a grafittik szókimondó szexuális jelképrendszerével. FeLugossy a jellegzetesen földközeli paraszti és kispolgári világ, a kiürült folklór és a másodosztályú modernizmus keveredéséből egy sajátos, asszociációkban gazdag univerzumot épít fel. A képzőművészet mellett irodalommal, filmmel és zenével is foglalkozik. Alapítója az A. E. Bizottság zenekarnak és a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak.
A kiállítás részei: „prológus” „háztáji” „az út” „kísérlet” „boldog világvége”

FeLugossy László: RAKÉTA ELV /DHARMA MENEDÉK-LÖVEDÉK/

„…mert így fogalmaztam, pedig eredetileg nem így szeretem volna, mert az volt a szándékom, hogy teljesen másképp fogalmazzak, de ez valahogy így jött össze bennem, mert csak mondom-mondom, amit gondolok vagy érzek, s közben azt is érzem, hogy úgy mondom, ahogy kijön, pedig mintha másképpen szeretném mondani, úgy ahogy éppen nem jön ki, de ez csak pont olyan, mintha egy lakodalomban a menyasszony csak egy tánc lenne, gondolatban felemelve a mennybolton táncolva, lebegtetve, miközben én meg az ünnepi tortát majszolva nézem ezt a rabul ejtett előadást még el nem ájulok, mert oly kimerítő ez a gondolati felemelés, amely csak egy röpke előjátéka önmagam felemelésének, az elröppenni látszó idő abszolút visszafordíthatatlanságát visszafordítva, minden szorító kategóriát kijátszva, egyszerűen azon döbbenek meg, hogy mit is akarok én itt ezzel mondani, mivel úgy volt, hogy teljesen másról fogok beszélni,…”

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes.
www.modemart.hu

A KINO februári bemutatója:

Beszélnünk kell Kevinről
És fogunk is. A fenti címen készült filmet február 10-én, pénteken, az esti hét órás vetítés után a Kino moziban pszichiáter részvételével vitatjuk meg, a közönséggel együtt felgombolyítva a filmben látott viszonyokat, okokat – már amennyire lehetséges. Így próbáljuk meg feltérképezni Kevin (Ezra Miller) és anyja (Tilda Swinton) kapcsolatát egymással és a világgal. Hódi Ágnes gyermek- és felnőtt pszichiáter lesz ebben szakértő segítségünkre.
A filmet, mely a Kinoban február 9-től lesz látható rendszeresen a műsoron, szerte Európában nagy várakozás előzi meg, ahol már bemutatásra került, nagy sikert aratott. Tilda Swinton és a rendező, Lynne Ramsay számos elismerő díjat, illetve jelölést kapott, a film alapjául szolgáló, azonos című könyv (szerzője Lionel Shriver, itthon a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg) szintén egyre keresettebb. A kötet a vetítés helyszínén is megvásárolható lesz, 20% kedvezménnyel.

Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes.
www.akino.hu

Az ODEON Tékákban ingyenes a beiratkozás minden kártyatulajdonosnak

Hollán Téka, 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7., tel.: 06 1 349 2776
Corvin Téka, 1082 Bp., Corvin köz 1., tel.: 06 1 313 9896
Puskin Téka, 1052 Bp., Kossuth Lajos utca 18., tel.: 06 1 318 6464
Tabán Téka, 1016 Bp., Krisztina krt. 87-89., tel.: 06 1 213 7730
www.odeon.hu

Február 15: Fertőzés
Rendezte: Steven Soderbergh
Az állandóan új műfajokkal kísérletező film-fenegyerek, Steven Soderbergh ezúttal járványfilmet készített – vagyis eljátszott a gondolattal, mi lenne, ha egyik napról a másikra egy világméretű járvány tizdelené meg a Föld népességét. Víziójához igazán impozáns színészgárdát toborzott össze – Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate winslet, Jude Law, Laurence Fishburne és Marion Cotillard mind felveszi a küzdelmet a gyilkos vírussal.

