A Kemény család

  • 2016. július 28.

Snoblesse

Egy irodalmi nagycsalád: István, Lili és Zsófi Kisharsányban.

„Hogy az egész világon a legjobb dolog? Hát, ilyen már elég régen lehetett, ha volt egyáltalán, mert az ember az idő múltával egyre kevésbé lelkes. Műfajon belül éreztem ilyesmit: legutóbb Az iskola a határon újraolvasásakor: ennél jobb regényt írni teljesen fölösleges. És az utolsó New York-i unplugged Nirvana-koncertről a Where did you sleep last night? Ennél szebben meg nem lehet énekelni” – árulta el nekünk Kemény István.

Kemény István, Kemény Zsófi és Kemény Lili

Kemény István, Kemény Zsófi és Kemény Lili

 

„A versírásban az a játék, hogy olyan hosszabb-rövidebb félsorokat keresel, amikben szilárd maggá sűrűsödik a nyelv. Egy-egy jól eltalált, pontosan szerkesztett mondat, mag, ha bekerül egy olvasó fejébe, mert pont olvasta, pont jókor olvasta, pont meg is je­gyezte, akkor úgy működik, mint egy vírus. Hozzácsatolódik saját élményekhez, saját gondolatokhoz, befészkel az emberbe” – vallotta meg nekünk Kemény Lili.

A beszélgetésen a másik Kemény lány, Zsófi is jelen lesz – többi családtagjához hasonlóan ő sem tétlenkedik irodalmi ügyekben. Jelent már meg verseskötete (Nyílt láng használata), sőt, ifjúsági regénye (Én még sosem) is.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.