Tájkép a népszavaztatási hadgyakorlat után

  • 2016. november 13.

Snoblesse

Magyar Bálint és Kozák Márton a Budai Liberális Klubban.

A gyűlölet „hazafisága” és a szolidaritás „vaksága” címmel jelent meg október 20-án a Narancsban Kozák Márton és Magyar Bálint publicisztikája:

„Orbán Viktor már 2015 januárjában, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet idején érzékelte, hogy az átalakuló Közel-Keleten a diktatúrákkal együtt több helyen az államhatalom is összeomlik, és a káoszba és kegyetlenségbe süllyedő térségből menekültek milliói indulhatnak Európa felé. Mértékadó megfigyelők szerint e felismeréshez Orbánt, a Vlagyimir Putyinhoz leginkább közel álló uniós miniszterelnököt orosz forrásból származó titkosszolgálati információk is hozzásegíthették. Mivel a tömeges menekülés a válságövezetekből tartós folyamatnak ígérkezett, a téma alkalmasnak tűnt arra, hogy a 2014 és 2015 fordulóján csökkenő népszerűségű Fidesz renoméját új, az addigiaknál fenyegetőbb ellenségkép megfogalmazásával építsék újra.

false

Orbán rezsimje ettől kezdve már nem hajléktalanok, cigányok, filozófusok, civil jogvédők vagy idegenszerű áruházláncok, hanem a hazára fenekedő menekültek elleni harccal erősítette legitimitását. E folyamatnak volt az egyik állomása a népszavazás, vagy Kis János találó kifejezésével, az autokratikus rendszerekre jellemző népszavaztatás.”

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható, a két szerző pedig teljes terjedelmében a Budai Liberális Klubban lesz látható, amint a Fidesz hatalomgyakorlásának az európai normáktól elütő racionalitását elemzik. De vajon miben rejlik ez? Milyen csapdákat állított a gyűlöletkampány, s lett volna mód az elkerülésükre? És milyen taktikával, stratégiával lehet eredményesen szembeszállni a Fidesszel?

A szerzőkkel Szentpéteri Nagy Richard politológus beszélget.

Figyelmébe ajánljuk