Séta Petőfivel

  • 2015. március 4.

Snoblesse

P. S. nyomait keressük a belvárosban.
false

Aktuális-e ma Petőfi? Margócsy István irodalomtörténész szerint:

„Semmivel sem aktuálisabb, mint Berzsenyi vagy Kazinczy. A mának melyik klasszikus nagyságra van speciális szüksége? Egyikre sincsen. A tudomány vagy az élő irodalom érdeklődésének iránya és intenzitása természetesen folyamatosan változik, de szerintem Petőfinek semmivel sincs nagyobb aktualitása, mint Arany Jánosnak vagy Jókai Mórnak. Ők mind rendkívül fontos összetevői a nemzeti kultúrának, és egyiknek sincs közvetlen aktualitása. Az efféle megközelítés azt sugallja, hogy egy szerzőnek valamilyen politikai célokra használható mozgósító ereje volna. Volt ilyen a Rákosi-korban is: a »Lobogónk Petőfi« nagyszabású kultúrpolitikai mozgalmat indított el, ami állítólag Petőfi aktualitását hangsúlyozta – más kérdés, hogy ennek tényleges haszna nem nagyon volt.”

A teljes interjú itt olvasható. A Petőfi-séta a Deák téri evangélikus templomtól indul 10 órakor. A szervezők ígérik: „A séta alkalmával végigjárjuk azokat a helyeket, ahol a gyermek Petőfi tanult; a fővárosi lapokat, ahol a fiatalember verseit próbálta elhelyezni, majd szerkesztőként dolgozott; az ifjú férj lakhelyét, ahol később feleségével és kisfiával együtt élt. Nem feledkezünk meg az 1848-as forradalom színhelyeiről sem.”

A séta időtartama: min. 1,5 óra. Összeállította és vezeti: Ratzky Rita irodalomtörténész. Közreműködik: Czakó Roland színművész.

Figyelmébe ajánljuk