Február 15: A nyugtalanság kora
Rendezte: Gus Van Sant
A hollywoodi fősodortól egyre tudatosabban távolodó Gus Van Sant legújabb rendezése különös szerelmesfilm, egyúttal újból sajátos generációs kór- és körkép, az Otthonom, Idaho, az Elefánt és a Paranoid Park után. Hőseink, a halál bűvöletében élő, szabadidejében idegenek temetésére járó Enoch (Henry Hooper) és a rákbeteg Annabel (Mia Wasikowska) váratlan találkozásukkor azonnal érzik a kettejük közt meglévő különös köteléket. Kapcsolatuk egyszerre hordozza magában a szerelem és a halál bizarr kettősségét.

Február 15: Jane Eyre
Rendezte: Cary Fukunaga
Charlotte Bronte regényéből több tucat mozgóképes adaptáció született eddig – a sorban a legutóbbi tavaly készült, Cary Fukunaga rendezésében, aki többek között operatőrként is dolgozott, és talán ennek tudható be a mű lélegzetelállító képi világa, mely végig szervesen illeszkedik a történethez. A főszerepben a tavaly nem kevesebb, mint négy filmben szerepet vállaló – ezáltal végérvényesen sztárrá váló - Michael Fassbendert, valamint Mia Wasikowskát láthatjuk, akinek így ugyanaznap két filmje is a tékákba kerül.

Február 22: Made in Hollywood
Rendezte: Sofia Coppola
„Sofia Coppolánál szinte alig emelkedik ki a látszólag egynemű felületből az, amit észre kell venni. Leheletfinom párhuzamokkal dolgozik, úgy teremt közeget, hogy észre sem vesszük, úgy módosít jelentést, hogy csak akkor tűnik fel, amikor már túl vagyunk rajta. Intelligens, érzékeny mozi.”
(Részlet TPP kritikájából – Magyar Narancs 2011/44.)

Február 22: A bőr, amelyben élek
Rendezte: Pedro Almodovar
„(…) egy hamisítatlan Pygmalionba oltott kortárs Frankensteinnel álunk szemben. A James Whale-től Mundruczó Kornélig annyiszor elregélt mítoszt a régi motoros spanyol szerző minden manírjával együtt is eredetien és hatásosan csomagolja újra.”
(Részlet Békés Bálint kritikájából – Magyar Narancs 2011/36.)

Február 22: Blue Valentine
Rendezte: Derek Cianfrance
„(…) két bazi nagy alakítás, két minden technikai kategóriában jeles jelenlét. Annál is jelesebb, mert a színészek nemcsak a megsavanyodott házasokat adják elő, hanem a múló időt, a savanyodás előtti, pályakezdő énjeiket is. Az unhappy end drámája mellé oda van téve szépen a happy kezdet, a bohó közeledés, a reményteljes egymásra találás egy-egy szép – bár a családi minták miatt kicsit már így is beárnyékolt – pillanat is.”
(Részlet –kg- kritikájából – Magyra Narancs 2011/33.)

A pécsi Apolló mozi februári ajánlata:

Az ember tragédiája
Magyar animációs film/Hungarian animation, 2011, 160 perc
Rendező: Jankovics Marcell
02.04. és 05.

Barney és a nők /Barney’s Version
Kanadai romantikus vígjáték/Canadian comedy, 2010, 134 perc
Rendező: Richard J. Lewis
Szereplők: Paul Giamatti, Rosamunde Pike, Dustin Hoffman
02.03-07-ig

A tetovált lány /The Girl with the Dragon Tatoo
Amerikai/American szinkronizált thriller, 2011, 158 perc
Rendező: David Fincher
Szereplők: Rooney Mara, Daniel Craig, Stellan Skarsgard
02.09-15-ig

Az élet fája /The Tree of Life
Amerika filmdráma/American drama, 2011, 139 perc
Rendező: Terrence Malick
Szereplők: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain
02.10-14-ig

Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes. www.apollo-pecs.hu

A Printa Design ajánlata:
A boltban minden termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg.
www.printa.hu

Figyelmébe ajánljuk