Este a muzsikát, délelőtt a csendet - Gryllus Dániel zenész

  • rés a présen
  • 2016. július 1.

Snoblesse

Július 15–17-ig Fatemplom Fesztivál

rés a présen: A Kaláka Fesztiválnak épp vége, de mindjárt kezdődik a Fatemplom. Hány fesztivál szervezésében dolgozol?

Gryllus Dániel: Az idei már a 37-ik Kaláka Fesztivál volt. Kiket hívjunk meg, hol legyenek az események, miből finanszírozzuk, ebben mindig voltak segítőim, de nagyjából ez a feladatom. Valaha folkfesztiválnak hívtuk, de olyanból ma már sok van. A Kaláka Fesztivál egyedi. Műfaji sokszínűségében is, akár kiállítás, akár színház vagy koncert, szellemiségében mind kapcsolódik hozzánk. Időben most kis szünet következik, és jön a Fatemplom Fesztivál, szabadtéri és templomi koncertek sora, aztán a Kaláka versudvar Kapolcson a Művészetek völgyében, az pedig a költészet és a zene kapcsolatáról szól.

false

 

Fotó: M. Bakos Edina

rap: Hol és mikor lesz a Fatemplom Fesztivál?

GD: Július 15–17-ig az Őrségben, Magyarföldön. Ez egy kis falucska, ahol néhány éve Rátóti Zoltán barátunk volt a polgármester, ő hívott minket oda, miután felépített egy szép fatemplomot, ahol minden felekezet és muzsika otthonra találhat. A mezőn, a templom mellett vannak a nagy koncertek, a templomban a csendesebb hangversenyeket rendezzük. A fesztivált vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelet zárja, ahol a liturgia részei között a fesztivál művészei is fellépnek. Ez mindig lélekemelő alkalom.

rap: Kiket kell meghallgatni ott?

GD: Sebestyén Márta, Charlie jazz, Budapest Bár, talán ezek a legnagyobb nevek, de a Sebő együttes, a Kaláka is sokaknak vonzó. A Veszprémi Légierő Zenekar remek csapat, adnak koncertet, játszanak a templomban és részt vesznek egy első világháborúban elesett hősi halott sírjának a koszorúzásán is (a „nagy háború” még ilyen kis, 40 lakosú faluból is szedett ugyanis áldozatot).

rap: Van személyes kedvenced?

GD: Bocs, hogy olyan műsort említek, melynek én is résztvevője vagyok, Lackfi Jánossal adjuk elő szombat éjjel az improvizatív „Feldaraboljuk a végtelent” című műsorunkat. Ez nekem is mindig nagy élmény. A műsor 16-án lesz éjjel a fatemplomban.

rap: A zenei programokon kívül mit érdemes még csinálni a Fatemplomon?

GD: Magyarföld és az Őrség gyönyörű hely, ideális sétának, biciklizésnek, csodálkozásnak: kicsi falvak, panziók, jó ennivalók is akadnak, nem messze van a Völgyhidi Vásár Nagyrákoson. Este a muzsikát lehet hallgatni, délelőtt a csendet. Ritka lehetőség.

rap: Téged mikor láthatunk még a nyáron?

GD: A fesztiválok mellett nagy izgalommal készülünk a Nyáry Krisztián könyvei alapján született „Így szerettek ők” című produkcióra a Városmajori Színpadon, ahol kiváló színészek társaságában élmény lesz énekelni (erre az alkalomra jelenik meg egy Kaláka szerelmes dalokból összeállított album). Említettem már a Kaláka versudvart, ott tartunk Kosztolányi-estet, gyerekműsort, családi koncertet és lemezbemutatót is, a József Attila verseiből írt dalainkkal megjelent új Hangzó Helikon kötetünk darabjait, és el fogjuk énekelni a Ferenczi Gyuriék közreműködésével decemberben megjelent Ünnepi szonettkoszorút is. Nagy öröm, hogy ismét barátaimmal játszom „A teljesség felé” című koncerten, ezúttal Szentendrén. Szokásos tihanyi koncertünk augusztus 19-én lesz a Rege cukrászdában. De a honlapunkon található még számos más esemény is.

rap: Van élet a fesztiválokon túl?

GD: Nyáron ne lenne? Családozás, pancsolás, borozgatás – szóval pihenésre is jut idő, és talán még olyan koncertre is eljutok, ahol nem én muzsikálok.

Figyelmébe ajánljuk