La Roux a Szigeten

  • 2014. augusztus 7.

Snoblesse

Jön az In It For The Kill, a Bulletproof és a Quicksand is.

A La Roux 2011-ben már járt a Szigeten. Ott voltunk, nagyot buliztunk, ideje feleleveníteni a három évvel és egy héttel ezelőtti, Elly Jacksonnal töltött délutánt:

false

A La Roux fellépésén többen vannak, mint az előző napi frenetikus Pulp-koncerten – de azért bízvást mozoghatunk akár az első sorokban is a vaddisznólkodástól magát tökéletesen megtartóztató, decens közönségben. Alighanem kicsit morbid döntés egy bájos szintipop-formációt a délután közepére rakni, de a dolog végül működik, ami akár a programszerkesztők döntését is igazolhatná (azt meg már sohasem tudjuk meg, hányan jöttek volna, ha Vöröséké az éjszaka...).

A La Roux mindenekelőtt Elly Jackson, róla is szól a délután: Ben Langmaid, a szerzőtárs el se jött. Helyette a színpadon három zenész, egy dobos és két billentyűs áll – utóbbiak közül az egyik néha még basszusgitárt is ragad: teljesen ortodox 82-es hangzás és felállás ez, de azért annyira mégsem retró a dolog, hogy ne tudnánk, éppen térdig járunk a jelenben. Elly többnyire napszemüvegben és kardokat mintázó sújtással kivert mellénykében parádézik, mely a prímás- és a huszárhagyományok szerencsés, kreatív ötvözése. A Quicksanddel kezdi a programot, majd jönnek sorra az albumslágerek, mint a Fascination vagy az I'm Not Your Toy – a meglepetésszámot, a Stones-féle Under My Thumb szintipopverzióját is elsütötték már a japán albumkiadás bónusz CD-jén. A szintipopcsászárok és -királynõk munkásságának beható ismerete mindazonáltal elérte célját: a La Roux-slágereket élőben is megéri meghallgatni – pláne, ha egy ilyen virgonc, életvidám teremtés tolmácsolja őket. Manapság már õk az új Yazoo és Heaven 17, Elly fejhangú vinnyogásának pedig nincs párja a szakmában.

A végén még jöhet az In For The Kill, majd a másik saját megasláger, a Bulletproof, az eredetihez képest még grúvosabb, seggrázósabb verzióban. Elly pedig kedvesen mosolyog, határozottan jól érzi magát, és mindeközben fél kézzel is eladja a produkciót, még ha idõben mérve (s ez nem az õ hibája!) alig hosszabb is a szeánsz, mint egy aznap esti harmadik hakni egy vidéki diszkóban, valahol az országút mellett.

 

Sziget, A38 színpad, augusztus 17. (vasárnap), 21.40

La Roux
2
Közreműködő(k):
La Roux – előadó


Elly Jackson hangját minden popzenerajongó ismeri, élvezettel hallgatja és magából kikelve bulizik rá. A szintipoplady társa és támasza a csillogásban Ben Langmaid producer-szövegíró-billentyűs; ők ketten a kétezres évek egyik legnépszerűbb popzenei produkciójának, a La Roux-nak az irányítói és tervezői. Állandó fellépői a világ legnagyobb könnyzenei fesztiváljainak; hozzánk 2011 után felfrissített repertoárral térnek vissza.

A duó két tagja 2006-ban ismerkedett meg: első közös munkájuk, a Quicksand 2008-ban jelent meg a világ egyik leghíresebb független zenei kiadójánál, a francia Kitusnénél. Eddig mindössze egyetlen nagylemezt készítettek el, de a 2009-ben megjelent bemutatkozó album sikere bőven elég volt ahhoz, hogy a La Roux-t a komoly múlttal rendelkező brit elektropop zenei hagyomány első számú örököseként tisztelje a világ. Erre a tökéletes lemezre Jackson és Langmaid annyi popslágert pakolt rá, amennyit egy ma népszerű zenekarnak tíz album után sem sikerült volna; az In It For The Kill, a Bulletproof, a Quicksand és az I'm Not Your Toy hibátlanul teljesített a slágerlistákon, megszállta a világ összes rádióállomását és Elly csodálatos fazonjára szabta az emberek popzenei ízlését. Képtelenség találni olyan rangos szakmai díjat, amelyre ne jelölték volna őket, 2011-ben például a Grammy-díjért is harcba szálltak a legjobb dance-album (La Roux) és a legjobb dance-sláger (In It For The Kill) kategóriában: előbbit meg is nyerték.

Hosszú ideje beszédtéma a La Roux második albuma; Jacksonék már 2011 januárjában bejelentették, hogy dolgoznak az ügyön, de a munkálatok csak mostanra jutottak el a stúdiózás-rögzítés fázisba. Ennek ellenére koncertjeiken már jó ideje négy új számot is bevetnek, név szerint; a Tropical Chancert, a Sexoteque-et, az Uptight Downtownt és a Kiss and Not Tellt.

Sziget, A38 színpad
1033 Budapest III. kerület, Hajógyári sziget 122.

****

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.