Kurtág 90 – Hommage à Kurtág

  • 2016. február 12.

Snoblesse

Hétfőtől vasárnapig tart az ünnepség a BMC-ben.

Tíz éve, Kurtág György nyolcvanadik születésnapján, a világhírű zeneszerző nagyszerű tanítványát, Csalog Gábort faggattuk a mesterről:

Magyar Narancs: Zenei berkekben köztudott, hogy Kurtág nemcsak a világ egyik legnagyobb zeneszerzője, de legnagyobb zenetanára is. Ön tanítványa volt. Milyen emlékei vannak erről, és mi az, amit csak Kurtágtól lehet megtanulni?

false

Csalog Gábor: Nehéz beszélni erről, hiszen olyan erős kisugárzású személyiség, akiről a szóbeli beszámoló semmitmondó lehet csak. Kurtág tudásának elképesztő gazdagsága tényleg csupán az egyik része a dolognak - ahogyan a klasszikusokat, Bachtól Bartókig elemzi az óráin. Ilyenkor a zenei építkezés és gesztusrendszer mikroszkopikus részleteinek mélyére hatol; sokszor fordult elő, hogy egy-egy órán csak néhány hangig vagy ütemig jutottunk így el. De - és ez nagyon lényeges - ez a részletezés sohasem valami elvont tudás képében jelent meg nála. Hihetetlenül erős és hiteles pillanatok hatották át zenélésünket, ha ő jelen volt. És évtizedeken át soha, egyetlenegyszer sem tapasztaltam, hogy ebből engedett volna. Ez a kíméletlen kompromisszumképtelensége aztán furcsa, senkinél nem tapasztalt módon ötvözte a két oldalt: az elszámolást az építőkockákkal és a jelenlét intenzitását.

A teljes interjú itt található, a Budapest Music Center pedig egy teljes héten át Kurtág Györgyöt ünnepli kilencvenedik születésnapja alkalmából. A teljes program itt.

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.